Dodaj do ulubionych

kuchnia gruzińska

IP: *.chello.pl 14.04.02, 18:59
czy może ktoś zna jakieś przepisy z kuchni gruzińskiej to bardzo proszę mi
podać.Pozdrawiam i bardzo dziękuję .ola
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosia Re: kuchnia gruzińska IP: *.chello.pl 15.04.02, 09:39
      W kuchni grzińskiej jest dużo orzechów.Mogę podać ci przepis na rosół
      gruziński.Znam jeszcze przepisy na ragout,sos do mięsa i sałatkę z buraków.Jak
      będziesz chciała to podam.A teraz rosół:trzeba przygotować bulion warzywny/może
      być z kostki ok.5 szklanek/.Bulionem letnim zalewasz pół kury dodajesz
      pokrojoną na ćwiartki cebulę i gotujesz około 30 min.Po tym czasie trzeba wyjąć
      cebulę i wrzucić posiekane orzechy włoskie 0,5 szkanki,natkę pietruszki dużo
      oraz sok wycisnięty z jednej cytryny i ciutkę cynamonu.Trzeba gotować na małym
      ogniu tak dugo aż kura będzie miękka.Właściwie zupę masz już prawie
      gotową.Musisz ją wyjąć,pokroić mięsko,kosteczki wyrzucić.Mięsko wkładasz do
      zupy,solisz,posypujesz szczypiorkiem i zajadasz.Rewelacja niby rosół,a całkiem
      inny.
      • Gość: izabelsk Re: kuchnia gruzińska IP: *.uk.fid-intl.com 15.04.02, 13:08
        Czy te orzechy wloskie powinny byc luskane?

izabelski
        • Gość: Gosia Re: kuchnia gruzińska IP: *.chello.pl 15.04.02, 13:34
          Według mnie to orzechy łuskane są bez skorupek.Jest to więc odpowiedż na twoje
          pytanie.
          • Gość: izabelsk Re: kuchnia gruzińska IP: *.uk.fid-intl.com 15.04.02, 16:14
            Przepraszam, chodzilo mi o to, czy orzechy powinny byc bez tych brazowych
            oslonek, oslonli te maja lekko gorzki posmak.
            Mozna je zdjac po lekkim uprazeniu orzechow.

izabelski
            • roseanne Re: kuchnia gruzińska 15.04.02, 16:22
              moim zdaniem, to te oslonki nadaja smaku, obrane orzechy to nie to samo -
              przynamniej w ciastach i salatkach.
            • Gość: Gosia Re: kuchnia gruzińska IP: *.chello.pl 15.04.02, 16:41
              Orzechy mają być tylko bez skorupek.
      • Gość: ola Re: kuchnia gruzińska IP: *.chello.pl 15.04.02, 18:13
        dzięki. Jeśli jeszcze coś masz to proszę podaj. ola
        • Gość: Gosia Re: kuchnia gruzińska IP: *.chello.pl 15.04.02, 18:36
          Mogę podać przepis na sałatkę z buraków,a ponieważ gruzińska to też z
          orzechami.Buraki trzeba ugotować lub upiec w piekarniku/ja gotuję/.Utrzyj je na
          tarce z grubymi oczkami.Teraz najważniejsze: 2-3 ząbki czosnku/na około 0,5 kg
          buraków/,peprz,odrobina cukru i mielonej kolendry trzeba dokładnie utrzeć,a
          potem dodać posiekane orzechy włoskie i ocet winny.To wszystko dodaj do
          utartych buraków wymieszaj i do lodówki.Octu dodaję 2 łyżki.Przed pochłonięciem
          sałatki posyp ją natką.Nie napisałam ile tych orzechów-dodaję 0,5
          szklanki.Pozdrawiam Gosia.
          • Gość: Scan Re: kuchnia gruzińska IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.04.02, 03:03
            Kiedy to podasz, Gosiu?
            • Gość: Gosia Re: kuchnia gruzińska IP: *.chello.pl 16.04.02, 07:02
              Moę na miejscu i na wynos jak przyjdzie ci ochota.Pozdrawiam.
              • Gość: Scan Re: kuchnia gruzińska IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.04.02, 22:04
                Wypadałoby teraz na wynos, Gosiu.
                Pozdrawiam,
                S.
          • Gość: nene Re: kuchnia gruzińska IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 29.10.02, 13:54
            jeżeli jeszcze kto ciekaw to jest do kupienia książka z przepisami na allegro,
            ktoś sprzedaje przepisy gruzińskie
            www.allegro.pl/showitem.php?item=7823361
      • Gość: LuLu Gosiu IP: *.proxy.aol.com 15.04.02, 23:19
        Same pysznosci..... dziekuje za przepisy. Ja tez prosze o nastepne....
        • Gość: Gosia Re: do LuLu i innych IP: *.chello.pl 16.04.02, 07:19
          To już chyba bedzie ostatni znany mi przepis.Jeżeli jednak do innych mięsnych
          lub warzywnych potraw dodasz orzechy to pewnie to będzie przypominało w pewnym
          stopniu kuchnię gruzinską.Ta potrawa to ragout z drobiu ale może być także z
          wieprzowiny/szybko się dusi/.Mieso z piersi kurczaka pokrój w paski,cebule w
          kostkę.Na oliwie trzeba zeszklić cebulę dodać mięso i chwilę podsmażyć na dużym
          ogniu.Następnie zmniejsz ogień,posól i dodaj mięty/może być suszona/.Kiedy
          mięso będzie miękkie zapraw potrawę żółtkami wymieszanymi z sokiem i utartą
          skórką cytryny.Najlepiej podać z ryżem.Może być chleb gruziński tornispuri:).
          • Gość: ola Re: dzieki Gosiu IP: *.chello.pl 16.04.02, 13:56
            bardzo dziekuje za wszystkie przepisy napewno skorzystam. życze ci wszystkiego
            najlepszego.ola
          • Gość: ola gosiu IP: *.chello.pl 16.04.02, 14:32
            to jeszcze raz ja podaje przepis na zupe krem z lisci rzodkiewek. Polecam
            pychota.Przepis znajduje sie w głównym wątku.Pozdrawiam ola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka