saiss 03.10.04, 10:57 Mam calutkie wiadro winogron ( fioletowych i niedużych, takich "amatorskich") z działki. Co by z nich zrobić? Dzięki za pomysły z góry ( wierze w niezwodnosc Wasza :) ) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tess Re: Winogrona IP: *.telia.com 03.10.04, 13:18 mozna zrobic cos w rodzaju marmolady-czetting wspaniale pod bok do miesa, sama nie robilam,ale kiedys dostalam sloiczek od znajomej. moze ktos cos zapoda. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20w Re: Winogrona 04.10.04, 08:16 oglądałam niedawno "Pytanie na śniadanie " w pr2 poświęconemu przetworom i ktoś dzwonił i podawał przepis na dzemik z winogron. Nie pamiętam dokładnie w każdym razie były to chyba lekko przesmażone winogrona, potem przez sitko, żeby byly bez skórek i bestek i potem do tego jabłka i smażyć. Taki winogronowo-jabłkowy dzemik. Wydaje mi sie że pyszny byłby np do naleśniczków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Winogrona - grape jelly IP: *.proxy.aol.com 03.10.04, 15:23 www.skinnylink.com/?dgyrrb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Winogrona IP: *.net.pulawy.pl / *.net.pulawy.pl 03.10.04, 15:36 Można zrobić sok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość: wir Re: Winogrona IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.10.04, 22:38 Winogrona w alkoholu - Przepis ściągnięty z onet forum. (na słój 3-litrowy) 1,2 kg jasnych winogron, 1,2 kg ciemnych winogron, 40 dag cukru, 1 l alkoholu 40% Winogrona myjemy i osuszamy. Oddzielamy duże owoce od małych. Duże, na przemian ciemne i jasne, układamy w słoju. Z małych wyciskamy sok i jeżeli trzeba, dopełniamy wodą - powinniśmy uzyskać 400 ml płynu. Do soku dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy na małym ogniu 10 min., Gdy ostygnie, wlewamy do słoja z owocami, dopełniamy alkoholem. Dokładnie zakręcamy wieczka i pozostawiamy słój w ciemnym i chłodnym miejscu na minimum 2 miesiące. Nalewka jest doskonałym zwieńczeniem obiadu, samymi owocami można zaś dekorować desery i podawać je do dziczyzny. Mam ten sam problem sporo winogron. Robię dzem z winogron, Zasypałam cukrem i gotuję. Na pewno zrobię trochę soku a wytłoczyny do wina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Winogrona marynowane! IP: *.proxy.aol.com 04.10.04, 02:21 kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,55904,953898.html Odpowiedz Link Zgłoś