Dodaj do ulubionych

Śniadania

15.01.05, 11:03
Obserwuj wątek
    • almanach_kulinarny Omlet cesarski z Bawarii 15.01.05, 11:04
      Przepis na omlet cesarski podany przez p. Agnieszkę Kręglicką w "Wysokich
      Obcasach"

      Kaiserschmarrn

      2 osoby, 15 minut + moczenie rodzynek

      4 żółtka, 4 białka, 4 łyżki mąki,1/2 szklanki mleka, łyżeczka cukru

      2 łyżki rodzynek, mocny aromatyczny rum, najlepiej austriacki Stroh

      3 łyżki masła, sól, cukier puder do posypania

      Rodzynki opłukać i namoczyć w rumie (można poprzedniego dnia).

      Żółtka zmiksować z mlekiem, mąką, cukrem i szczyptą soli. Powinno powstać
      gęste, gładkie ciasto naleśnikowe.

      Białko ubić na sztywną pianę.

      Rodzynki osuszyć, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać pianę z białek. Wylać
      na patelnię na rozgrzane masło.

      Smażyć, aż spód będzie złocisty. Przewrócić.

      Dwoma widelcami porwać omlet na mniejsze kawałki i dosmażyć. Podawać gorący,
      posypany cukrem pudrem.

    • setorika Re: Śniadania 12.01.06, 17:59
      2 tosty upieczone wg uznania przełożyć plastrami mozarelli, obtoczyć w
      rozbełtanym jajku i potem w bułce tartej. Smażyć na oliwie na złoty kolor, po
      obróceniu na drugą stronę, przykryć patelnię.
      Podawać gorące z żurawinami + kawa z mlekiem + sok pomarańczowy, na tacy, z
      kwiatkiem, do łóżka ;)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka