Dodaj do ulubionych

GROCH Z KAPUSTA

02.12.04, 17:58
no własnie jak to sie robi ja tylko znam ze słyszenia nigdy nie jadłam i nie
widziałam, a z czystej ciekawosci bym spróbowała
Obserwuj wątek
    • kocio-kocio Re: GROCH Z KAPUSTA 02.12.04, 18:01
      www.google.pl/search?hl=pl&q=groch+z+kapust%C4%85+przepis&lr=
      • lomas Re: GROCH Z KAPUSTA 02.12.04, 23:42
        Popytam jutro Babcię i zapodam przepis, ale to dopiero jutro :)
    • basia553 Re: GROCH Z KAPUSTA 03.12.04, 00:02
      Gotuje czesto, a nie tylko na Wigilie. Gotuje tak jak w podanym linku: osobno
      kapuste osobno groch, potem mieszam. Nie rozgniatam grochu, ale ja kupuje juz
      taki luskany. Kapuste gotuje po odcisnieciu, ale zachowuje do konca wode
      kapusciana, gdyby ta mieszanka grochu z kapusta okazala sie za grzeczna w smaku.
      Oj, slinka leci...
    • anlukas Re: GROCH Z KAPUSTA 03.12.04, 09:16
      za komuny w wojsku to dawali
      • Gość: lili Re: GROCH Z KAPUSTA IP: *.icpnet.pl 03.12.04, 09:20
        Pycha!!!

www.wigilia.pl/?mid=42&id=140#Scene_1

do tego skwareczki i na talerzu wszystko polać swieżą śmietaną. Moja babcia
        podaje to na Wigilię.
    • lomas Nie zapomniałam 04.12.04, 18:13
      tylko Babcia na ploty do psiapsiółki pojechała i dopiero dzisiaj się z Nią widziałam:
      -Ugotować kapustę najlepiej kiszoną i białą w osobnych garczkach (proporcje 1;1)
      -osobno ugotować groch Jasiek (wcześniej namoczony przez noc)-gotować w małej ilości wody
      -ugotować suszone grzyby -kilka da smaku( Babcia robi żur grzybowy więc przy okazji, ale gdy się zuru nie robi można wrzucić te grzyby do gotującej się kapusty kiszonej)
      - połączyć kapusty z grochem, można dodać trochę masła i jeszcze kilka minut razem pogotować na małym ogniu.
      Najlepsza następnego dnia.
    • basia553 Przepraszam Lomas, 04.12.04, 19:03
      ale Twöj przepis to faktycznie "groch z kapusta". Wiec jasiek to duza fasola
      biala, a nie groch!! Pewnie cos pomylilas. Poza tym do tego nie miesza sie
      slodkiej kapusty z kiszona, bo bylo by to mdle. Zapytaj babci jeszcze raz.
      • Gość: lomas Re: Przepraszam Lomas, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 22:58
        Basia nie gniewam się :)
        Dla mnie Jasiek to groch z przyzwyczajenia i tu mój błąd, ale reszta jest dokładnie tak jak napisałam, tzn tak jest u nas w domu i nie jest to mdłe dla nas, nie każdy musi tak robić ale radzę spróbować.
        Na pewno jest kapusta biała i kapusta kiszona , groch/fasola Jasiek i suszone grzyby.
        Oczywiście nie wszystkim musi smakować to samo :)
    • Gość: Julka Re: GROCH Z KAPUSTA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 22:37
      Własnie przeczytałą i u mnie w domu na wigilię robi się groch z kapustą i uzywa
      się takiego białego grochu/ fasoli , takiego jak jasiek tylko mniejszego. A nie
      tego łuskanego . No więc nalezy ugotować odciśniętą i pokrojoną kiszona kapustę
      (ale ma byc nie za kwasna)Goruje sie to w wywarze z grzybów. w miedyzczasie
      trzeba na masle zeszklic cebulke z pokrojonymi ( namoczonymi) wcześniej
      grzybami. Osobne ugotowac ten groch. I teraz coś co jest chyba tylko u mnie w
      rodzinie - do kapusty dodac utłuczone na puch ziemniaki( mają zagęścić) teraz
      doadc cebulke z grzybkami i groch . wymieszac , doprawic . Spróbujcie kiedyś
      mnie to bardzo smakuje i nogdy nie jadłam tak przyrządzonej kapusty u nigdzie
      indziej. jak ktos spróbuje to niech napisze . Jestem ciekawa oceny.
      • Gość: ramotswe Re: GROCH Z KAPUSTA IP: *.net.pulawy.pl 04.12.04, 23:02
        Moja babcia robiła groch z kapustą i ziemniakami. Pycha.
        • Gość: babcia Re: GROCH Z KAPUSTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 23:07
          doprawiam pieprzem, czosnkiem i majerankiem
    • matma100 Re: GROCH Z KAPUSTA 05.12.04, 15:31

• basia553 Co region, to przepis 05.12.04, 20:34
      tak czytam rözne uwagi i widze, ze u nas na Slasku inaczej sie toto robilo jak
      w innych regionach Polski. Przeczytalam na watku o Wigilii na Görnym Slasku
      przepis renomowanej kucharki (link podany przez kogos) i faktycznie u nas sie
      tak robilo, jak napisalam. Tyle ze ja biore luskany groch, aby to bylo
      lekkostrawne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka