xena2 20.05.02, 12:47 Czy ktos wie jak sie go robi? Jadlam taki (przepyszny) w knajpie "Chimera" w Warszawie ale nie chcieli zdradzić przepisu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
_enola Re: smalec wegetariański 20.05.02, 21:37 Robilam swoj z tluszczu palmowego (ok. 0,5 kg). Tzn. rozpuscic tluszcz kokosowy lub palmowy na patelni, dodac lub nie duzo pokrojonej cebulki i smazyc, az ona lekko (lub mocno) zbrazowieje. Tluszcz powinien przejsc jej zapachem. Dodac ekstraktu drozdzowego (taka brazowa pasta, nie wiem, czy osiagalna w Polsce). Nie zapomniec o soli. Mozna tez dodac (lub dac zamiast cebuli) do smazenia granulatu sojowego. Ten produkt koncowy okazal sie z czasem zbyt twardy (bo tluszcz palmowy jest twardy), radzilabym dodac troche oleju, ale naprawde nie mam pojecia, w jakich proporcjach, tak troche tego oleju... Moze ktos sie jeszcze odezwie, sama jestem ciekawa sprawdzonego przepisu na mieciutki "smalec", ktory potem nie kamienieje w sloiczku ;-) Pozdrawiam, Enola Odpowiedz Link Zgłoś
agus7 Re: smalec wegetariański 21.05.02, 10:49 Ja robiłam już dawno i więcej nie robię (choć mam ochotę...), bo było taaaaakie dobre, że się tym wege-smalczykiem przytuczyłam :))) Robiłam z Planty, granulatu sojowego i cebulki. Granulat podgotowałam w bulionie z dodatkiem sosu sojowego i smażyłam razem z cebulką w Plancie. (kurcze, nie umiem szczegółowo opowiadać o gotowaniu, bo u mnie wszystko jest "na oko" i wynika z potrzeby chwili :)). Było pyszne. Nawet mojemu mięsożernemu mężowi smakowało! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cat Re: smalec wegetariański IP: 193.0.69.* 21.05.02, 15:09 Mozna kupic gotowy smalec wegetarianski pod nazwa "Pasta lubelska" w sklepach (napewno nie we wszystkich) z tzw. zdrowa zywnoscia. Ja kupuje w sklepiku pod taka sama nazwa na bazarku przy Woloskiej (koniec lewej alejki, lewa strona). Opakowanie 250 g kosztuje 5 zl. Jest rowniez gdzies na Hali Mirowskiej, ale nie wiem gdzie, bo dawno tam nie bylam. Na Woloskiej, choc w innym sklepiku (z drobiem i garmazeria, ta sama alejka ale prawa strona) mozna kupic przepyszne kotleciki z marchwi, panierowane paluszki z gotowanych ziemniakow oraz inne pysznosci wegeterianskie oraz dla miesozercow.pozdrawiam, smacznego, Cat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: smalec wegetariański IP: *.pl 19.07.02, 18:24 xena2 napisał(a): > Czy ktos wie jak sie go robi? Jadlam taki (przepyszny) > w knajpie "Chimera" w Warszawie ale nie chcieli > zdradzić przepisu. NO WŁAŚNIE, TEŻ BYM CHCIAŁA WIEDZIEĆ. MOŻE KTOŚ ZNA INNE PRZEPISY NIŻ TE PODANE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: smalec wegetariański IP: PROXY* / 145.4.198.* 19.07.02, 20:17 moze jeszcze koszerny ? szmalec to szmalec,ze swini i z cebulka ! Odpowiedz Link Zgłoś