marghe_72 Re: Mam 3 blaty/spody bezowe - co dalej? nt. 20.01.05, 11:18 moze przozyć kremem waniliowym, dodac maliny i schrupac? Albo kawowym.. jadłam u kolezanki moge zdobyć przepis :) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica kremy 20.01.05, 11:20 waniliowy i kawowy bardzo wskazane - prosimy o wyegzekwowanie przepisów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Mam 3 blaty/spody bezowe - co dalej? nt. 20.01.05, 11:18 Bita śmietana(bez cukru ubita raczej) na to i owoce-kiwi,mandarynki,maliny (mrozone) i masz prawie klasyczną australijską Pavlovą :) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Pavlova tutaj 20.01.05, 11:21 www.fabulousfoods.com/recipes/dessert/fruit/pavlova.html Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: Mam 3 blaty/spody bezowe - co dalej? nt. 20.01.05, 14:14 faktycznie "prawie" bo beza z Pavlovej nijak sie ma do gotowych spodów. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Wygrzebane w sieci 20.01.05, 11:21 Torcik bezowy Składniki 5 dag mielonych orzechów laskowych, skórka z cytryny, 4 białka, 25 dag cukru, 00 ml śmietanki kremówki, po 12 dag truskawek i malin (mogą być tylko truskawki), lukier puder do posypania, listki mięty i truskawki do ozdoby Obrane orzechy prażyć na teflonowej patelni przez kilka minut, aby były całkiem suche. Ostudzić. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec cukier i orzechy. Masę przelać na dwie wyłożone pergaminem formy o średnicy 20 cm i piec w nagrzanym do 180^C piekarniku przez 35-40 min aż będą chrupiące. Pozostawić w formie jeszcze 5 min, a następnie delikatnie usunąć pergamin i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Bezowe spody napełnić masą dopiero przed podaniem. Ubić schłodzoną kremówkę (można dodać cukru pudru), wyłożyć na jeden spód, ułożyć pokrojone w plasterki truskawki, następnie maliny. Przykryć drugim spodem, posypać cukrem pudrem i ozdobić listkami mięty i truskawkami. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Mam 3 blaty/spody bezowe - co dalej? nt. 20.01.05, 11:25 Zmalazłam coś takiego (tejże koleżanki) : 6 jaj 14 dużych łyżek cukru - do bezów to raczej mniej 2 masła roślinne (tylko takie w pudełeczku, ze słoneczniczkiem na wieczku, najzwyklejsze masło roślinne!!!!, z innego masła rzadko masa wychodzi!!!) Jaja w całości łączysz z cukrem. Garnek z nimi stawiasz na najmniejszym palniku i rozkręcasz najmniejszy płomień pod garnkiem. Tłuczesz jajka z cukrem trzepaczką aż będą dobrze ciepłe i masa zacznie robić się biaława. Zestawiasz z gazu i tłuczesz jeszcze do wystygnięcia masy. Jak już jest zimna przelewasz do roztartego wcześniej np. w makutrze masła. Energicznie łączysz np. drewnianą pałką do ucierania. W pewnym momencie masa zacznie się warzyć, ale nie zrażaj się i ucieraj dalej. Zrobi się wkrótce gładka i pulchna!!!!!! Gdy już taka jest możesz podzielić ją na pół i do jednej połowy dosypać kakao lub kawę . Będą wtedy dwie masy: biała i ciemna Odpowiedz Link Zgłoś
barbamamaa Re: Mam 3 blaty/spody bezowe - co dalej? nt. 20.01.05, 11:31 Przełóż je 0,5-0,75 l kremówki ubitej bez cukru. Wierzchu i boków nie smaruj, tylko na wierzch wybierz te najładniejszy blat. Włóż tort do zamrażarki na 4-6 godz. Podawaj taki właśnie zamrożony (przy krojeniu strasznie się kruszy, ale zawsze są chętni na te okruszki), polany na talerzykach sosem zrobionym ze zmiksowanych owoców - wiśmie bez pestek, maliny, truskawki - teraz oczywiście z mrożonek. Kontrast smakowy i kolorystyczny jest piorunujący!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nutria5 Re: Mam 3 blaty/spody bezowe - co dalej? nt. 20.01.05, 22:45 Będzie b. słodkie, ale najłatwiejsze na świecie: kup puszkę mleka skondensowanego słodzonego, tę puszkę (bez otwierania) gotuj ok. 2 godzin. Wychodzi krem krówkowy - do przełożenia bez, a na wierzch - roztopiona gorzka czekolada. Można dołożyć plasterki kiwi, to będzie mniej słodkie. Aga Odpowiedz Link Zgłoś