Dodaj do ulubionych

sokowirówka!

10.09.04, 08:45
ha, muszę się pochwalić - kupiłem Małej w prezencie sokowirówkę - sok wyciska
jak szatan. Mam więc pytanie - co można przez nią przepuścić? Nie chcę być
skazany na marchew...
Tak już kombinowałem:
maliny + winogrona
maliny + pomarańcze
jabłka + seler (?)
pomidory + papryka + czosnek (?) w wersji hardkorowej

Jakieś jeszcze warzywko można wycisnąć?
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: sokowirówka! 10.09.04, 08:57
      Seler naciowy też można wycisnąć,buraczki też ale pić w małej ilości jako
      dodatek raczej do innych soków.
      A pochwal się jaka to sokowirówka bo też zamierzam kupić nową,no a skoro ta
      Twoja tak dobrze wyciska.....:)
      • dziuunia znalazłam jeszcze....... 10.09.04, 09:03
        ......coś takiego www.surawka.republika.pl/soki%20i%20drinki.htm
        Przepisów sporo ale niektóre dość IMO hardcorowe;)jak np.Ogrodowy tonik
        Popeye'a:)
      • brunosch Re: sokowirówka! 10.09.04, 09:16
        To jest "Julita" zrobiona w Mesko (Skarżysko-Kamienna - jeśli robią tam
        ustrojstwa dla wojska, to znaczy znają porządną robotę :)) Jest bardzo mała, w
        kształcie walca z przejrzystą kopułą, średnicę ma nie większą niż 20 cm, na
        wysokość też nie więcej niż 30 cm. Moc silnika 250 W, co jest sporo jak na
        sokowirówkę, bo widziałem różne, nawet Philipsa - mające po 150, 200 W.
        W pracy jest cicha, w dodatku jedzie na niskich rejestrach, więc nie drażni -
        tak sobie buczy. Tnie szybko - zrobienie 2 szklanek soku trwało nie dłużej niż
        5 min. Bardzo prosta w obsłudze - ma tylko 3 ruchome części - kopułę,
        wewnętrzny kołnierz i sito. Cena 190 zł
        Jak na razie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami :)))) A jacy zdrowi będziemy!
        • Gość: giezik Re: sokowirówka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 09:21
          " To jest "Julita" zrobiona w Mesko (Skarżysko-Kamienna - jeśli robią tam
          > ustrojstwa dla wojska,"

te zaklady sa zdaje sie w stanie upadlosci. Mamy taki "malakser" tej fuirmy ktory dostalismy lat temu sporo z okazji slubu.
          Faktycznie wyglada toto jak produkt obronny. I czasem nawet korzystamy z niego, ale po zakonczeniu gwarancji kolejne rzeczy zastely sie systematycznie rozpieprzac (co niewatpliwie jest bledem Matrixa)

A propos sokowirowek, pamietam ze moja mama miala taka niebieska, ktora generalnie faktycznie męłła, wyciskala itp, ale podjecie decyzji o robieniu soku z pomidorów bylo zawsze dycyzją ogromnie trudną.
          Niestety poza tym, ze sokowirówka wyciskała sok, to kuchnia zawsze byla na makas upieprzona bo pryskało z niej na wszystkie strony
        • dziuunia Re: sokowirówka! 10.09.04, 09:22
          O,i o to mi chodziło,mała zgrabna i wydajna;)Dzięki:)
          • Gość: mif Re: sokowirówka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 09:43
            Juice Master typ 176,6 produkcji Zelmera
            www.zelmer.pl/
            Cicha, z dużym otworem wsadowym (1/2 jabłka), łatwa w obsłudze, korpus inox,
            kosz na odpadki, kopółki z plastiku łatwego w myciu. Od marchewki nie żółknie
            wyciska około 60%. Polecam
            Wg Zelmera, ta sokowirówka, która wyciska 80% "wilgoci" pozbawia sok najlepszych
            witamin i składników.
            • brunosch Re: sokowirówka! 10.09.04, 09:51
              Gość portalu: mif napisał(a):

> Wg Zelmera, ta sokowirówka, która wyciska 80% "wilgoci" pozbawia sok
              najlepszych witamin i składników.

Ostatniego zdanie nie pojmuję. Dlaczego jest mniej witamin w większej ilości
              wyciśniętego soku???
              • Gość: mif Re: sokowirówka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 23:17
                W instrukcji Juice Master typ 176,6 napisano:
                "Elektroniczny stabilizator prędkości zapewnia stałą prędkość obrotów,
                niezależnie od obciążenia, dzięki czemu uzyskanie jednolitej konsystencji soku.
                Prędkość odwirowania została dobrana tak, aby uzyskać optymalne parametry
                jakościowe wyciskanych soków. Zachowanie maksymalnych zawartościwitamin, pektyny
                enzymów i minerałów w soku powoduje jego mniejszą klarowność. Jest to efekt
                zamierzony gdyż producent sokowirówki uznał, iż ważniejsze jest zachowanie jak
                największych wartości odżywczych, zdrowotnych i dietetycznych otrzymywanego soku
                niż jego klarowność. ... i dalej... Ilość uzyskanego soku np. z 1 kg surowca
                zależy od jego stopnia świżości, jak również czystości sitka i stanu tarczy
                rozdrabniającej (np. dla świeżej marchwi przy użyciu nowego sitka i tarczy
                wynosi 50-60%)."
                Wysokie obroty sokowirówki odciskają praktycznie cały płyn, ale pektyny itp.
                zostają w pojemniku na odpad.
                Juice Master typ 176,6 jest sokowirówką profesjonalną, zalecaną do gastronomii.
    • pioslo1 Re: sokowirówka! 10.09.04, 14:28
      bardzo dobra rzecz.
      jako, że najprostsze rzeczy są najlepsze to najbardziej smakuje mi sok z
      marchewek, z jabłek, lub pomieszane oba. były próby z innych owoców i warzyw
      ale nie schodziły najlepiej (seler , burek, arbuz- sama woda bez smaku itd)
      robimy sok systematycznie kilka razy w tygodniu jak na razie nikt się w
      rodzinie nie przepił.
      mniaam
      • Gość: makneta Re: sokowirówka! IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 10.09.04, 16:52
        A ile jabłek lub marchewki trzeba zużyć aby każdy członek 5 osobowej rodziny
        wypił chociaż szklankę? Mam w domu sokowirówkę od dawna, ale zupełnie z niej
        nie korzystam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka