Dodaj do ulubionych

MACIE CZAS GOTOWAĆ???!!!

12.08.04, 14:21
Bo ja nie mam, uwielbiam ciekawą kuchnię zwłaszcza wschodnią, lecz właściwie
tylko niedziela pozostaje na pichcenie, a i z tym bywa różnie; bo jak jestem
wykończona po całym tygodniu i jeszcze mam się zastanawiać co ciekawego
zrobić do jedzenia, to odchodzi mnie ochota na stanie przy garach. A Wy???
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: MACIE CZAS GOTOWAĆ???!!! 12.08.04, 14:31
      Nie pracuję.
      Kura Domowa ma nieco czasu na gotowanie, o ile dziecko pozwoli
      Za to nie gotuje w weekendy:)
      m.
      • babeczkaa Re: MACIE CZAS GOTOWAĆ???!!! 12.08.04, 14:33

mam wakacje i duuuuużo wolnego czasu i często głodnego po powrocie z pracy męża, no i do tego jeszcze uwielbiam gotować (choć niektórych rzeczy dopiero sie uczę), pozdrawiam wszystkich smakoszy
    • Gość: marcia.m Re: MACIE CZAS GOTOWAĆ???!!! IP: *.ibs.com.pl 12.08.04, 14:48
      niby nie mam, ale zawsze znajde czas :). tzn pracuje do 17, zanim przyjade do
      domu jest 18, wiec nie powinno mi sie chciec gotowac za bardzo;), ale dla mnie
      to jest relaks raczej. tym bardziej ze gotuje razem z moim facetem i to jest
      dla fajna zabawa. w tygodniu gotujemy lekko, jakies salatki itd i zeby bylo
      szybko (bo nie bardzo usmiecha mi sie jesc kolacje o 21;)), za to w weekendy
      robimy cos bardziej pracochlonnego.
      nie cierpie szczerze gotowego jedzenia kupowanego w garmazeryjnych, a ze przez
      caly dzien w pracy jem kanapki i jestem wybitnie glodna (wlasnie teraz np :))
      to nie przezyje bez jakiejs kolacji.
      wczoraj np byla tortilla di patatas (tylko zamiast patatas byl kalafiorek, wiec
      tortilla di kalafioros;)).
      pozdrawiam :)
    • angoba Re: MACIE CZAS GOTOWAĆ???!!! 12.08.04, 14:50
      mam czas gotować mimo że pracuje i to dosyć długo, wbrew pozorom to nie zajmuje
      aż tak duzo czasu,
      w tygodniu gotuje szybkie potrawy, zwłaszcza teraz to nie żaden problem, jest
      tyle warzyw...
      w weekendy się "wyżywam" kulinarnie, "stanie przy garach" mnie relaksuje,
      zwłaszcza że zwykle nie stoje sama, gotujemy wspólnie z meżem,
      a juz przygotowanie jakiejś imprezki to dla mnie powód do wertowania ksiazek,
      gazet, forum ;-) i wymyslania za każdym razem czegoś nowego,

A
    • dodwig2 Re: Nie chcę ale muszę 12.08.04, 14:53
      Ja po prostu muszę - dwoje głodomorów w postaci dorastającej młodzieży płci
      mieszanej, chora mama (niewidoma i na wózku inwalidzkim) i mąż, a od wczoraj
      jeszcze męża mama po szpitalu. Pracuję do godz. 16 w innej miejscowości (13
      km), w domciu jestem ok 18. Staram się gotować obiad na 2 -3 dni, w soboty
      piekę ciacho.
      • marghe_72 Re: Nie chcę ale muszę 12.08.04, 14:54
        nie masz nikogo do pomocy?
        Zapędź rodzinke do kuchni.
        • eirinn Re: Nie chcę ale muszę 12.08.04, 14:58
          Zwłaszcza tę młodzież, przecież teraz ma wakacje!
        • dodwig2 Re: Nie chcę ale muszę 12.08.04, 15:03
          Pewnie, że zapędzam, np córka robi babci kolacje, a teraz zaprawy na zimę, syn -
          16 lat ma za zadanie robić babci zastrzyki (insulina), a jak trzeba to i
          śniadania, nie jest źle ja nie narzekam, acha mąż zajmuje się ogrodem.
          • dodwig2 Re: Nie chcę ale muszę 12.08.04, 15:05
            Muszę dodać, że w tej chwili młodzież wyjechała na tygodniowe, moim zdaniem
            zasłużone wakacje (syn zdał egzaminy gimnazjalne z największą ilością punktów w
            szkole - 98)
            • marghe_72 Re: Nie chcę ale muszę 12.08.04, 15:07
              w nagrode upiekłas tort?:)
              Gratulacje.

A tak na marginesie. Jelsi czasami nie bedzie obiadu świat sie nie zawali:)
              • dodwig2 Re: Nie chcę ale muszę 12.08.04, 15:11
                Tort był (nie ja piekłam - mi nie wychodzi), a jakże i gratulacje (ustne nie
                pieniężne), a obiad niestety musi być ze względu na cukrzycową mamę, ale nie
                jest źle.
                • marghe_72 Re: Nie chcę ale muszę 12.08.04, 15:17
                  Nie chcę sie mądrzyc, bo nie znam ani sytuacji ani choroby. ALe trzeba sobie
                  ułatwiać życie. Pojęcia nie mam jak gotujesz, czy stoisz przy garach cały
                  dzien, co lubi Twoja rodzina itp. Ale siegnij do przepastych zbiorów tego forum
                  i wyszukaj przepisy na szybkie i proste dania. A nuż polubisz gotowanie :)
                  Ja np często odchodzę od obiadów dwudaniowych. Zazwyczaj jest jedno i czasami
                  nic poza tym:) Czasami są 4 hehe, ale to ewenement.

• dodwig2 Re: Nie chcę ale muszę 12.08.04, 15:26
                    Ja lubię gotować - tytuł był z przękąsem, szczególnie w weekendy, na codzień
                    mam przeważnie obiady jednodaniowe, staram się robić obiady szybkie ale
                    podzielne np. ostatno miałam fasolkę po bretońsku, wczoraj leczo z ryżem, na
                    jutro będę robiła pulpety w sose jarzynowym, jeżeł irobię zupe to przeważnie na
                    rosole - napierw rosół potem różne warjacje z "rosołem w tle". Ale w niedzielę
                    staram się robić coś wymyślnego. Staram się też dużo mrozić np. pierogi - robię
                    raz na 3-4 miesiące ale w ilościach dużych.
                    • marghe_72 Re: Nie chcę ale muszę 12.08.04, 15:29
                      to zmienia postac rzeczy:)
                      m.
    • hania55 Re: MACIE CZAS GOTOWAĆ???!!! 12.08.04, 15:12
      W weekendy tak. W ciągu tygodnia - różnie. Latem można zrobić szybką sałatkę,
      zawsze makaron albo risotto, ewentualnie zupę-krem.
    • Gość: El Padre Re: MACIE CZAS GOTOWAĆ???!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 19:11
      To jest forum dla ludzi dla których kuchnia i gotowanie bywa przyjemnością
      a nawet pasją. Na to zawsze trzeba znaleźć trochę czasu. Nie można przecież
      w życiu TYLKO zarabiać pieniądze. Zmień robotę, bo jesteś na najlepszej
      drodze do pracoholizmu, albo stosunek do życia. I wyłącz Caps Lock.
      Pozdrowienia
    • lomas Re: MACIE CZAS GOTOWAĆ???!!! 12.08.04, 21:50
      Od czasu kiedy znalazłam to forum to nie bardzo :)
      A tak poważnie- uwielbiam gotować i zawsze znajduję na to czas.
      Pozdrawiam
      • ramshe Re: MACIE CZAS GOTOWAĆ???!!! 12.08.04, 21:56
        Ja uwielbiam gotowac i mam na to czas. Tylko nie ma kto tego jeść :/ Mieszkam na
        razie sama, a narzeczony w tym miesiącu nie może często przyjezdzać :/ no i poza
        tym jestem na diecie (chyba) ;)
        • Gość: giezik Re: IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 13.08.04, 07:00
          reprezentacja męska (cżęsciowo jest na wakacjach), to ja kilka słow o sobie... :)
          Ze wzgledu na wolny zawod i dzialnosc nienormowaną gotuję ja. Po pierwsze dlatego, ze lubie, po drugie bo mua żonka uważa że robię to wyśmienicie.
          Nawet w chwilach zmęczenia jest to dla mnie jakis tam regenerująca czynnosc i cżesto jest tak, ze nawet jesli jestem zmordowany to odpocznę i biorę sie za zrobienei czegoś.
          Aha i ważne, jak pisała Marghe - nie stoję cały dzień bo nie jadamy dwudaniowych obiadów. I staram sie unikac czegos co zajmuje zbyt duzo czasu, wszelkie duszenia itp, jesli to zostawiam na sobote lub niedziele
          • hania55 Re: 13.08.04, 09:10
            U nas w sumie jest podobnie, tzn. na codzień gotuje się coś szybkiego (uwaga!
            nie chodzi o danie na zawołanie ani gorący kubek), np. wczoraj mój mąż zrobił
            złotą cukinię z jajkiem, a na deser zjedliśmy sery i owoce. Pieczenie lub
            duszenie mięsiw, wszelkie kulebiaki, barszczyki, które mrugają sobie pół dnia,
            a później jeszcze muszą trochę odstać - to wszystko zarezerwowane jest na
            soboty i niedziele, kiedy czasu trochę więcej. I ja i mój mąż lubimy gotować i
            traktujemy gotowanie jako formę relaksu, okazję do wspólnego spędzania czasu.
        • szycha80 Re: MACIE CZAS GOTOWAĆ???!!! 13.08.04, 07:32
          o rany! ja po prostu cierpię z tego powodu, ze nie mam dla kogo pichcić, bo
          kocham to robić! wymyślam co chwila jakieśprzepisy albo chcę wypróbować te
          forumowe a tu nici... :( miejmy nadzieję, ze sytuacja niedługo sie zmieni i
          wszyscy bedą pożerać moje specjały
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka