gaggi 12.07.04, 17:56 czym nacieracie przed pieczeniem? u mnie w domu tradycyjnie - solą, czornkiem, majerankiem. Znudziło mi się:) można czymś jeszcze żeby było ciekawsze w smaku? a może jakieś ciekawe marynaty? będę wdzięczna za podpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwu Re: pieczone udka drobiowe 12.07.04, 20:10 Ja piekę udka w rękawie foliowym. Do nacierania nadaje się równiez curry, papryka, a na spód kładę czosnek i plasterki cebuli - nadadzą doskonały smak sosowi, który wytworzy się w czasie pieczenia. Położone na wierzch tylko by się zeschły. Myślę, że można poeksperymentować np. z rodzynkami albo innymi owocami, ale ja wolę pikantne smaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: pieczone udka drobiowe IP: *.proxy.aol.com 12.07.04, 20:37 forum.mniammniam.pl/index.php?action=vthread&topic=8018&forum=4&page=-1 www.kamis.pl/x.pro/ModProducts/ShowCategories/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blodymarry Re: pieczone udka drobiowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.04, 21:04 A ja biorę oliwę do niej wsypuje wegetę, pieprz (nie dużo), paprykę ostrą, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, czasem ciutke oregano - wszystko myrdam... myrdam :), nacieram udka, pozostawiam w tym sosie na 3-4 godzinki w lodówce i fuk do piekarnika, co jakiś czas polewam sosem i przyprawami, które spływają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blodymarry Re: pieczone udka drobiowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.04, 21:21 I jeszcze coś bardziej egzotycznego :) Składniki: * 2 udka z kurczaka * cytryna * 6 małych cebulek * 2 łyżeczki cynamonu * 2 pomarańcze * 2 plastry anasa z puszki * 50g rdzinek * 2 goździki, 4 ziarna pieprzu, sól pieprz mielony * 2 łyżki oliwy 1)Udka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Cebulki obrać. Cytrynę, przekroić, wycisnąć sok. 2) Oliwę rozgrać na patelni, włożyć udka, zrumienić na złoto, przełożyć do brytwanny, na tym samym tłuszczu zrumienić cebulki. Cebulki, cynamon, ziarnka pieprzu i goździki dodać do udek, polać szklanką wody i sokiem z cytryny. Piec 25 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180C. W razie potrzeby polewać wodą podczas pieczenia. 3)Rodzynki namoczyć w zalewie z ananasa. Pomarańcze obrać podzielić na cząstki, oczyścic z błonek. Plastry ananasa pokroić. Udka wyjąć na talerz, trzymać w cieple. Sos odcedzić. Pomarańcze, ananas i rodzynki dodać do sosu, zagotować, podgrzewać 3-4 min. 4)Udka podawać z pomarańczami, cebulkami i ryżem polanym sosem. SMACZNEGO!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: pieczone udka drobiowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 21:48 fajne wychodza oblozone plastrami cytryny. Posmarowac miodem tez mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
neurosis Re: pieczone udka drobiowe 12.07.04, 22:13 posmarowane oliwa z kropla/dwiema maggi Odpowiedz Link Zgłoś