Dodaj do ulubionych

Ciasto - dla początkujących

IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.15, 12:20
Bardzo chciałabym upiec mojej rodzinie ciasto ale niestety ciasta to dla mnie czarna magia.
Czy możecie polecić coś co nie jest zbyt trudne i często wychodzi? I do tego jest smaczne? Bardzo proszę, od czegoś musze zacząć.
Obserwuj wątek
    • czajkatarzyna Re: Ciasto - dla początkujących 29.04.15, 13:26
      najprostsze i najszybsze rozwiązanie to jakaś tarta, np z kremem z serka mascarpone i ubitej smietanki z owocami na wierzchu :)
    • Gość: klik Re: Ciasto - dla początkujących IP: *.gdynia.mm.pl 29.04.15, 17:22
      5 jaj, 3/4 szkl cukru, 1 szkl. mąki, 1/2 szkl. oleju, 1/2 szkl. wody mineralnej gazowanej (może być sok z pomarańczy ale wtedy zmieszany z 1/2 łyżeczki sody), standardowa torebka proszku do pieczenia, 1 szkl. mąki, dowolny aromat do ciast. Możesz dołożyć na końcu rodzynki lub orzechy, lub wiórki kokosowe. Co chcesz. Całość zmiksować. Ciasto jest mniej więcej konsystencji ciasta naleśnikowego. Dość "lejące".
      Forma "babkowa" lub zwykła keksówka. Natłuścić jeżeli zwyczajna, obsypać bułką tartą, jeżeli silikonowa to nie. Piec około godziny w 180'C. I masz babkę.
      • Gość: x 1 szkl. maki + 1 szkl. maki = 2 szklanki maki IP: *.unitymediagroup.de 29.04.15, 17:31
        nie mogles tak od razu napisac?
        • mam_monka Re: 1 szkl. maki + 1 szkl. maki = 2 szklanki maki 29.04.15, 19:14
          Zrobiłam (nieszczęśliwie) na wielkanocne święta. Zakalec jak złoto - ale smaczny:) Moim zdaniem zbyt dużo wody.
          • zlosliwiec.zlosliwiec Re: 1 szkl. maki + 1 szkl. maki = 2 szklanki maki 30.04.15, 12:43
            Też tak myślę. Ilość jaj w stosunku do mąki sugeruje raczej ciasto gąbkowe (choć technika łączenia składników plus przedobrzona ilość spulchniaczy - standardowa paczka proszku, czyli 15g spulchnia ok. pół kilo/1 funt mąki, na 1 szklankę wystarczy łyżeczka (5g), więc 3x mniej - sugerują co innego). Konsystencja przypominać będzie ciasto na clafoutis, tylko clafoutis to czereśnie zalane takim ciastem, pieczone w niskiej formie i spożywane na ciepło, więc zakalcowo-budyniowy miąższ nie przeszkadza.

Do ucierańców proponuję za punkt wyjścia obrać proporcje funciakowca, czyli wagowo tyle samo mączywa, co spoiwa, co słodziwa, co tłuszczywa.

W przybliżeniu przeliczać ilości składników na gramy:
            - 1 szklanka przesianej mąki to ok. 125g;
            - 1 szklanka cukru kryształu to 200g (drobnoziarnisty to ok. 225g)
            - 1 średnie jajo to ok. 50g;
            - 1 kostka masła to 200g w Pl (o ile dobrze pamiętam), 250g w Miemczech i 227g (pół funta, 2 sticks) w krajach anglosaskich.

15g paczka proszku do pieczenia (1 łyżka) spulchnia pół kilo lub 1 funt mąki. 1 łyżeczka do 1 i 1/4 na jedną szklankę mąki. Soda oczyszczona jest czetrokrotnie wydajniejszym spulchniaczem, więc na 1 szklankę mąki stosować 1/4 łyżeczki. Nadmiar grozi mydlanym, zasadowym posmakiem w ustach. Zatem:

- 2 szklanki mąki;
            - pół paczki proszku do pieczenia lub 1 i 1/2 łyżeczki;
            - 1 szklanka cukru;
            - 4 duże jaja lub 5 małych;
            - kostka masła,
            - plus opcjonalnie jakiś aromat (wanilia, rum, migdały).

Masło rozetrzeć z cukrem na puszysto, dokręcić jaja, po jednym na raz, na koniec dosypać mąki z proszkiem. Porcja na małą keksówkę. (Na formę do babki ilość składników podwoić lub potroić, w zależności od wielkości formy). Piec 3-4 kwadranse w 170-180 stopniach i półfunciakowiec jak się patrzy. Jeśli jeszcze do tego do ciasta na etepie ucierania doda się startej skórki cytrynowej, przygotuje syrop z cukru i soku cytrynowego i po upieczeniu jeszcze gorące, ponakłuwane wykałaczką ciasto poleje gorącym syropem, to lemon drizzle cake będzie.
      • zlosliwiec.zlosliwiec Nie za dużo spulchniaczy? 29.04.15, 18:00
        Na jedną szklankę mąki? Ilość jaj i wody też spora.
        • Gość: klik Na oko tak. IP: *.gdynia.mm.pl 29.04.15, 18:22
          Ale okazuje się, że jest tak jak powinno. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszło. Zawsze korzystam z tego przepisu kiedy występuje nagła potrzeba bo goście idą.
    • Gość: x bez pieczenia: IP: *.unitymediagroup.de 29.04.15, 17:29
      gotowy spod biszkoptowy, ukladasz np. przepolowione truskawki, mandarynki z puszki, zalewasz galaretka tortowa i juz! Dla lakomczuchow miej w pogotowiu bita smietane w sprayu.
      • angazetka Re: bez pieczenia: 30.04.15, 12:56
        Śmietana w sprayu to raczej odstrasza...
    • mam_monka Re: Ciasto - dla początkujących 29.04.15, 19:08
      Chlebek bananowy wg Dorotus. Szukaj "banana bread moje wypieki" Ja jestem noga totalna w pieczeniu, ale to zawsze wychodzi:) Poczytaj komentarze i odpowiedzi Doroty. Uda się z całą pewnością.
    • kryspina007 Re: Ciasto - dla początkujących 30.04.15, 10:03
      Witaj w klubie, bo ja potrafie upiec zakalca nawet z gotowych ciast w proszku hi hi
      • linn_linn Re: Ciasto - dla początkujących 30.04.15, 11:36
        Gotowe ciasta to zadna gwarancja sukcesu. :)
      • sandriks Re: Ciasto - dla początkujących 30.04.15, 17:08
        gotowe ciasta łatwiej zepsuć niż takie tradycyjne :D ale tak naprawdę to nie ma sensu korzystac z tych gotówców, kiedy niektóre ciasta są taaakie proste :)
        • linn_linn Re: Ciasto - dla początkujących 02.05.15, 08:01
          Takie ciasta maja w torebce kilka skladnikow, do ktorych trzeba dodac jeszcze kilka innych: na pewno nie pomagaja w pieczeniu. Ten etap zalezy tylko on nas i naszego piekarnika.
    • mama-dobra-rada Re: Ciasto - dla początkujących 30.04.15, 22:07
      Ciasto kawowe z orzechami - dla początkujących, smaczne
      Rozgrzać piekarnik, keksówkę o długości 20 cm wysmarować cienko margaryną, wyłożyć ją papierem do pieczenia lub wysypać bułką tartą. Posiekać orzechy laskowe (szklanka orzechów). Rozpuścić 5 łyżek mlecznej margaryny i odstawić do ostudzenia.
      15 dag mąki pszennej (tortowej lub uniwersalnej), ćwierć łyżeczki drobnej soli, max. pół łyżeczki sodki kuchennej, płaską łyżeczkę cynamonu, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 10-15 dag cukru przesiać przez sito do miski. Do miski wbić 2 średnie jaja, wlać 2 łyżki oleju, 15 dag maślanki, ostudzoną margarynę i wsypać 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub wyskrobać do miski ziarenka z połowy strąka wanilii). Wymieszać składniki tak, aby nie było grudek, podzielić na 2 równe części. Jedną część wylać do przygotowanej formy, posypać z wierzchu połową orzechów, wlać pozostałą część ciasta i wysypać resztę orzechów. Im więcej orzechów, tym ciasto jest smaczniejsze. Ponieważ sodka już w nim pracuje, trzeba go szybko włożyć do piekarnika dobrze rozgrzanego do 180 st., na środkową szynę. Piec przez 25 minut. Przed wyjęciem w ciasto wbić drewniany patyczek do szaszłyków - jeśli będzie oblepiony mokrym ciastem, przestawić formę na najniższe piętro i piec jeszcze przez 5-10 minut. Na przynajmniej 30 minut przed przygotowaniem surowego ciasta wyjąć z lodówki jaja, odmierzoną ilość maślanki i margaryny.
    • budzik11 Re: Ciasto - dla początkujących 01.05.15, 20:13
      Polecam "Mazurek kajmakowy" z Moich Wypieków. Nie może nie wyjść, bo to kruche ciasto (nie rośnie, nie opadnie, nie będzie zakalca, no NIC poza ew. przypaleniem nie może się z nim stać), na to może być gotowa masa z puszki + coś do posypania (np. orzechy włoskie czy ziemne czy bakalie).
    • janett_j Re: Ciasto - dla początkujących 04.05.15, 15:01
      Polecam ciasto 3bit - bardzo smaczne i nie wymaga pieczenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka