08.01.05, 11:07
kosztem ok 1 zl zrobilam kilkanascie plackow tortilli. ta sama ilosc kosztuje
kolo 20 zl w sklepie. zbrodnia. podaje link do strony, z ktorej korzystalam.
do tego zrobilam chili con carne. polecam przyprawe kotanyi. jezu, toz to
miod w gebie.

www.restaurants.pl/przepisy/kuchmistrz/taco.htm
Obserwuj wątek
    • sol_bianca Re: tortille 08.01.05, 11:42
      Szkoda tylko, że tortille które można kupić w Polsce (te z twojego przepisu
      również) nie mają nic wspólnego z "prawdziwymi" tortillami (tzn. meksykańskimi).
      Nie słyszałam jeszcze, żeby komuś się chciało na własną powtarzać cały
      tradycyjny proces produkcji (nie mówiąc o tym, że nie wiem czy ktokolwiek w
      Polsce to potrafi, bo co innego wiedza teoretyczna, a co innego praktyczne
      umiejętności). Te "polskie tortille" pewnie też są dobre, ale okropnie tęsknię
      za TAMTYM, niepowtarzalnym smakiem...
      • pejsik Re: tortille 08.01.05, 11:45
        a mozesz uchylic rabka tajemnicy na czym polegat ten proces i czym one sie
        roznia? bo nie mam pojecia najmniejszego. myslalam ze toi wlasnie takie to sa
        prawdziwe:)
          • arekch77 Re: tortille 08.01.05, 13:53
            Zgadza się, oryginalne są albo moczone w wapnie, albo też sproszkowane wapno
            dodaje się do masy. Trudno zresztą mówić o jednym rodzaju tortilli, w wielu
            rejonach Meksyku są on inne. Generalnie dzielą się na dwa rodzaje - tortilla de
            maiz, czyli z mąki kukurydzianej, oraz tortilla de harina - z mąki pszennej. Na
            północy je się głównie te z mąki pszennej, na południu - z kukurydzianej. W
            rejonie Oaxaca popularne są "tlayudas" - duże, twarde tortille, o średnicy
            okolo 30 cm.
            Bianca, jeżeli szukasz kogoś kto w Polsce potrafi je robić, proszę bardzo -
            moja żona :)) Ale robi je głównie dla siebie i dla dzieci, mi jakoś smak
            tortilli nie za bardzo odpowiada. Żadnej, nie tylko tych jej produkcji :) W
            sumie ona bardzo się bała przyjazdu do Polski, właśnie ze względu na jedzenie,
            ale spotkała nas miła niespodzianka - można tu kupić y chiles chipotles, i mole
            negro, także nie jest źle.

            Pozdrawiam,

            Arek
        • sol_bianca Re: tortille 08.01.05, 13:50
          Kilka linków na chybił-trafił:
          www.gourmetsleuth.com/masa.htm
          home.pacbell.net/macknet/nixtamal.html
          www.zarela.com/new_recipes/nixtamal.html
          :)
          Jak chcesz więcej, proponuję wrzucić w google "nixtamal" - to podstawa do
          tortilli. Ahhh i pieczenie w piekarniku? Tortille się robi nad ogniem na comalu
          (blacha do pieczenia chyba może go zastąpić?), a i tak najlepsze są pieczone na
          rozgrzanych kamieniach z ogniska... Moim zdaniem ;)
    • Gość: TOja Re: tortille IP: *.chello.pl 08.01.05, 18:32
      Pejsiku czy Twoje placki po wyjeciu z piekarnika byly elastyczne?Niestety
      probowalam wielu przepisow z tego forum rowniezi pieczone na patelni i w
      piekarniku i niestety zawsze byly tak suche, twarde i lamliwe,ze nie sposob
      bylo cokolwiek w nie zawinac.Zrezygnowalam z prob, po prostu sie zniechecilam i
      teraz kombinuje z nalesnikam.A kupowac gotowych nie bede poniewaz jak dla mnie
      sa za drogie
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka