Gość: julka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 11:45 Macie może przepisy na krem czekoladowy do chleba, coś jak Nutella. U mnie w domu idą tego ogrooomne ilości i zastanawiałam się czy nie dałoby się kremu samemu produkować. Z góry dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Krem czekoladowy do chleba 30.01.05, 11:59 Mam kilka przepisow wloskich, ale musialabym przetlumaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Krem czekoladowy do chleba 30.01.05, 12:01 Linn,to ja proszę o przetłumaczenie bardzo :)Tak bardziej z ciekawości bo cena orzechów laskowych w tym roku jest porażająca niestety :( Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Krem czekoladowy do chleba 30.01.05, 12:56 Tutaj przepis: www.gotowanie.wkl.pl/przepis2669.html Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Krem czekoladowy do chleba 30.01.05, 13:09 Raz że prosiłam Linn o włoskie przepisy,a dwa to na pewno nie jest krem w typie nutelli niestety.Nawet czekoladowy nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Krem czekoladowy do chleba 30.01.05, 13:25 Na razie wklejam. Jesli beda chetni, przetlumacze. www.gennarino.org/cremanocciole.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Krem czekoladowy do chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 13:39 linn-linn bardzo prosze o przepis w jezyku polskim Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Krem czekoladowy typu Nutella 30.01.05, 14:17 Krem czekoladowy typu Nutella wg Omara / www.gennarino.org / 100 g orzechow laskowych / obranych, bez skorek i uprazonych / 100 g czekolady do wyrobow cukieniczych / wloska "fondente" / 100 g cukru pudru / wystarczy nawet 80 g, zalezy od smaku / 35 g masla 150 g mleka - obrane orzechy umiescic na 10 minut w piekarniku / 100° /, potem delikatnie pocieraja usunac cienka skorke / pocierajac je miedzy dlonmi / - zmiksowac cukier, potem dodac orzechy i czekolade, na koncu maslo i mleko - jesli jest to Thermomix, podczas miksowania ustawic jednoczesnie temperature 60° na 4 minuty - jesli jest to blender dzbankowy, umiescic wszystko po z miksowaniu w odpowiednim garnku - dalej nie ma zadnych informacji poza ta, ze trzeba uzyc drewnianej lyzki - na pewno trzeba uwazac, aby calosc sie nie przypalila Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: Krem czekoladowy do chleba 30.01.05, 15:24 Ja kiedyś robiłam tak, że smażyłam ( można tak powiedzieć chyba) karmel, dodawałam śmietanę i jak już było takie ciągnąco - toffi'owe ( tak też można powiedzieć, co? ;) ), wylewałam do miseczki. Czasem dodawałam czekoladę i wtedy był krem czekoladowy. Nie jest to nutella ( ale jakby dodać orzechy zmielone, też by było niezle myslę), ale sympatyczny kremik do chleba. Pzdr! -- Kto się podzieli sygnaturką? Eksperymentalne ForumZuziorum Sceny z życia smoków :) Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt saiss, 30.01.05, 17:58 takie sympatyczne cos 'ciagnaco-toffiowe' to ja czesto robie do grzanek na szybko (taki podwieczorek: ukosne pajdki bulki pszennej obsmazam na zloto na klarowanym masle -albo 50/50 olej+maslo- osaczam lekko, smaruje odrobina tego ciagutkowego smarowidla, tylko troche! zeby za slodko nie bylo.. i z mlekiem podaje! pycha) nastepnym razem przemysle dodatek skruszonych orzeszków :)) Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: :) 30.01.05, 19:09 właśnie to pieruńsko słodkie jest - ale za to jak oszczędni się toto je :D Odpowiedz Link Zgłoś