IP: *.l4.c4.dsl.pol.co.uk 13.10.04, 23:30
bigos zrobiony tylko z kiszonej kapusty jest kwasny i cierpki - najlepiej
przygotowc go w rownych proporcjach z kiszonej i swiezej bialej kapusty ;-)
Poza tym mozna dorzucic kilka suszonych sliwek kalifornijskich - PYCHA!
Obserwuj wątek
    • Gość: wlewap-48@o2.pl Re: Bigos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 02:58
      no może nie w równych proporcjach,ale 1/4 słodkiej i to z liści bardziej
      zielonych niż żółtych pokrojonych w paski - oprócz smaku,jeszcze ładnie wygląda.
    • ampolion Re: Bigos 29.10.04, 03:27
      "Kwaśny?" Przeczytaj jeszcze raz: kapusta z kwasu wypłukana. Rzecz prosta,
      zawsze aktualna gdy o jakikolwiek przepis z kiszoną chodzi, a jednak mało znana
      i jeszcze rzadziej stosowana. A podstawowa.
      A ze słodką to nie bigos lecz kapusta z mięsem.
      • Gość: n0str0m0 musztarda? przecier pomidorowy? IP: 202.172.58.* 29.10.04, 08:36
        wino... rozumiem
        ale keczup?

        nostromo
        • deadeasy Re: musztarda? przecier pomidorowy? 31.10.04, 10:18
          Nie ketchup a przecier pomidorowy. U mnie w domu zawsze sie dodawalo do bigosu
          ale moja mama ze Stanislawowa jest wiec moze w tamtych stronach w taki sposob
          bigos przyrzadzali.

          Nigdy nie dodawalam musztardy, nastepnym razem sprobuje (w sumie to tez ziola i
          przyprawy tyle, ze zmiksowane).
    • szpiczak 2 lyzki przecieru na 1,5 kg kapusty??hihihi 29.10.04, 10:20
    • Gość: 58 Re: Bigos IP: *.asmed.pl / *.asmed.pl 31.10.04, 11:32
      plucze kapuste ale sok zostawiam w sloiku i po ugotowaniu bigosu tym sokiem
      dokwaszam w/g smaku jest wtedy ok
      • mayessa Re: Bigos 31.10.04, 13:17
        Przecier pomid. czasem też keczup.Kapustę kiszoną najpierw trochę gotuję
        wcześniej.
        • eirinn Re: Bigos 31.10.04, 14:02
          Właśnie robię bigos, z samej kiszonej jak zwykle. Trzeba się trochę nachodzić,
          żeby dostać taką nieprzekiszoną (bo wtedy jest kwaśny i gorzki!), najlepiej
          zawsze kupować ze sprawdzonego źródła. Trochę przecieru daję, ale niewiele.
          Jałowiec rzecz jasna, majeranek i cała reszta. Dzisiaj znalazłam w szafce jedną
          śliwkę :(, ale też poszła do środka. Ze słodkiej robię latem, tzw. fałszywy
          bigos z pieczarkami i kiełbasą i sporą ilością przecieru (bo lubię zdecydowane
          smaki). Tu dla odmiany daję kminek zamiast majeranku.
    • ampolion Re: Bigos 31.10.04, 15:24
      Kalifornijskie to słodkie, mdłe paskustwo. Takie "polskie" nazywają się bądź
      to "Oregon prunes", bądź to "tart prunes" i są właśnie takie nasze, cierpkie,
      najwłaściwsze do bigosu.
      • allexamina Re: Prunes 13.01.05, 20:42
        Ampolion, juz Cie chyba o to pytalam i chyba przegapilam odpowiedz. Gdzie
        kupujesz "Oregon prunes"?
    • Gość: gryka1 Re: Bigos IP: 5.2.* / *.chello.pl 31.10.04, 19:56
      A ja ze swojego doświadczenia wiem, że najlepszy dla mnie jest ten bigos który
      własnie się kończy. Odgrzewany już tyle razy, że na reszcie ma ten smak i
      wszystko jedno czy ze sliwkami czy pomidorami. Taki lubie....
      • Gość: smakosa Re: Bigos IP: 195.205.228.* 13.01.05, 19:35
        Bigos nie powinien być doprawiany przecierem tylko zrobiony na kilku sosach z
        różnych mięś i powinien być szklisty w naturalnym kolorze tę wiadomość mam od
        kucharza doświadczonego
        • jacek1f Re: Bigos 13.01.05, 19:36
          Jestes ze szkoly "nie czerwonej" :-) jak wiele tu osob.
          Ale i inna szkołe trzeba uszanowac, choc dla wielu brzmi to straszne.... ten
          przecier znaczy.
          pozdrawiam.
      • Gość: smakosa Re: Bigos IP: 195.205.228.* 13.01.05, 19:37
        Bigos nie powinien być doprawiany przecierem tylko zrobiony na kilku sosach z
        różnych mięś i powinien być szklisty w naturalnym kolorze tę wiadomość mam od
        kucharza doświadczonego i sama tak przyrządzam jeżeli nie mam tylu sosów to
        nigdy nie dodaję przecieru.
    • dispell Re: Bigos 14.01.05, 00:17
      Bigos bez czerwonego wytrawnego wina to furda a nie bigos...)))
      • jollka2 Re: Bigos 14.01.05, 10:33
        Za chwilę się dowiem, że dodawanie suszonych grzybow też niezgodne jest ze
        sztuką. To może przepis na "najprawdziwszy" polski bigos należałoby wziąć z
        pana Tadeusza??
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka