Dodaj do ulubionych

Ciasto bez mąki i cukru!

26.10.13, 19:47
Mam podwyższony cukier i cholesterol. Może macie przepisy na ciasto i chleb bez mąki pszennej-lekarz zalecił abym nie jadła białego pieczywa. Nie mogę też jeść razowego pieczywa. Więc chciałbym i coś do kawy i coś na posiłek ranny. Muszę upiec chleb,bo trzeba coś zabrać do pracy. Tam nie mam żadnej kuchenki aby co podgrzać,tylko kanapki-abym przez 10 godzin pracy nie padła. Czekam na ratunek z waszej strony. Może jest jaki blog,to proszę wkleić link.
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Ciasto bez mąki i cukru! 26.10.13, 19:57
      to oczywiscie drobiazg, ze nakarmiony ta informacja gugiel wypluwa na pierwszym miejscu blog ktory wrecz ma w nazwie "bez maki i cukru".
      po diabla sie samemu meczyc, kiedy inni odwala robote za ciebie, prawda?
      chleb masz tu leniu patentowany fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,146116910.html
      a ciasta przerozne wypluwa wujek gugiel nakarmiony slowo w slowo tytulem twojego watku.
      np marchewkowe

re12nia napisała:

> Mam podwyższony cukier i cholesterol. Może macie przepisy na ciasto i chleb bez
      > mąki pszennej-lekarz zalecił abym nie jadła białego pieczywa. Nie mogę też jeś
      > ć razowego pieczywa. Więc chciałbym i coś do kawy i coś na posiłek ranny. Muszę
      > upiec chleb,bo trzeba coś zabrać do pracy. Tam nie mam żadnej kuchenki aby co
      > podgrzać,tylko kanapki-abym przez 10 godzin pracy nie padła. Czekam na ratunek
      > z waszej strony. Może jest jaki blog,to proszę wkleić link.
      • sfornarina Re: Ciasto bez mąki i cukru! 26.10.13, 20:03
        > chleb masz tu leniu patentowany

Chleb, który zalinkowałaś, zawiera mnóstwo cukru w suszonych owocach...
    • sfornarina Re: Ciasto bez mąki i cukru! 26.10.13, 19:58
      Swego czasu wkleiłam na Galerii przepis na mój chleb żytni. Nie ma w nim ani grama mąki pszennej:)

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,146622610,146622610.html
    • triismegistos Re: Ciasto bez mąki i cukru! 26.10.13, 21:36
      A otręby możesz? Bo jeśli tak, to spróbuj chlebka dukanowskiego.
      • budzik11 Re: Ciasto bez mąki i cukru! 26.10.13, 22:13
        Chlebka jak chlebka - ale bułeczek! Nie wiem, czy to nie ten sam przepis, tylko w innej formie wykonany, bułki w każdym razie są super (tylko trzeba mieć mikrofalę): gotuj.skutecznie.tv/2011/04/jogurtowa-buleczka-otrebowa-w-wersji-dukana/ (ja robię z serkiem homogenizowanym naturalnym zamiast jogurtu, albo takim sernikowym - nie jestem na Dukanie, więc ilość tłuszczu mnie nie interesuje). W ogóle polecam poszukać przepisów na ciasta i potrawy odpowiednie przy diecie Dukana lub Montignaca (ta druga szczególnie przy problemach z cukrem).
    • Gość: znana.jako.ggigus maka orkiszowa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.10.13, 00:24
      zytnia, kukurydziana - mieszasz i pieczesz. Na drozdzach albo na zaczynie. Dodajesz namoczone ziarna slonecznika, np. albo otreby orkiszowe.
      A co do podwyzszonego cholesterolu - pomysl o miesie, nabiale i tluszczach, jakie tam spozywasz.
      • bobralus niekoniecznie pieczywo 27.10.13, 08:14
        Myślę, że znacznie korzystniejsze będzie uruchomienie mniej schematycznego myślenia w takiej sytuacji - do pracy "na zimno" można zabrać nie tylko niesmiertelne kanpaki, ale np. wysokobiałkowe sałatki z warzywami typu ugotowany kurczak/chuda wędlina/wołowina pieczona/jajko na twardo/ryba-tuńczyk, wędzony łosoś + świeże warzywa + niskokaloryczny sos w osobnym słoiczku. Nie wiem, jak ze strączkowymi w tym wypadku, na pewno nie mogą być bytnio ugotowane ze względu an indeks glikemiczny, ale też można się nimi zdrowo najeść! Można też zrobić "wrapy" w liściach sałaty, płatach głonów nori lub "kanpaki" na liściach cykorii albo tarty zapiekane na spodzie z plastrów cukinii bądź bakłażana.

Jeśli masz tak duże problemy zdrowotne, że lekarz zaleca tak radykanlna zmiane diety, to chyba problem "co do kawki" jest tu najmniej istotny, ale może to być kilka orzechów albo zrobienie kawy smakowej poprzez dodanie jakiejś aromatycznej korzennej mieszanki przypraw.

Będzie znacznie zdrowiej i ciekawiej niż przy szukaniu średnio smacznych erzaców prawdzwego chleba.
        • bobralus Re: niekoniecznie pieczywo 27.10.13, 08:20
          i jeszcze to: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54660782,60257397,0,2.html?v=2

Robiłam nie dalej jak wczoraj, można kombinować z nadzieniem pewnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka