giezik 16.01.05, 09:01 no ze to cos w rodzaju dipu z anchois to wiem, ze czyta sie zdaje tak: Bon'-Ya Cod'Da, tez juz znalazlem. www.italianmade.com/recipes/recipe75.cfm ale moze ktos wlasne wrazenia opowie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: bagna cauda - do czego 16.01.05, 09:39 Czyta sie raczej "bania kalda", "ni" powiedziane silnie / nie jak w slowie "Mania" /, l z kreseczka. Podaje sie jak na zdjeciu / podgrzewana /: www.piemonte-online.com/cucina/servizi/bagnacauda.htm Razem z nia warzywa surowe i gotowane: papryka, salata, kapusta wloska, marche, kardy, radicchio, pory, ziemniaki gotowane na parze, papryka pieczona, salata scarola, gotowany kalafior, buraki, cebulki. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: bagna cauda - do czego 16.01.05, 18:19 Bagna tak jak mówi Linn. ale KAłda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik mi to wygląda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 18:27 na niezły kolejny krok, po tapenadzie, paście z wątróbek, paście z natki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: mi to wygląda 16.01.05, 19:17 Gość portalu: giezik napisał(a): > na niezły kolejny krok, po tapenadzie, paście z wątróbek, paście z natki itp. Właśnie się zastanawiałam, czy grzanki by tym można posmarować, jak pastą z wątróbek. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: mi to wygląda 16.01.05, 19:25 z tego co wyczytałam to a. MUSI być jedzona na ciepło b. mozna ją serwowac z kazdym rodzajem warzywa.. ale głownie z cardi d Nizza , jedno z tysiecy "zielsk", których u nas nei uświadczysz www.atasti.it/prodotti/vege/c_gobbo.htm ew. www.albanesi.it/Alimentazione/cibi/cardo.htm i papryką; polentą (mamałygą), jajkiem na twardo .. z grzankami ... tu link to BAgna Cauda www.lacucinaimmorale.it/bagna.htm Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: bagna cauda - do czego 16.01.05, 18:26 wrażen brak, bo nie jadłam :( Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: bagna cauda - do czego 16.01.05, 19:19 Gieziku, myślę, że do grzanek to będzie przepyszne! Zresztą jadłam kiedyś crostini z pastą z anchois i czosnku - niezapomniane :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: bagna cauda - do czego 16.01.05, 19:54 Mówią, że to dip do jarzynek. www.e-rcps.com/pasta/rcp/antipasti/bagna_cau.shtml albo "fondue like": www.gourmetsleuth.com/recipe_bagnacauda.htm także do chleba: southernfood.about.com/od/appetizerbreads/r/blbb161.htm Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: bagna cauda - do czego 17.01.05, 11:32 czyli w zasadzie to co ja wyzej napisałam :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik debiut 30.01.05, 15:01 z marchewą, selerem naciowym, pieczarkami, papryką. dzecię zachwycone Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: debiut 30.01.05, 17:00 giezik napisał: > z marchewą, selerem naciowym, pieczarkami, papryką. > dzecię zachwycone Chwilami chciałabym być Twoim dziecięciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: debiut IP: *.acn.waw.pl 30.01.05, 19:52 a Mua Tua :) Zonka i Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: debiut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 20:29 no my rowneiz, ale dziecie najbardziej onomatopeicznie sie wyrazalo w tym temacie. W kazdym razie obok tapenady, pasty pietruszkowej, pasty watrobkowej, doszedl kolejny mily element Odpowiedz Link Zgłoś