Gość: kamilos IP: 212.160.136.* 26.11.04, 08:35 kocham pierogi z kasza gryczna i twarogiem, sila mowie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Stonoga Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: *.chello.pl 26.11.04, 08:54 Soczewica i prawdziwki Odpowiedz Link Zgłoś
mama_szefusia Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 26.11.04, 09:16 ziemniaki, cebula, ser lub kapusta i grzyby Chyba jestem tradycjonalistką;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
miss.didi Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 28.11.04, 15:05 zgadzam sie z toba calkowicie:) ruskie i kapusta+grzyby to jest to:) ale ruskie NAJ NAJ NAJ,nie nudza mi sie nigdy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagna Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: *.espol.com.pl 26.11.04, 09:54 Jagody, truskawki - zima mrozone, twarog na slodko, szpinak i twarog, grzyby. A najbardziej z kapusta kiszona i twarogiem. Zreszta zjem kazde... Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 26.11.04, 09:58 Z dobrze przyprawionym mięsem wołowym. (czosnek, cebula, sól, pieprz, może jakiś grzyb). Na to skwarki, a do tego piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 26.11.04, 10:01 Oj Bruno, jak ja bym obie takich pierogów z mięsem zjadła. Faktycznie - dobrze przygotowane biją na głowę całą resztę. Wigilijne z kapustą i grzybami - ale tylko w Wigilię (ew. Sylwestra) ex aequo z ruskimi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: florunia Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 10:18 podaj przepis na ten farsz, proszę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamilos Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: 212.160.136.* 26.11.04, 12:04 ciasto proste, tylko bez jajek, kasze gotujemy i studzimy, na masle szklimy cebulke i rowniez studzimy, a oczywiscie w kostke. potem mieszamy twarog cebyle i kasze,oczywiscie sol pieprz, najlepsze po ugotowaniu smazone.mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamilo Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: 212.160.136.* 26.11.04, 12:04 ciasto proste, tylko bez jajek, kasze gotujemy i studzimy, na masle szklimy cebulke i rowniez studzimy, a oczywiscie w kostke. potem mieszamy twarog cebyle i kasze,oczywiscie sol pieprz, najlepsze po ugotowaniu smazone. Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 28.11.04, 13:23 Gość portalu: kamilo napisał(a): > ciasto proste, tylko bez jajek, kasze gotujemy i studzimy, na masle szklimy > cebulke i rowniez studzimy, a oczywiscie w kostke. potem mieszamy twarog cebyle > i kasze,oczywiscie sol pieprz, najlepsze po ugotowaniu smazone. A sprobuj jeszcze do tego dodac troche miety (suszonej). To jest dopiero odlot! Odpowiedz Link Zgłoś
ksywa Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 26.11.04, 10:45 Jak wiadomo pierogi bywają wyłącznie dobre i jeszcze lepsze. Oczywiście wszystkie wyzejwymienione, ale dorzucam jeszcze pierogi z farszem drobiowym (mięsko+włoszczyzna, które się ostają po ugotowniu rosołu, zmielone razem), pierogi z farszem "podrobowym" (głownie wątróbka) koniecznie ze skwareczkami, pierogi z poziomkami (o jezuuuuuuu! jakie to dobre;) oraz ciekawostka; wigilijne pierogi z farszem z suszonych sliwek opruszonych cynamonem, polane śmietaną. Te ostatnie dobrze robią na trawienie po obfitej kolacji. Wiadomo jak śliweczki działają;)) pozdr, ksywa Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 pierogi nie, kołduny wyłacznie 26.11.04, 10:55 kołduny, w wersji ortodoksyjnej, znaczy z polędwicy wołowej. no w ostateczności może być biała krzyżowa. Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 26.11.04, 10:56 pierogi uwielbiam, szczegolnie te zrobione przez moja mame:) najlepiej z kapusta i grzybami lub kasza gryczana, bialym serem i cebulka lub tradycyjne ruskie lub ze szpinakiem i bialym serem. MNIAM! Odpowiedz Link Zgłoś
magdomis Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 26.11.04, 11:18 Ale narobiliscie smaka!! Ja uwielbaiam każde pierożki - takie z baiłym serkiem na słodko np. Ale bardzo prosze o przepiski na pierozki ze szpinakiem i twarogiem i z kasza gryczaną???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eska20 Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: *.com / 80.249.0.* 26.11.04, 14:26 Oczywiście mięsno-kapuściany. Ale jak mam braki w lodówce i portfelu to robię pierogi z kawałkami jabłek. Po ugotowaniu polewam śmietaną z cukrem, też pyszne (i błyskawiczne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dakusia do eski 20 :)) IP: *.h.pppool.de 28.11.04, 08:17 uwielbiam jablka!! w jaki sposob robisz nadzienie jablkowe do pierogow? prosze wytlumacz mi lopatologicznie :) dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eska20 Re: do eski 20 :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 11:48 Po prostu: obrane i wydrążone jabłka kroję w kawałki pasujące wielkością do wykrawanych z ciasta krążków.Zlepiam i gotuję jak zwykle tj, jeszcze "chwilę" po wypłynięciu.(Wcześniej do wody dodaję 1 łyżkę oliwy, żeby się nie zlepiały po odcedzeniu). Jabłuszka w środku są miękkie ale nie "ciapowate", mają stałą konsystencję. W jakąś wolną sobotę robimy z mężem i córeczką -nastolatką ogromną ilość pierogów z różnymi nadzieniami.Potem je porcjuję i zamrażam.Mam dzięki temu wiele obiadów "z głowy" : zamrożoną porcję wrzucam na wrzątek i po paru chwilach są już gotowe.Przy pierogach podział zadań jest następujący: ja robię farsze, mąż zarabia,gniecie, wałkuje i wykrawa krążki z ciasta, córka lepi, ja dorywczo jej pomagam i zajmuję się gotowaniem.Tak robimy ok.150-180 pierogów.Jest trochę przy tym zabawy, Aha mój dobry mąż jeszcze potem myje gary.Ale on bardzo lubi prace kuchenne (na szczęście). Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
dakusia dziekuje eska :) 28.11.04, 12:14 ..nawet nie myslalam, ze to bedzie takie proste, w teorii przynajmniej ;-) Ciekawe jak mi sie uda... p.s. Twoj nick kojarzy mi sie z pewna stacja radiowa... jeszcze raz dzieki i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal_30 Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 14:02 Pyszby wątek :-) Pierogi z jabłkami (surowe, starte na grubej tarce) mają jeszcze tę zaletę, iż cisto - przypuszczam, iż pod wpływem kwasów znajdujących się w jabłkach -jest twarde i takie pyszne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 26.11.04, 14:36 grzygowokapusciany na swieta na codzien feta ze szpinakiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 15:30 -kapusta z grzybami -szpinak Odpowiedz Link Zgłoś
marpiwoszwe Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 26.11.04, 15:33 Kocham pierogi i raz udalo mi sie na obiad zjesc ponad 20!! A moje ulubione to sa z grzybami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: 192.39.188.* 26.11.04, 15:37 Tylko i wyłącznie ruskie!!!!!!! Pycha!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniela Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: 80.51.233.* 27.11.04, 00:26 slinka mi az po klawiaturze cieknie!!! w tej chwili mam straszna ochote na pierozki z jagodami albo tuskawkami a tak wogole to uwielbiam wszystkie Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 27.11.04, 11:35 Gotowane tłuczone ziemniaki wymieszane zesrem białym i podsmażoną cebulką, sól pieprz polewane masłem i popijane maślanką ze śmietaną! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 28.11.04, 11:53 Lubie tylko pierogi Z wody! Odsmazanych nie ;-) Przedewszystkim ruskie (zwlaszcza, gdy do farszu dodawane sa skwarki z boczku ;-) Oprocz tego lubie z miesem, soczewica, kapusta i grzybami. Okraszone maslem albo skwareczkami. I od czasu do czasu z truskawkami lub jagodami, polane smietana z cukrem. Nie znosze pierogow z kasza gr. na slodko (na slono lubie) i z serem i kasza manna, bleeeeeeeee.... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 28.11.04, 14:28 Ruskie !!! Zawsze i w każdej ilości, dobre też z niewielką ilością bryndzy, Mięsne z pieczonej cielencinki, mocno naczosnkowanej, z podsmażoną cebulką i skwareczkami na wierzch - pyyycha! Z jabłkami nie przepadam, ale dziecię lubi - farsz z grubostartych jabłek wymieszanych z serkiem waniliowym i cynamonem. Z farszem serowo-ziołowym. Z kapustą i grzybami i uszka z grzybami - mmmmh! Nie lubię na słodko :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 28.11.04, 14:31 Do farszu jabłkowego koniecznie trochę bułki tartej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dakusia do krasnowo :) IP: *.h.pppool.de 28.11.04, 19:47 upss... za szybko sie przycisnelo :) Krasnowo mam prosbe... prosze powiedz czy dobrze zrozumialam : na kawalek ciasta pierogowego klade jablka starte+ serek waniliowy+cynamon i zalepiam brzegi i do wody na pare minutek ? tak nalezy wykonac Twoje pierozki jablkowe? dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krasnowo Dakusiu! 13.01.05, 22:06 Przepraszam - nie wracałam do tego wątku i nie odpowiedziałam Ci na pytania. Tak - i jeszcze troszkę bułeczki tartej lub startych biszkoptów, żeby wchłonęły sok z jabłek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saiss Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 29.11.04, 16:15 Ja generalnie każde zjem. A robimy: - ruskie - z mięsem - z serem na słodko - z serem i kaszą gryczaną na słono - z jagodami - z wiśniami - z kapustką i grzybami na Wigilię U nas podział pracy jest taki : Mama od cista, ja od farszu. Lepimy razem. Jeśli przy procesie jest mój szanowny Brat, to on wrzuca, gotuje i wyławia. Uwielbiam robić pierogi. I uwielbiam je jeśc, biję w tym rekordy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vanella Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: *.eranet.pl 29.11.04, 16:30 kochani, czy ktoś próbował zrobić ciasto pierogowe z razowej mąki? (pszennej razowej?) Odpowiedz Link Zgłoś
eeddkkaa Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 30.11.04, 00:14 A z ziemniakami? startymi na surowo i podsmażonymi z cebulką i boczkiem? pycha! A czy ktoś pobował z pasztetową? Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 omatko:( 30.11.04, 00:30 próbowałam, znaczy musiałam zjeść, bo nie wypadało odmówić. straszne to było:((( Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Mięsno szpinakowy 13.01.05, 23:07 mięsko kurczacze lub indycze z dużą ilością cebulki i oprócz szpinaku - PAPRYKA, którą pchałbym wszędzie...))) Odpowiedz Link Zgłoś