Dodaj do ulubionych

pierogi, wasz ulubiony farsz?

IP: 212.160.136.* 26.11.04, 08:35
kocham pierogi z kasza gryczna i twarogiem, sila mowie.
Obserwuj wątek
    • marghot Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 26.11.04, 08:49
      kapusta i grzyby :)
    • Gość: Stonoga Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: *.chello.pl 26.11.04, 08:54
      Soczewica i prawdziwki
    • mama_szefusia Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 26.11.04, 09:16
      ziemniaki, cebula, ser

lub

kapusta i grzyby

Chyba jestem tradycjonalistką;-))
      • miss.didi Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 28.11.04, 15:05
        zgadzam sie z toba calkowicie:) ruskie i kapusta+grzyby to jest to:)
        ale ruskie NAJ NAJ NAJ,nie nudza mi sie nigdy
    • Gość: Jagna Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: *.espol.com.pl 26.11.04, 09:54
      Jagody, truskawki - zima mrozone, twarog na slodko, szpinak i twarog, grzyby. A
      najbardziej z kapusta kiszona i twarogiem. Zreszta zjem kazde...
    • brunosch Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 26.11.04, 09:58
      Z dobrze przyprawionym mięsem wołowym. (czosnek, cebula, sól, pieprz, może
      jakiś grzyb). Na to skwarki, a do tego piwo.
      • pinos Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 26.11.04, 10:01
        Oj Bruno, jak ja bym obie takich pierogów z mięsem zjadła. Faktycznie - dobrze
        przygotowane biją na głowę całą resztę.

Wigilijne z kapustą i grzybami - ale tylko w Wigilię (ew. Sylwestra) ex aequo z
        ruskimi...
    • Gość: florunia Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 10:18
      podaj przepis na ten farsz, proszę
      • Gość: kamilos Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: 212.160.136.* 26.11.04, 12:04
        ciasto proste, tylko bez jajek, kasze gotujemy i studzimy, na masle szklimy
        cebulke i rowniez studzimy, a oczywiscie w kostke. potem mieszamy twarog cebyle
        i kasze,oczywiscie sol pieprz, najlepsze po ugotowaniu smazone.mniam.
      • Gość: kamilo Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: 212.160.136.* 26.11.04, 12:04
        ciasto proste, tylko bez jajek, kasze gotujemy i studzimy, na masle szklimy
        cebulke i rowniez studzimy, a oczywiscie w kostke. potem mieszamy twarog cebyle
        i kasze,oczywiscie sol pieprz, najlepsze po ugotowaniu smazone.
        • egipcjanka15 Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 28.11.04, 13:23
          Gość portalu: kamilo napisał(a):

> ciasto proste, tylko bez jajek, kasze gotujemy i studzimy, na masle szklimy
          > cebulke i rowniez studzimy, a oczywiscie w kostke. potem mieszamy twarog
          cebyle
          > i kasze,oczywiscie sol pieprz, najlepsze po ugotowaniu smazone.

A sprobuj jeszcze do tego dodac troche miety (suszonej). To jest dopiero odlot!
    • ksywa Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 26.11.04, 10:45
      Jak wiadomo pierogi bywają wyłącznie dobre i jeszcze lepsze. Oczywiście
      wszystkie wyzejwymienione, ale dorzucam jeszcze pierogi z farszem drobiowym
      (mięsko+włoszczyzna, które się ostają po ugotowniu rosołu, zmielone razem),
      pierogi z farszem "podrobowym" (głownie wątróbka) koniecznie ze skwareczkami,
      pierogi z poziomkami (o jezuuuuuuu! jakie to dobre;) oraz ciekawostka;
      wigilijne pierogi z farszem z suszonych sliwek opruszonych cynamonem, polane
      śmietaną. Te ostatnie dobrze robią na trawienie po obfitej kolacji. Wiadomo jak
      śliweczki działają;)) pozdr,
      ksywa
    • emka_1 pierogi nie, kołduny wyłacznie 26.11.04, 10:55
      kołduny, w wersji ortodoksyjnej, znaczy z polędwicy wołowej. no w ostateczności
      może być biała krzyżowa.
    • blue.berry Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 26.11.04, 10:56
      pierogi uwielbiam, szczegolnie te zrobione przez moja mame:)
      najlepiej z kapusta i grzybami lub kasza gryczana, bialym serem i cebulka lub
      tradycyjne ruskie lub ze szpinakiem i bialym serem.
      MNIAM!
      • magdomis Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 26.11.04, 11:18
        Ale narobiliscie smaka!! Ja uwielbaiam każde pierożki - takie z baiłym serkiem
        na słodko np. Ale bardzo prosze o przepiski na pierozki ze szpinakiem i
        twarogiem i z kasza gryczaną????
        • Gość: eska20 Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: *.com / 80.249.0.* 26.11.04, 14:26
          Oczywiście mięsno-kapuściany. Ale jak mam braki w lodówce i portfelu to robię
          pierogi z kawałkami jabłek. Po ugotowaniu polewam śmietaną z cukrem, też pyszne
          (i błyskawiczne).
          • Gość: dakusia do eski 20 :)) IP: *.h.pppool.de 28.11.04, 08:17
            uwielbiam jablka!! w jaki sposob robisz nadzienie jablkowe do pierogow? prosze
            wytlumacz mi lopatologicznie :)
            dziekuje
            • Gość: eska20 Re: do eski 20 :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 11:48
              Po prostu: obrane i wydrążone jabłka kroję w kawałki pasujące wielkością do
              wykrawanych z ciasta krążków.Zlepiam i gotuję jak zwykle tj, jeszcze "chwilę"
              po wypłynięciu.(Wcześniej do wody dodaję 1 łyżkę oliwy, żeby się nie zlepiały
              po odcedzeniu). Jabłuszka w środku są miękkie ale nie "ciapowate", mają stałą
              konsystencję. W jakąś wolną sobotę robimy z mężem i córeczką -nastolatką
              ogromną ilość pierogów z różnymi nadzieniami.Potem je porcjuję i zamrażam.Mam
              dzięki temu wiele obiadów "z głowy" : zamrożoną porcję wrzucam na wrzątek i po
              paru chwilach są już gotowe.Przy pierogach podział zadań jest następujący: ja
              robię farsze, mąż zarabia,gniecie, wałkuje i wykrawa krążki z ciasta, córka
              lepi, ja dorywczo jej pomagam i zajmuję się gotowaniem.Tak robimy ok.150-180
              pierogów.Jest trochę przy tym zabawy, Aha mój dobry mąż jeszcze potem myje
              gary.Ale on bardzo lubi prace kuchenne (na szczęście). Pozdrawiam serdecznie.
              • dakusia dziekuje eska :) 28.11.04, 12:14
                ..nawet nie myslalam, ze to bedzie takie proste, w teorii przynajmniej ;-)
                Ciekawe jak mi sie uda...

p.s. Twoj nick kojarzy mi sie z pewna stacja radiowa...

jeszcze raz dzieki i pozdrawiam!
          • Gość: Rafal_30 Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 14:02
            Pyszby wątek :-)
            Pierogi z jabłkami (surowe, starte na grubej tarce) mają jeszcze tę zaletę, iż
            cisto - przypuszczam, iż pod wpływem kwasów znajdujących się w jabłkach -jest
            twarde i takie pyszne :-)
    • roseanne Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 26.11.04, 14:36
      grzygowokapusciany na swieta
      na codzien feta ze szpinakiem
    • Gość: lomas Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 15:30
      -kapusta z grzybami
      -szpinak
    • marpiwoszwe Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 26.11.04, 15:33
      Kocham pierogi i raz udalo mi sie na obiad zjesc ponad 20!! A moje ulubione to
      sa z grzybami.
      • Gość: Renata Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: 192.39.188.* 26.11.04, 15:37
        Tylko i wyłącznie ruskie!!!!!!! Pycha!!!!!!!
    • Gość: aniela Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: 80.51.233.* 27.11.04, 00:26
      slinka mi az po klawiaturze cieknie!!!

w tej chwili mam straszna ochote na pierozki z jagodami albo tuskawkami
      a tak wogole to uwielbiam wszystkie
    • qubraq Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 27.11.04, 11:35
      Gotowane tłuczone ziemniaki wymieszane zesrem białym i podsmażoną cebulką, sól
      pieprz polewane masłem i popijane maślanką ze śmietaną!
      Andrzej
      • cynamoon6 Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 28.11.04, 11:53
        Lubie tylko pierogi Z wody! Odsmazanych nie ;-)
        Przedewszystkim ruskie (zwlaszcza, gdy do farszu dodawane sa skwarki z boczku ;-)
        Oprocz tego lubie z miesem, soczewica, kapusta i grzybami. Okraszone maslem albo
        skwareczkami.
        I od czasu do czasu z truskawkami lub jagodami, polane smietana z cukrem.

Nie znosze pierogow z kasza gr. na slodko (na slono lubie)
        i z serem i kasza manna, bleeeeeeeee....
        ;-)
    • Gość: krasnowo Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 28.11.04, 14:28
      Ruskie !!! Zawsze i w każdej ilości, dobre też z niewielką ilością bryndzy,
      Mięsne z pieczonej cielencinki, mocno naczosnkowanej, z podsmażoną cebulką i
      skwareczkami na wierzch - pyyycha!
      Z jabłkami nie przepadam, ale dziecię lubi - farsz z grubostartych jabłek
      wymieszanych z serkiem waniliowym i cynamonem.
      Z farszem serowo-ziołowym.
      Z kapustą i grzybami i uszka z grzybami - mmmmh!
      Nie lubię na słodko :(
      • Gość: krasnowo Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 28.11.04, 14:31
        Do farszu jabłkowego koniecznie trochę bułki tartej!
      • Gość: dakusia do krasnowo :) IP: *.h.pppool.de 28.11.04, 19:44
      • Gość: dakusia do krasnowo :) IP: *.h.pppool.de 28.11.04, 19:47
        upss... za szybko sie przycisnelo :)
        Krasnowo mam prosbe... prosze powiedz czy dobrze zrozumialam : na kawalek
        ciasta pierogowego klade jablka starte+ serek waniliowy+cynamon i zalepiam
        brzegi i do wody na pare minutek ? tak nalezy wykonac Twoje pierozki jablkowe?

dziekuje i pozdrawiam
        • krasnowo Dakusiu! 13.01.05, 22:06
          Przepraszam - nie wracałam do tego wątku i nie odpowiedziałam Ci na pytania.
          Tak - i jeszcze troszkę bułeczki tartej lub startych biszkoptów, żeby wchłonęły
          sok z jabłek.
    • Gość: saiss Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 29.11.04, 16:15
      Ja generalnie każde zjem. A robimy:
      - ruskie
      - z mięsem
      - z serem na słodko
      - z serem i kaszą gryczaną na słono
      - z jagodami
      - z wiśniami
      - z kapustką i grzybami na Wigilię
      U nas podział pracy jest taki : Mama od cista, ja od farszu. Lepimy razem. Jeśli
      przy procesie jest mój szanowny Brat, to on wrzuca, gotuje i wyławia.
      Uwielbiam robić pierogi. I uwielbiam je jeśc, biję w tym rekordy.
      Pozdrawiam!
      • Gość: vanella Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? IP: *.eranet.pl 29.11.04, 16:30
        kochani, czy ktoś próbował zrobić ciasto pierogowe z razowej mąki? (pszennej
        razowej?)
        • eeddkkaa Re: pierogi, wasz ulubiony farsz? 30.11.04, 00:14
          A z ziemniakami? startymi na surowo i podsmażonymi z cebulką i boczkiem? pycha!
          A czy ktoś pobował z pasztetową?
          • emka_1 omatko:( 30.11.04, 00:30
            próbowałam, znaczy musiałam zjeść, bo nie wypadało odmówić. straszne to było:(((
    • dispell Re: Mięsno szpinakowy 13.01.05, 23:07
      mięsko kurczacze lub indycze z dużą ilością cebulki i oprócz szpinaku -
      PAPRYKA, którą pchałbym wszędzie...)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka