Dodaj do ulubionych

kaszka kus-kus

08.12.04, 10:08
Robię obiad w I Dzień Świąt BN - piersi z indyka nadziewane w środku śliwkami
i morelami, obłożone pomarańczą. Zastanawiam się, co poza ryżem pasuje do
tego dania. Czy kaszka kus-kus może być? Nigdy jej nie robiłam, choć kiedyś
próbowałam i nawet mi smakowała. Będę wdzięczna za podpowiedzi. Czy do
ryżu/kaszki - można dodać coś jeszcze. Same piersi z indyka będą
słodko/kwaśne, więc chyba nie ma co przesadzać z dodatkami do kaszek. Co Wy
na to ??
Obserwuj wątek
    • allexamina Re: kaszka kus-kus 08.12.04, 10:21
      A czemu nie? To co piszesz brzmi bardzo zachecajaco. (Tyle ze kus-kus to nie
      kasza tylko makaron.) Podsmaz kus-kus przed zalaniem woda/bulionem na suchej
      patelni bedzie duzo smaczniejszy.
        • allexamina Re: kaszka kus-kus 08.12.04, 18:43
          Czyli, makaron... ;^)

          Ta drobna kasza pszeniczna o ktorej autor pisze to zwykle ...semolina (pomimo
          grubego zmielenia jest to wciaz maka) a czasami tez maka jaglana czy jeczmienna,
          ktora jest poddawana obrobce kinetycznej z dodatkiem wody i soli:

          "...W tradycyjnych społeczeństwach północnoafrykańskich kobiety wciąż ręcznie
          "rolują" kuskus, lewą ręką skrapiając mąkę soloną wodą, a prawą, lekko uniesioną
          i z szeroko rozstawionymi palcami wykonując okrężne ruchy (zawsze w tym samym
          kierunku i w tym samym rytmie). Stopniowo w zagłębieniach między ich palcami i
          pod otwartą dłonią tworzą się regularne kuleczki kuskusu..."

          Brzmi to troche jak robienie makaronu, czy nie? Raczej nie przypominam sobie
          zeby kobiety wyrabialy kasze manne w naszej kulturze... ;^)
    • ela.tu-i-tam Re: kaszka kus-kus 08.12.04, 23:13
      Wyglada pycha !

      Mnie by do tego takze pasowaly ziemniaczki na parze (czyli nie rozgniecione,
      ale podane jak jarzyna).

      Czy bedzie duzo sosu z indykiem ? Kus-kus (couscous po naszemu) lubi gdy sie go
      duzo poleje.

      > Robię obiad w I Dzień Świąt BN - piersi z indyka nadziewane w środku śliwkami
      > i morelami, obłożone pomarańczą. Zastanawiam się, co poza ryżem pasuje do
      > tego dania. Czy kaszka kus-kus może być? Nigdy jej nie robiłam, choć kiedyś
      > próbowałam i nawet mi smakowała. Będę wdzięczna za podpowiedzi. Czy do
      > ryżu/kaszki - można dodać coś jeszcze. Same piersi z indyka będą
      > słodko/kwaśne, więc chyba nie ma co przesadzać z dodatkami do kaszek. Co Wy
      > na to ??
    • ampolion Re: kaszka kus-kus 09.12.04, 05:34
      cous cous nie jest "kaszką", należy do kategorii "pasta" tak jak kluski i makarony.
      http://search.netscape.com/ns/boomframe.jsp?query=cous+cous&page=1&offset=0&result_url=redir%3Fsrc%3Dwebsearch%26requestId%3Dd915a239b6b8b638%26clickedItemRank%3D1%26userQuery%3Dcous%2Bcous%26clickedItemURN%3Dhttp%253A%252F%252Fwww.dunx.org%252Fpersona%252Ffood-couscous.html%26invocationType%3D-%26fromPage%3DNSImage%26amp%3BampTest%3D1&remove_url=http%3A%2F%2Fwww.dunx.org%2Fpersona%2Ffood-couscous.html

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka