lis_ka 14.10.04, 13:34 Kilka dni temu wstawiłam sobie żur na żurek. Ukisił się elegancko, ale nie chcę dziś ani jutro gotować zupy. czy powinnam go schować do lodówki, czy trzymac w cieple? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brunosch Re: Żur. Pytanie techniczne. 14.10.04, 13:44 Dla spokoju odłóż do lodówki, żeby przerwać fermentację. Pytanie do piekących chleby w domu - czy taki zakwas daje się do ciasta chlebowego? Odpowiedz Link Zgłoś
funana Re: Żur. Pytanie techniczne. 14.10.04, 14:54 Ja daję- wzięłam kiedyś przepis z Kuchni na chleb na żurze i robię. Jest pyszny! Odpowiedz Link Zgłoś
funana Przepis na chleb na żurze 14.10.04, 15:01 Na podstawie Kuchni, z moim komentarzem: Składniki na 3 średnie bochenki) - moim zdaniem na dwie troszke większe foremki lub jedna duża tortownicę Rozczyn 1 kg mąki pszennej, 0,7 l letniej wody, 5 dag drożdży Ciasto właściwe 50 dag mąki żytniej razowej, 3 dag soli (2 1/2 łyżki), 10 dag drożdży, 3 dag cukru (2 1/2 łyżki), 1 szklanka żurku domowego lub z butelki, 1/3 kostki margaryny/funana - dawalam maslo/, nasiona kminku, słonecznika, soi, kolendry lub zioła, np. tymianek lub rozmaryn - /funana/dawałam świeże, też oregano, zamiast kminku kumin. 1. Do głębokiej miski wsypujemy sypkie składniki ciasta właściwego i mieszamy. Dodajemy margarynę i siekamy. Następnie wlewamy żurek i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. 2. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy mąkę i starannie mieszamy. Rozczyn przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ok. 28°C) do wyrośnięcia. /funana/- Przy tych proporcjach rozczyn jest bardzo twardy. Moim zdaniem nie do "uciągnięcia" przez mikser, nawet przez Kitchen Aid. Trzeba wyrabiać rękami, ale nie za długo.ja wstawialam do uchylonego piekarnika, nastawionego na 50st. C 3. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ciastem właściwym i dodajemy rozdrobnione drożdże. Możemy też dodać do smaku nasiona lub zioła. Starannie wyrabiamy ciasto na gładką masę i odstawiamy je na 15 min, aby "odpoczęło". Znowu wyrabiałam ręcznie, ale nie za starannie-mam słabe ręce. 4. Foremki do pieczenia natłuszczamy i wysypujemy je mąką. z ciasta formujemy niezbyt wysokie bochenki (po włożeniu do foremek powinny wypełniać je do połowy). Możemy posypać je tym samym ziarnem lub ziołami, które dodaliśmy do ciasta. 5. Uformowane bochenki wkładamy do foremek i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-45 min./funana? znowu do uchylonego piekarnika na 50 st C. Kiedy ciasto urośnie do krawędzi foremek, możemy zacząć wypiek. Chleb pieczemy 40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C. Upieczony chleb powinien być rumiany i mieć lekko popękaną skórkę. NIEPRAWDA! Żeby osiągnąc ten efekt na pare minut przed końcem pieczenia wyciągam na moment blaszki i smaruję mlekiem, lub jajkiem rozmąconym z mlekiem. Na fotografii w Kuchni moim zdaniem chleb jest spryskany werniksem. Po wyjęciu foremek z piekarnika trzeba odczekać ok. 20 min. i dopiero wtedy ostrożnie wyjąć z nich chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagita Re: Żur. Pytanie techniczne. IP: 195.150.225.* 14.10.04, 13:57 Spróbuj. Skosztuj znaczy. Jeśli jest dostatecznie kwaśny to odłóż do lodówy. Z ciepełka może wyśjść zbyt kwaśny. Pytanko: z żytniej mączusi robiłaś?? A skąd wzięłaś?? S Odpowiedz Link Zgłoś
lis_ka Re: Żur. Pytanie techniczne. 14.10.04, 18:28 Dziękuję za rady:) Robiłam z m. żytniej - do kupienia w sklepach ze zdrowa żywnością. Odpowiedz Link Zgłoś
dakusia Re: Żur. Pytanie techniczne. 14.10.04, 21:05 lis_ku :) hmm na jakism poscie..chwalila sie dziewczyna Twoim przepisem na tarte z bialym serem i smierdzielem.... moglabym i ja sie na niego zalapac?? prosszzeee :)) wiem, ze troszke nie na temat..ale dziekuje :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lis_ka Re: Żur. Pytanie techniczne. 14.10.04, 21:45 Oj to chyba nie mój przepis:) Próbowałam znaleźć przez wyszukiwarkę, ale bez powodzenia. Może napisz nowy wątek, a ktoś na pewno pomoże. A jak nie, podam przepis na tartę ze szpinakiem i serem brie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
dakusia Re: Żur. Pytanie techniczne. 14.10.04, 21:54 oj oj...To byl twoj przepis wlasnie na tarte ze szpinakiem i brie :).... zaraz zlokalzuje jaki post byl to :).... gdzie to zostalas mi wskazana :)... Odpowiedz Link Zgłoś
dakusia Re: Żur. Pytanie techniczne. 14.10.04, 21:56 ..no dobrze... znalazlam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12622385 :) prosze podaj :) dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś