Gość: KUBA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.04, 20:29 Kupilem dziewczyny dzisiaj surową golonke. co mam z nia zrobic i jak by byla do zjedzenia. doradzcie kochane moje kobitki . dzieki . Kuba Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerozolimka Re: Golonka 05.11.04, 22:28 To nie jest przepis na już. Golonkę umytą, obgoloną (bo czasami ma jakieś włoski) solę, pieprzę i obkładam rozgniecionym jałowcem (10 ziarek) i wkładm toto wszystko na noc do lodówki. Następnego dnia golonkę obsmażam na bardzo ale to bardzo gorącym smalcu(zgroza, co ?)i przekładam do garnka. Polewam piwem z puszki(na początek 1/2 puszki, póżniej w miarę ubytku płynu dodaję pozostałe piwo). Na gatunkach piwa się nie znam, golonkę traktuję Żywcem. Najczęściej robię kilka malutkich golonek i wtedy mój małżonek ma męski wieczór z kolegami.Nie jest to danie dietetyczne, ale raz na jakiś czas można taką bombę tłuszczowo-cholesterolową zjeść. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Golonka IP: *.proxy.aol.com 06.11.04, 03:56 No to niech ci ONE pomagają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: Golonka IP: 204.79.89.* 06.11.04, 04:40 Przyklad na extra potrawe z mikrofalowki: Pieczona golonka. Golonke umyc, posolic, dodac: 3 zabki siekanego czosnku, lyzeczke siekanego imbiru, lyzeczke siekanego rozmarynu, duza lyzke chili, troche majeranku, + inne ziola/przyprawy wg gustu. Natrzec tym wszystkim golonke, wsadzic do torebki foliowej i do lodowki na noc. Nastepnego dnia wlozyc do szklanego naczynia z pokrywka, dolac pol szklanki wody, przykryc przykrywka. Wstawic do mikrofalowki, dac tak gdzies 60% mocy. Najpierw gotowac jakies 25 minut. Potem sprawdzic stan golonki (zalezy to od wielkosci/wagi i od mocy mikrofalowki) i nastepnie dlaej gotowac w 6-8 minutowych kawalkach. Kiedy juz bedzie gotowa zdjac pokrywke dac pelna moc i jakies 4-5 minut wtedy powstaje ladna chrupiaca skorka. W sumie duuuuzo szybciej to wychodzi niz w piecu. Odpowiedz Link Zgłoś