Gość: mniam IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.04, 10:25 przypadkiem stalam sie posiadaczka sporej ilosci. ma ktos przepis na sympatyczne wykorzystanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: candy Re: ciasto z kaszy manny IP: *.csk.pl 13.07.04, 10:30 www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=1449 pesto.art.pl/kuchnia/slodkie/ciasto_jablkowe2.php www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1693 Odpowiedz Link Zgłoś
blodymarry Pyszne ciastczka 13.07.04, 10:37 Składniki 1 paczka kleiku ryżowego 1 kostka margaryny 3 jaja 1 szklanka cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoik dżemu Ze wszystkich składników poza dżemem zagnieść ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na posmarowanej i posypanej mąką blasze. Na każdym ciasteczku końcem noża zrobić dołek i nałożyć odrobinę dżemu. Piec na jasno- złocisty kolor. Przepis ze strony www.winiary.pl , wyprobowany, pyszzzznny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula__ Re: Torcik z kremem z kaszy i migdałów IP: *.chello.pl 13.07.04, 11:46 Krem: 1/2 litra mleka 6 łyżek kaszy manny Kostka masła cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 20 dkg migdałów (sparzyć, obrać,zemleć - kilka całych odłożyć do przybrania) 10 dkg rodzynek Mannę ugotować na mleku - wystudzić masło ubić z cukrem, dodać do kaszy, dodać zmielone migdały - zmiksować, dodać rodzynki Pyszny krem (bez jajek!) - zawsze sie udaje! Ciasto: 1/2 kg mąki 10 dkg masła 3/4 szkl. cukru pudru 3 stołowe łyżki miodu (płynnego) 2 całe jajka 1 płaska łyżeczka sody oczyszcz. 4 łyżki stołowe mleka 1 cukier waniliowy Mąkę z sodą wymieszać, dodać część pudru, rozpuszczone (ostudzone) masło i miód. Ubić białka, żółtka z resztą pudru, dodać do reszty składników - wymieszać, upiec. Ciasto jest dość gęste - wkładając do tortownicy - rozgarnąć na boki (w przeciwnym razie wyrasta jak bochenek) Wierzch ciasta skroić delikatnie i pokruszyć ręką (zostawić do obsypania boków) Ciasto przekroić na trzy części, przełożyć kremem, polać masą: 3/4 szkl. cukru, 3 łyżeczki kakao, 3 łyżki mleka - zagotować, zdjąć z ognia, dodać masło (ewentualnie zapach - np. rum) Boki tortu obsypać pokruszonym ciastem, wierzch przybrać połówkami migdałów. Pyszne! Udaje się nawet nie mającym żadnego doświadczenia w pieczeniu ciast! To był mój "debiut" ! - udało się za pierwszym razem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula__ Re: Torcik z kremem z kaszy i migdałów IP: *.chello.pl 13.07.04, 11:55 Do masy (polewy) - 1/2 kostki masła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nutinka Re: ciasto z kaszy manny IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 13.07.04, 14:32 Biszkopt z kaszy manny Doskonały nasączony sokiem; sam jest nieco zbyt suchy, chociaż też pyszny. 6 jaj, 20 dag kaszy manny, 2/3 szklanki cukru, cukier waniliowy (16 g); co najmniej 1/2 litra soku owocowego (najlepszy ananasowy lub brzoskwiniowy z puszki), ewentualnie owoce do przybrania Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać z kaszą manną, dodać białka ubite na pianę i delikatnie wymieszać. Nałożyć ciasto do formy (np. duża keksowa) posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, piec w 200 stopniach C ok. 30 minut. Upieczony biszkopt polać sokiem i zapiekać jeszcze 5 minut. www.mniammniam.pl/p.php?p=2167 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cium przekładaniec IP: *.csk.pl 13.07.04, 16:32 5-6 paczek herbatników 1 litr mleka 1 kostka margaryny 2-3 łyżki kakao 1 szkl cukru 1 szkl manny do gotującego się mleka wsypać mannę, margarynę. Gdy zgęstnieje dodać cukier i kakao. Gorącą masę ułożyć w formie na której dnie jest warstwa herbatników, przykryć kolejną warstwą herbatn ików, nałożyć masę...itd. Można polać polewą czekoladową Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel_blednego_aha Re: ciasto z kaszy manny 13.07.04, 21:11 z kaszy mannej a nie "manny" Odpowiedz Link Zgłoś
jottka no 13.07.04, 21:25 nie wprowadzaj w błąd koleżeństwa :( manna, manny, talerz kaszy manny sjp.pwn.pl/haslo.php?id=30760 Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel_blednego_aha Re: no 14.07.04, 14:07 jottka napisała: > nie wprowadzaj w błąd koleżeństwa :( manna, manny, talerz kaszy manny > > sjp.pwn.pl/haslo.php?id=30760 jottka piszesz bzdury nie znasz deklinacji przez przypadki, spojz w slownik najpierw a pozniej sie wypowiadaj, D. kaszy mannej Amen Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: no 14.07.04, 14:15 jakaż miła polemika ten link w moim poście wiedzie do słownika języka polskiego, hasło: manna, a nie jest moją sygnaturką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: no IP: *.it / 62.233.189.* 16.07.04, 18:08 Albo szarlotka sypana; 1 szklanka kaszy mannej (albo kukurydzianej, gwoli scislosci) 1 szklanka maki 1 szklana platkow owsianych 3/4 szklanki cukru 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia wszuysko wymieszac. polowe wysypac do tortownicy. Skroic na to kilo jablek obranych, mozna posypac cynamonem. Wysyapac reszte skladnikow a nastepnie zetrzec na to kostke masla ew. margaryny (mnie sie nigdy nie chce brudzic tartki wiec kroje maslo w plasterki i ukladam kolo siebie) ja posypuje to jeszcze ziarnami slonecznika lub sezamu lub orzechami. Do piekarnika na ok 45 min. (180 stopni) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka303 Re: no IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 12:13 ale tu są extra przepisy!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka303 Re: no IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 25.08.04, 18:40 niestety nie udała mi się dziś szarlotka sypana, a to takie pyszne ciasto. Robiłam ten placek już 3 razy z twojego przepisu i za każdym razem totalny odlot- rewelacja, a dzisiaj zrobiłam na dużej blasze podwójną porcję i b. dużo jabłek, ale chyba za mało masła bo tylko jedną kostkę i spód pozostał częściowo sypki !!!!..., szkoda a mogło być tak smacznie!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nastka Re: Szarlotka sypana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 07:59 Cynamoonko ,czy Twój przepis jest wypróbowany ?Czy 1 łyżeczka proszku do pieczenia wystarczy?Według moich doświadczeń ,skłaniałabym się do 2 łyżeczek. Dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Szarlotka sypana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 11:12 majka, jezeli podwoilas ilosc skladnikow sypkich, nalezalo rowniez podwoic ilosc tluszczu. Mysle, ze bylo go za malo i dlatego nie wyszlo. Ons prawia, ze z proszku "robi sie" ciasto ;-) Nastko, wyprobowany wielokrotnie. Lyzeczka wedlug mnie wystarczy, chociaz mozesz wyprobowac i tak i tak i sama ocenic, ktore bardziej Ci odpowiada. Mnie zdarzalo sie rowniez zapominac o proszku wogole i tez wychodzilo, chociaz z proszkiem bylo zdecydwanie "lzejsze" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: no 26.08.04, 08:45 tropiciel_blednego_aha napisał: > jottka napisała: > > > nie wprowadzaj w błąd koleżeństwa :( manna, manny, talerz kaszy manny > > > > sjp.pwn.pl/haslo.php?id=30760 > > jottka piszesz bzdury nie znasz deklinacji przez przypadki, spojz w slownik naj > pierw a pozniej sie wypowiadaj, D. kaszy mannej > Amen Mily Panie dlaczego jest Pan niegrzeczny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ciasto z kaszy manny IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 25.08.04, 18:43 smutno mi~! Odpowiedz Link Zgłoś
5krynia Re: ciasto z kaszy manny 25.08.04, 19:06 Gość m napisał(a) >smutno mi~! Dlaczego?Dlaczego Ci smutno?Mnie ogarnął smutek i nabrałam wątpliwości po tym jak tropiciel_blednego_aha napisał(a) >z kaszy mannej a nie "manny" Dlatego pozwoliłam sobie zamieścić pytanie na forum ortografia,polecam: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=374&w=15205673Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
5krynia Re: ciasto z kaszy manny 25.08.04, 19:10 Przepraszam jestem początkująca nie wszystko mi wychodzi forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=374&w=15205673 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Kaszy manny, a nie mannej - nie piszcie głupot IP: *.tele2.pl 26.08.04, 08:55 Nie pisz bzdur. Może najpierw sam sie dokształć, a potem pouczaj innych. Fragment słownika ortograficznego PWN: kasza man·na kaszy man·ny, kaszę man·nę A tu link (jeśli ktoś nie wierzy): so.pwn.pl/slowo.php?co=manna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulka Re: ciasto z kaszy manny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 13:35 Ugotuj kaszę na gęsto jak budyń z sokiem malinowym albo truskawkowym....pychotka. Odpowiedz Link Zgłoś
5krynia Re: Cynamoon-ciasto z kaszy manny?????????????? 27.08.04, 08:25 Znalazłam przepis,gdzie jest o szklankę mniej sypkiego produktu.Czy w związku z tym należy zwiększyć ilość jabłek w Twoim przepisie Cynamoon? Czy wystarczy 1kg?Boję się, żeby nie było suchego(po upieczeniu) na blasze jak ktoś wyżej podawał.Dziękuję za wyjaśnienie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11777387&a=11778691 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Cynamoon-ciasto z kaszy manny?????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 10:46 Ja zawsze daje jablka na oko ;-) Nie obawiaj sie, maja po prostu pokryc cala blaszke, tzn ten suchy spod. To ciasto w oryginale zawiera jeszcze jedna szklanke suchego wiecej ;-) Powinna byc tam jeszcze szklanka poppingu z amarantusa. Wtedy zamiats 3/4 mozna dodac cala szklanke cukru (ja nie dodaje calej, bo mi za slodko) Jest wtedy ciut inne. Ja lubie obydwie wersje, z amarantusem i bez. Odpowiedz Link Zgłoś