Dodaj do ulubionych

ślimaki serowe

IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 04.08.04, 10:38
pod ta nazwa kryje sie danie (podobno z Holandii), ktore lezy u mnie juz od baardzo dawna (źródło Moja kuchnia listopad 1994). I tak sobie wymyslilem, ze z okazji nadchodzacej wkrotce imprezki uczynie tę przegryzkę.
Sprawa jest banalna - na rozwalkowane ciasto drozdzowe rozklada sie nadzienie - z miesa mielonego, sera i ziół. Nastepnie całość sie roluje i kroi w poprzek na kawałki. Te małe zawijance kladzie sie do piekarnia i piecze.
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: ślimaki serowe 04.08.04, 10:44
      Robię takie ślimaki w wersji z kapustą i grzybami albo na słodko z nadzieniem
      twarogowym.Faktycznie,banalna sprawa ale za to jaki efekt:)
      • giezik Re: ślimaki serowe 04.08.04, 10:59
        w oryginale zalecja ser typu Subenhara, czy ktos wie coz to za rodzaj?

A ponadto z rzeczy tego typu - efektowne (a nawet efekciarskie) jest zrobienie takich wlasnie slimakow z nadzieniem z dzemu brzoskwiniowego, z migdalami, cynamonem i orzechami. Po czym wlozenie kazdego z zawijancow ciasno w formie (przekrojem do gory).
        Wychodzi dosc oryginalnie wygladajce ciasto
        • dagg Re: ślimaki serowe 04.08.04, 11:05
          No to jeszcze poproszę o przepis na drożdżowe, bo jeszcze nigdy takowego nie
          robiłam (wyj. pizza i racuchy).
          Dagmara

Jeszcze się taaam żagiel bieli...
          • jottka Re: ślimaki 04.08.04, 11:09
            kiedyś był przepis też w 'kuchni' na takie ślimaczki, ale z bakaliami wew
            środku - tzn. po rozwałkowaniu ciasta smaruje sie roztopionym masłem i układa
            grubo krojone różne bakalie (orzechy, rodzynki, skórkę itp.), dalej jak wyżej

bardzo dobre, tylko trzeba dać im wyrosnąć w spokoju po każdym etapie
            produkcji - i od razu robić z podwójnej porcji, bo są upiornie zjadliwe
          • giezik Re: ślimaki serowe 04.08.04, 11:11
            taki bazowy przepis to. na 30 dag mąki ok 20-30 g drozdzy (w zaleznosci od tego jakie ma byc), do tego woda lub mleko (w ilosci - no niestety na czuja - wiele zalezy od tego jak mąka chłonie płyn - do tej ilosci moze to byc ok 3/4 szklanki), sól
            Czasem dodatkowo - jajo, roztopione masło.

W tym konkretnym przepisie (ok. 14 slimakow)
            50 dag maki, 40 g drozdzy (w oryginale jest kostka, ale oni chyba nie mieli na mysli naszej polskiej kostki, ktora raz ze nie jest kostka, tylko prostopadloscianem to jeszcze ma 100 g - zdecydowanie za duzo), 1/2 łyżeczki cukru (do wyrosniecia drożdzy), 1/4 l mleka. 65 g masła, 1 jajo

reszta proporcji skladnikow 20 dag miesa na tatara, 125 mielonego innego gatunku, 1 jajo, peczek roznych ziol (koper, pietruszka, bazylia, lubczyk), 20 dag sera zoltego - podsmazona cebula.
            • dagg Re: ślimaki serowe 04.08.04, 11:18
              Dziękuję BARDZO!
              Dagmara

Jeszcze się taaam żagiel bieli...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka