Dodaj do ulubionych

chcę upiec chleb...

31.03.13, 22:42
w maszynie - jakoś mi się mało pieczywa kupiło na święta. podoba mi się przepis Komarki, ale nie mam siemienia (za to inne ziarna i wszelkie orzechy) oraz mam niezidentyfikowane otręby i mąkę żytnią, maślankę i drożdże świeże i suche, sodę itp. umiem korzystać z wyszukiwarki, ale nie mam dobrych doświadczeń z chlebem. podzielicie się wypróbowanymi przepisami?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: chcę upiec chleb... 31.03.13, 23:17
      najlepszy przepis na chleb z maszyny dla początkujących, to przepis załączony do instrukcji obsługi maszyny.
      jak go obczaisz, to wtedy można się wziąć za próbowanie innych, wyguglanych, poleconych, znalezionych przepisów.
      • linn_linn Re: chcę upiec chleb... 02.04.13, 11:10
        Podaj konkretny model maszyny i przepis. Ogolenie rzecz biorac przepisy z instrukcji sa powodem wielu niepowodzen w pieczeniu.
        • linn_linn Re: chcę upiec chleb... 02.04.13, 11:12
          ...szczegolnie, ze chodzi o make zytnia. Ktory producent podaje takie przepisy?
    • condor Re: chcę upiec chleb... 31.03.13, 23:24
      Jeśli pieczesz z mąki żytniej to tylko na zakwasie ponieważ niezakwaszona mąka żytnia jest bardzo ciężkostrawna. Spróbuj wykorzystać mój przepis. Jest sprawdzony i chleb zawsze się udaje.
    • squirk Re: chcę upiec chleb... 31.03.13, 23:41
      annjen napisała:

> w maszynie - jakoś mi się mało pieczywa kupiło na święta. podoba mi się przepis
      > Komarki, ale nie mam siemienia (za to inne ziarna i wszelkie orzechy) oraz mam
      > niezidentyfikowane otręby i mąkę żytnią, maślankę i drożdże świeże i suche, so
      > dę itp. umiem korzystać z wyszukiwarki, ale nie mam dobrych doświadczeń z chleb
      > em. podzielicie się wypróbowanymi przepisami?

Czy masz mąkę pszenną?
      Mam maszynę, nie piekę w niej nigdy, za to wyrabia mi ciasto, jeśli masz mąkę pszenną (typ 450,500,650) podrzucę linki do przetestowanych przepisów z samej żytniej nie piekę, przepisom z obcych/nowych blogów nie ufam. Zgadzam się, że chleba żytniego bez zakwasu nie upieczesz.
      :-)
      • annjen Re: chcę upiec chleb... 01.04.13, 20:55
        mam pszenną 450, 650, krupczatkę, a zakwas tylko żurkowy, ale dobry:)
        • condor Upieczmy go razem 02.04.13, 10:35
          Skoro masz zakwas "żurkowy" czyli taki z mąki żytniej to spróbuj upiec chleb żytni. Jest o niebo zdrowszy od pszennego. Kup mąkę żytnią - najzdrowsza to razowa o typie 2000. Przeczytaj w linku poniżej jak zrobić zaczyn, potem zostanie ci już tylko pieczenie i radość z cudownego, zdrowego i pachnącego chleba. W razie pytań jestem do twojej dyspozycji.
          • annjen Re: Upieczmy go razem 02.04.13, 11:12
            Dzięki. W święta nie zdążyłam, ale dziś wieczorem zabieram się do pracy - o efektach doniosę:)
    • squirk Re: chcę upiec chleb... 02.04.13, 13:57
      Zajrzyj na ktoryś ze sprawdzonych, znanych od lat blogów "piekarniczych", przetestowałam większość przepisów Tatter i Dorotus (ostatnio bagietki, proste, ale efekt bardzo dobry), na żadnym się nie przejechałam.
      Znalazłam taki przepis passionfruit.blox.pl/2010/07/Chleb-domowy-na-zakwasie-zurkowym.html (to także blog znany od dawna, więc godny zaufania moim zdaniem), może Cię zainteresuje, mnie się podoba więc go z ciekawości przetestuję przy następnej okazji, dziś piekę "tatterowiec".
      :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka