Gość: kasia IP: *.chello.pl 14.04.02, 18:59 czy może ktoś zna jakieś przepisy z kuchni gruzińskiej to bardzo proszę mi podać.Pozdrawiam i bardzo dziękuję .ola Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gosia Re: kuchnia gruzińska IP: *.chello.pl 15.04.02, 09:39 W kuchni grzińskiej jest dużo orzechów.Mogę podać ci przepis na rosół gruziński.Znam jeszcze przepisy na ragout,sos do mięsa i sałatkę z buraków.Jak będziesz chciała to podam.A teraz rosół:trzeba przygotować bulion warzywny/może być z kostki ok.5 szklanek/.Bulionem letnim zalewasz pół kury dodajesz pokrojoną na ćwiartki cebulę i gotujesz około 30 min.Po tym czasie trzeba wyjąć cebulę i wrzucić posiekane orzechy włoskie 0,5 szkanki,natkę pietruszki dużo oraz sok wycisnięty z jednej cytryny i ciutkę cynamonu.Trzeba gotować na małym ogniu tak dugo aż kura będzie miękka.Właściwie zupę masz już prawie gotową.Musisz ją wyjąć,pokroić mięsko,kosteczki wyrzucić.Mięsko wkładasz do zupy,solisz,posypujesz szczypiorkiem i zajadasz.Rewelacja niby rosół,a całkiem inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izabelsk Re: kuchnia gruzińska IP: *.uk.fid-intl.com 15.04.02, 13:08 Czy te orzechy wloskie powinny byc luskane? izabelski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: kuchnia gruzińska IP: *.chello.pl 15.04.02, 13:34 Według mnie to orzechy łuskane są bez skorupek.Jest to więc odpowiedż na twoje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izabelsk Re: kuchnia gruzińska IP: *.uk.fid-intl.com 15.04.02, 16:14 Przepraszam, chodzilo mi o to, czy orzechy powinny byc bez tych brazowych oslonek, oslonli te maja lekko gorzki posmak. Mozna je zdjac po lekkim uprazeniu orzechow. izabelski Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: kuchnia gruzińska 15.04.02, 16:22 moim zdaniem, to te oslonki nadaja smaku, obrane orzechy to nie to samo - przynamniej w ciastach i salatkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: kuchnia gruzińska IP: *.chello.pl 15.04.02, 16:41 Orzechy mają być tylko bez skorupek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: kuchnia gruzińska IP: *.chello.pl 15.04.02, 18:13 dzięki. Jeśli jeszcze coś masz to proszę podaj. ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: kuchnia gruzińska IP: *.chello.pl 15.04.02, 18:36 Mogę podać przepis na sałatkę z buraków,a ponieważ gruzińska to też z orzechami.Buraki trzeba ugotować lub upiec w piekarniku/ja gotuję/.Utrzyj je na tarce z grubymi oczkami.Teraz najważniejsze: 2-3 ząbki czosnku/na około 0,5 kg buraków/,peprz,odrobina cukru i mielonej kolendry trzeba dokładnie utrzeć,a potem dodać posiekane orzechy włoskie i ocet winny.To wszystko dodaj do utartych buraków wymieszaj i do lodówki.Octu dodaję 2 łyżki.Przed pochłonięciem sałatki posyp ją natką.Nie napisałam ile tych orzechów-dodaję 0,5 szklanki.Pozdrawiam Gosia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scan Re: kuchnia gruzińska IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.04.02, 03:03 Kiedy to podasz, Gosiu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: kuchnia gruzińska IP: *.chello.pl 16.04.02, 07:02 Moę na miejscu i na wynos jak przyjdzie ci ochota.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scan Re: kuchnia gruzińska IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.04.02, 22:04 Wypadałoby teraz na wynos, Gosiu. Pozdrawiam, S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nene Re: kuchnia gruzińska IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 29.10.02, 13:54 jeżeli jeszcze kto ciekaw to jest do kupienia książka z przepisami na allegro, ktoś sprzedaje przepisy gruzińskie www.allegro.pl/showitem.php?item=7823361 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LuLu Gosiu IP: *.proxy.aol.com 15.04.02, 23:19 Same pysznosci..... dziekuje za przepisy. Ja tez prosze o nastepne.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: do LuLu i innych IP: *.chello.pl 16.04.02, 07:19 To już chyba bedzie ostatni znany mi przepis.Jeżeli jednak do innych mięsnych lub warzywnych potraw dodasz orzechy to pewnie to będzie przypominało w pewnym stopniu kuchnię gruzinską.Ta potrawa to ragout z drobiu ale może być także z wieprzowiny/szybko się dusi/.Mieso z piersi kurczaka pokrój w paski,cebule w kostkę.Na oliwie trzeba zeszklić cebulę dodać mięso i chwilę podsmażyć na dużym ogniu.Następnie zmniejsz ogień,posól i dodaj mięty/może być suszona/.Kiedy mięso będzie miękkie zapraw potrawę żółtkami wymieszanymi z sokiem i utartą skórką cytryny.Najlepiej podać z ryżem.Może być chleb gruziński tornispuri:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: dzieki Gosiu IP: *.chello.pl 16.04.02, 13:56 bardzo dziekuje za wszystkie przepisy napewno skorzystam. życze ci wszystkiego najlepszego.ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola gosiu IP: *.chello.pl 16.04.02, 14:32 to jeszcze raz ja podaje przepis na zupe krem z lisci rzodkiewek. Polecam pychota.Przepis znajduje sie w głównym wątku.Pozdrawiam ola Odpowiedz Link Zgłoś