Gość: emilia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 10:18 Kupilam pojemniczek dzis na targu. Mam pytanie: dobrze domieszac inne typy salat? Podawac z oliwa i octem balsamicznym tylko? Podpowiedzcie moi mili:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: roszponka 22.01.05, 10:23 i i (jak osiołek :-)) I tak i tak. Z oliwa i octem balsamico jest super sama w sobie, mozesz kilka wiorkow parmezanu dodac, jak swiezy i dobry. A jak ma byc na dluzej, to spokojnie mozna mieszac z innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: roszponka 22.01.05, 12:23 Jak pisze Jacek, i tak, i tak. Roszponka, w przeciwieństwie do rukoli, nie ma aż tak wyrazistego smaku, żeby trzeba było ją koniecznie mieszać z innymi sałatami. Mnie b. smakowała sałatka z samej roszponki i jakichś kiełków - chyba był to slonecznik, właśnie z oliwą i balsamico. A, i chyba miałam akurat ładne pomidorki koktajlowe, to dorzuciłam połówki. I czarne oliwki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pianissima Re: roszponka - sosy IP: *.acn.waw.pl 22.01.05, 12:21 Mozna z klasycznym vinegret francuskim: 2 czesci oleju 1 czesc octu miodowego lub winnego odrobina dobrej musztardy zabek lub dwa czosnku drobno posiekana eszalotka (ew. cebula) sol pieprz Swietna jest tez wariacja tego sosu z pieprzem kolorowym (duzo) i smietna; bez czosnku Roszponka cudownie laczy sie serem kozim na cieplo (zmazonym na pateni na zloto). Ser nie powinien byc zbyt ostry, nie trzeba go przyprawiac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Re: roszponka IP: *.konstancin.net 22.01.05, 12:49 Ja mieszam. Z sałatą kruchą i lodową, cykorią żółtą i czerwoną oraz rucolą - robi się kolorowe i smaczne:), a na to tylko ocet balsamiczny i oliwa - tak lubię najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: roszponka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 13:05 wyśmienuita "podkladka" pod różnego rodzaju grzyby na maśle (mmm, kurki) lub pod malutkie zapiekanki Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: roszponka 22.01.05, 13:17 najczesciej nie miesza sie jej z niczym (inna salata) ja podaje albo polana olejem z dyni, albo octem bals. + zalewa i posypuje sezamkiem czasem dodajac te malutkie pomidory, albo posypuje serem w stylu parmezanu badz nim samym, albo podaja ja takze "posypana" pokrojonym w drobniutka kosteczke i upieczonym boczkiem ... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: roszponka Tralalumpek :-) 22.01.05, 13:25 > najczesciej nie miesza sie jej z niczym (inna salata)< eeee, jak to "nie miesza sie jej"? Czy nie powinno być "JA nie mieszam". Bo ja mieszam, i inni z wątku też mieszaja i znam jeszcze wielu innych innych, co też mieszają...:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: roszponka Tralalumpek :-) 22.01.05, 15:23 jacek1f napisał: > > najczesciej nie miesza sie jej z niczym (inna salata)< > > eeee, jak to "nie miesza sie jej"? Czy nie powinno być "JA nie mieszam". > Bo ja mieszam, i inni z wątku też mieszaja i znam jeszcze wielu innych innych, > co też mieszają...:-))) ja nie mieszam i z tego jak mi serwuja w lokalach wiem ze - tez nie miszaja jak ktos chce to i kwiatek do kozucha przypnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Re: roszponka Tralalumpek :-) IP: *.konstancin.net 22.01.05, 15:33 Pozwól sobie na taką fantazję intelektualną, jak stwierdzenie, że nie ma JEDNEGO WŁAŚCIWEGO sposobu serwowania roszponki:) Pzdr. Gal PS. A i w lokalach innych bywamy. Roszponka (zwana tam Vogelsalat, o ile mnie pamięć nie myli), jest tylko JEDNYM ze składników zielonej sałaty serwowanej powszechnie w restauracjach w pn. Szwajcarii - tam zresztą ją poznałem i polubiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pianissima Re: roszponka Tralalumpek :-) IP: *.acn.waw.pl 22.01.05, 15:59 Pewnie, ze mozna mieszac. Lepiej z salatami o delikatnym smaku (bo nam sie zgubi w tlumie... glowna bohaterka tego watku). Ale warto tez nie mieszac - bo tylko wtedy mozemy sie nia w pelni nacieszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Tralalumpku :-) 22.01.05, 16:13 Ja bym Ci bukiet przypiął, ale z życzliwości :-) Chodzi mi tylko o to, żeby nie wyrokować w sprawach jedzenia tak mocno jednoznacznie. To Forum, bo i materia taka, jest bardzo delikatne, jeśli chodzi o subiektyw- obiektyw. Dlatego tak często używa się "mi/mnie, ja, nam, wg mnie/ nas " itp itd. Bo o smak chodzi, a ten jest największym indywidualstą na Ziemi:-))) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś