Dodaj do ulubionych

smalec wegetariański

20.05.02, 12:47
Czy ktos wie jak sie go robi? Jadlam taki (przepyszny)
w knajpie "Chimera" w Warszawie ale nie chcieli
zdradzić przepisu.
Obserwuj wątek
    • _enola Re: smalec wegetariański 20.05.02, 21:37
      Robilam swoj z tluszczu palmowego (ok. 0,5 kg). Tzn. rozpuscic tluszcz
      kokosowy lub palmowy na patelni, dodac lub nie duzo pokrojonej cebulki i
      smazyc, az ona lekko (lub mocno) zbrazowieje. Tluszcz powinien przejsc jej
      zapachem. Dodac ekstraktu drozdzowego (taka brazowa pasta, nie wiem, czy
      osiagalna w Polsce). Nie zapomniec o soli. Mozna tez dodac (lub dac zamiast
      cebuli) do smazenia granulatu sojowego. Ten produkt koncowy okazal sie z
      czasem zbyt twardy (bo tluszcz palmowy jest twardy), radzilabym dodac troche
      oleju, ale naprawde nie mam pojecia, w jakich proporcjach, tak troche tego
      oleju... Moze ktos sie jeszcze odezwie, sama jestem ciekawa sprawdzonego
      przepisu na mieciutki "smalec", ktory potem nie kamienieje w sloiczku ;-)

Pozdrawiam, Enola
      • agus7 Re: smalec wegetariański 21.05.02, 10:49
        Ja robiłam już dawno i więcej nie robię (choć mam ochotę...), bo było taaaaakie
        dobre, że się tym wege-smalczykiem przytuczyłam :))) Robiłam z Planty,
        granulatu sojowego i cebulki. Granulat podgotowałam w bulionie z dodatkiem sosu
        sojowego i smażyłam razem z cebulką w Plancie. (kurcze, nie umiem szczegółowo
        opowiadać o gotowaniu, bo u mnie wszystko jest "na oko" i wynika z potrzeby
        chwili :)). Było pyszne. Nawet mojemu mięsożernemu mężowi smakowało!
        • Gość: cat Re: smalec wegetariański IP: 193.0.69.* 21.05.02, 15:09
          Mozna kupic gotowy smalec wegetarianski pod nazwa "Pasta lubelska" w sklepach
          (napewno nie we wszystkich) z tzw. zdrowa zywnoscia. Ja kupuje w sklepiku pod
          taka sama nazwa na bazarku przy Woloskiej (koniec lewej alejki, lewa strona).
          Opakowanie 250 g kosztuje 5 zl. Jest rowniez gdzies na Hali Mirowskiej, ale nie
          wiem gdzie, bo dawno tam nie bylam. Na Woloskiej, choc w innym sklepiku (z
          drobiem i garmazeria, ta sama alejka ale prawa strona) mozna kupic przepyszne
          kotleciki z marchwi, panierowane paluszki z gotowanych ziemniakow oraz inne
          pysznosci wegeterianskie oraz dla miesozercow.pozdrawiam, smacznego, Cat.
    • Gość: Q Re: smalec wegetariański IP: *.war.gleiss 23.05.02, 13:36
    • Gość: ja Re: smalec wegetariański IP: *.pl 19.07.02, 18:24
      xena2 napisał(a):

> Czy ktos wie jak sie go robi? Jadlam taki (przepyszny)
      > w knajpie "Chimera" w Warszawie ale nie chcieli
      > zdradzić przepisu.

NO WŁAŚNIE, TEŻ BYM CHCIAŁA WIEDZIEĆ. MOŻE KTOŚ ZNA INNE PRZEPISY NIŻ TE PODANE.
    • Gość: Mister Re: smalec wegetariański IP: PROXY* / 145.4.198.* 19.07.02, 20:17
      moze jeszcze koszerny ?
      szmalec to szmalec,ze swini i z cebulka !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka