mgosia4 24.09.04, 13:27 Dostałam kilka kilogramów żółtych, malutkich pomidorków no i oczywiście trochę nie bardzo wiem co z nich zrobić. Ilość ich jest spora, więc chyba należałoby je zapakować do słoików, ale nie bardzo mam pomysł na zalewę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marghe_72 Re: co zrobić z pomidorków wielkości mirabelek? IP: *.acn.waw.pl 24.09.04, 13:37 kurcze, gdzies tu błaka sie przepis na marynowane pomidorki (mój zresztą..).. ale nie pamietam gdzie Odpowiedz Link Zgłoś
barba50 Re: co zrobić z pomidorków wielkości mirabelek? 24.09.04, 13:43 Gość portalu: marghe_72 napisał(a): > kurcze, gdzies tu błaka sie przepis na marynowane pomidorki (mój zresztą..).. > ale nie pamietam gdzie Marghe! Może zerknij w swoje /moje/ forum? Znajdź i wrzuć link! Też mam "trochę" minipomidorków... B. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: co zrobić z pomidorków wielkości mirabelek? 24.09.04, 13:49 Byl watek z wieloma przepisamina pomidorowe przetwory: m. in. na takie pomidorki. Sama podawalam, ale wyszukiwarka GW nie jest chyba najlepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: co zrobić z pomidorków wielkości mirabelek? 24.09.04, 14:24 chyba zalewane były goracą zalewą octową, z dodatkiem cukru, papryczek, listka.. taka typowa marynata.. Szukam i nic :( Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pomidory w zalewie 24.09.04, 14:32 Ja myslalam o tym watku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=7177499&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: co zrobić z pomidorków wielkości mirabelek? IP: *.proxy.aol.com 24.09.04, 14:44 Po angielsku to tego dużo. Te pomidorki nazywają się "pomidory wiśniowe" (cherry tomatos lub tomatoes, zależnie od pisowni amerykańskiej lub brytyjskiej). www.google.com/search?hl=en&ie=UTF-8&q=cherry+tomatoes+recipes&spell=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: Tarta z pomidorkami IP: 84.97.84.* 24.09.04, 19:27 przepis letni mojego ziecia: on kupuje ciasto gotowe (zrolowane), a wy napewno zrobicie sami. Wylozyc ciasto do formy, pokloc lekko widelcem. Rozlozyc na ciescie plastry mozarelli i posmarowac je oliwa z oliwek. Na mozarelle ulozyc szczelnie polowki pomidorkow (przecieta strona do gory). Posolic, posypac oreganem, ziolami prowansalskimi. Liscie bazyliki drobno posiekac i posypac dosc gesto powierzchnie tarty. Polac lyzka jeszcze troche oliwy po wierzchu. Do piekarnika na okolo 200° i okolo 25 min. Pisze "okolo", bo moj piekarnik jest jakis dziwny i trzeba wszystkiego wewnatrz pilnowac. Nie moge go rozgryzc... My jemy tego typu tarty czesto w lecie, jak jest goraco, do tego salata zielona i melon. Odpowiedz Link Zgłoś