znana.jako.ggigus 21.01.14, 15:13 ile można je trzymać w zamnniętym słoiku w lodówce? bo już się przyzwyczaiłam, że wygląda jakby mi się robaki zalęgły:)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mhr2 Re: orzeszki piniowe 21.01.14, 16:59 mam taka szyszke na "talerzu", uwielbiam te orzeszki:) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: orzeszki piniowe 22.01.14, 00:40 A po kie licho w lodówce i w zamkniętym słoiku? Trzymasz tak pestki dyni i słonecznika? Migdały? Orzechy? Owszem, świeżo wyłuskane orzechy włoskie jakiegoś specyficznego gatunku kiedyś mi spleśniały. Ale kupne i już wysuszone orzechy i pestki można przechowywać dowolnie latami. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: orzeszki piniowe 22.01.14, 04:40 orzechy uskane jednak jelczeja, laskowe mi tak sie popsuly Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus masz racje! 22.01.14, 14:02 czytalam gdzies, ue orzeszki piniwoe domagaja sie specjalnego traktowania. Ale te wczorajsze byly dobre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: orzeszki piniowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.14, 08:32 co to takiego orzeszki pinowe Odpowiedz Link Zgłoś
jaszczur.ka_87 Re: orzeszki piniowe 22.01.14, 11:23 Wszystko o orzeszkach: lmgtfy.com/?q=orzeszki+piniowe Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: orzeszki piniowe 23.01.14, 12:10 Myslę że orzeszki piniowe to są nasiona szyszek sosny Pini czyli Pinus pinea; mam w ogrodzie prawie 30to-letnie sosny z tego gatunku tyle że innych odmian niż ciepłolubna 'Pinia' - takie jak 'Kidra' czyli sosna syberyjska, 'Armandia Hyata' czyli sosna tajwańska (chyba jedyna w Polsce) i zbieram ich nasiona z szyszek - te ktore uda mi sie złapać jeszcze w szyszkach przed wystrzeleniem nasion w powietrze (samorozmnażanie); te szyszki są zaiste przepiekne! Trzymam te nasiona czyli "piniowe orzeszki" w szklanych niezamknietych słoiczkach w gablocie i sobie leżą ku mojej uciesze w najlepszym porządku... :-) Zaniosłem część moich zapasów do Ogrodu Botanicznego PAN w Powsinie żeby rozmnożyli 'Hyatę' bo 'Kidrę' już mają w Ogrodzie; Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus info o orzeszkach 23.01.14, 13:13 pl.wikipedia.org/wiki/Orzeszki_piniowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x podkradasz orzeszki wiewiórkom? IP: *.unitymediagroup.de 23.01.14, 19:20 Szczęście, że zima tego roku jest łagodna i mają dosyć innego pożywienia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
axil Re: orzeszki piniowe 09.04.14, 09:14 Gość portalu: ? napisał(a): > co to takiego orzeszki pinowe Nasiona sosny. Bardzo smaczne i pożywne. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: orzeszki piniowe 25.01.14, 15:21 Zapomnialem... mam rowniez sosny koreańskie (pinus cembra var. Koreana) ale to jeszcze panienki i na razie nie miały szyszek; może dobry Bozia pozwoli mi dozyc do czasu kiedy dorosną i zakwitną kwiatami żeńskimi; niestety nie mam wiewiórek w moim ogrodzie a żal... Odpowiedz Link Zgłoś