Dodaj do ulubionych

szybkowar?!

29.12.04, 11:38
Proszę o jakieś wskazówki dotyczące tej machiny, marzy mi się jakiś, ale czy
to ma sens, czy uzywa się tego na co dzień? Jakiej firmy polecacie? Czy da
się w nim zrobić równocześnie i rybe i warzywa???
Bedę wdzieczna za wskazówki.
Pozdrowienia
b.
Obserwuj wątek
    • lis_ka Re: szybkowar?! 29.12.04, 11:57
      niedawno sama o to pytałam, bo w ub roku kupiłam szybkowar i użyłam raz.
      Od niedawna gotuję w nim praktycznie wszystko. Widzę, że potrzeba trochę odwagi
      i wprawy. Gotuję w nim dużo zup, te z grochem czy soczewicą gotują się w 15
      minut. Robię również dania warzywne typu ratatuja. Ja najpierw podsmażam np
      cebulę na oleju, potem dodaję pozostałe składniki, zamykam gar i po 15 minutach
      mam danie.
      Mam szybkowar firmy Fissler. Jeszcze miesiąc temu nie miałabym nic do
      powiedzenia na jego temat, a teraz polecam.
      • blum Re: szybkowar?! 29.12.04, 12:02
        Lisko, jestem fanka Twoich superbułek, robie je razem z Maksem moim 5 latkiem.
        Zupy mi nie wychodzą za bardzo, ale marzą mi się warzywka i ryby. Gdzie kupić
        szybkowar tej firmy?
        pozdrawiam
        b.
        lis_ka napisała:

> niedawno sama o to pytałam, bo w ub roku kupiłam szybkowar i użyłam raz.
        > Od niedawna gotuję w nim praktycznie wszystko. Widzę, że potrzeba trochę
        odwagi
        >
        > i wprawy. Gotuję w nim dużo zup, te z grochem czy soczewicą gotują się w 15
        > minut. Robię również dania warzywne typu ratatuja. Ja najpierw podsmażam np
        > cebulę na oleju, potem dodaję pozostałe składniki, zamykam gar i po 15
        minutach
        >
        > mam danie.
        > Mam szybkowar firmy Fissler. Jeszcze miesiąc temu nie miałabym nic do
        > powiedzenia na jego temat, a teraz polecam.
    • kika_kika Re: szybkowar?! 29.12.04, 12:00
      hej,
      moja mama ma 2 i używa dosyć intensywnie - praktycznie nie używa innych garów.
      W innych garach gotuje tylko zupy i ziemniaki. A w szybkowarach gotuje kasze,
      ryż, dusi mięsa, bigos. Rybę i jarzyny to raczej w parowarze można razem na
      róznych poziomach gotować...
      Zabij zastrzel ale nie wiem jakiej firmy mama ma te szybkowary, ale... to
      wielkie i ciężkie gary, mają z 17 lat :/ więc... chyba nie takie Ci chodzi...
      KIKA
    • Gość: maja Re: szybkowar?! IP: *.udn.pl 29.12.04, 12:35
      mam szybkowar, ale nie używam - boje sie. Mam pytanie: w moim szybkowarze jest
      taka metalowa wkladka z dziurkami. Czy ona zawsze musi być włożona podczas
      gotowania? czy tylko do jakichs konkretnych potraw?
      • Gość: Ela Re: szybkowar?! IP: 193.243.146.* 29.12.04, 13:35
        Wkładki nie musi być. Należy pamiętać o tym, żeby otwierać pokrywę jak
        przestanie syczeć. Zresztą zawór bezpieczeństwa opadnie w dół wtedy można
        otworzyć. Polecam. Oszczędność gazu lub prądu. Nawet stara kura ugotuje się
        szybko.
    • szekla Re: szybkowar?! 29.12.04, 13:15
      zakupilam to ustrojstwo i wyjelam obie wkladki, jedna z dziurkami , druga
      bez.Mysle, ze one sa do gotowania na parze. Szybkowar mam do gotowania
      buraczkow, kapusty i....wlasciwie to stoi i sie kurzy. Nie mam pomyslow jak go
      wykorzystac, a szkoda bo na pewno skrocil by moj czas pracy w kuchni. Acha,
      gotuje w nim golabki

ten wielki dzieciuch nie wyszedl jeszcze z pieluch -Szekspir, Hamlet
    • Gość: kate Re: szybkowar?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 18:01
      Bardzo polecam , gotuję niemal wszystko.Przed Świętami oszczędził mi bardzo
      dużo czasu, np. ponad kilo buraczków gotowałam 30 min. z tego 10 na wyłączonym
      palniku- stąd rzeczywiście ogromna oszczędność prądu. Doskonały do duszenia
      mięs, nóżki i golonka do galaretki również mięciutkie po 30 minutach.Do tego
      wszystko bardzo aromatyczne.Sprawna obsluga wymaga pewnej wprawy , nie można
      próbować otwierać za wcześnie, lepiej tez niedogotować potrawy i wstawić gar
      raz jeszcze, niz ją rozgotować. Uważam, że to jedna z moich lepszych inwestycji
      w kuchni.Co do marki nie doradzę, swój ,krajowy kupilam w hurtowni AGD zupełnie
      nie bacząc na nazwę...
      • Gość: jolka Re: szybkowar?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 18:13
        cześc. szybkowar używam już 20 lat pierwszy sprowadziłam z Węgier bo u nas nie
        było nie wyobrażam sobie życia bez niego gotuję w nim wszystko a szczególnie
        potrawy które normalnie gotuje się długo. jedna podstawowa zasada to zawsze
        drożny zawór bezpieczeństwa i jak gotujesz to musisz słyszeć że równomiernie
        uchodzi z niego para jak ci sie zatka to może być nieszczęście.pilnuj tego.to
        ważne a poza tym gotuj i niczym się nie przejmuj papa
    • Gość: gabcia Re: szybkowar?! IP: 80.51.23.* 29.12.04, 21:01
      ja mam szybkowar Zeptera i jestem bardzo zadowolona. Oszczędzam czas i gaz.
      Garnek drogi bardzo, ale mnie jego koszt zwrócił się juz dawno...A jedzenie
      pyszne i zdrowe. Polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka