marghot 15.02.05, 12:28 Pieczone czy zapiekane... jak zwał tak zwał. Chciałabym coś takiego wyprodukować na desr. Jak się zabrać do rzeczy? Z czym podawać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania55 Re: Pieczone jabłka 15.02.05, 12:30 Odciąć z jabłka czubek (ten z ogonkiem) i wydrążyć je. Nadziać konfiturą (może być z wiśni, żurawiny, borówki), dodać posiekane orzechy. Przykryć odciętym czubkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec, sprawdzając, kiedy zrobią się miękkie (wszystko zależy od gatunku i wielkości jabłek). Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: Pieczone jabłka 15.02.05, 15:35 a co zrobić, żeby ta konfitura nie wypływała (nie kipiała) w zbyt wysokiej temperaturze? piec dłużej w niższej, krócej w wysokiej??? - z moimi jabłkami zawsze jest coś nie tak, chociaż smaczne są. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Pieczone jabłka 15.02.05, 12:41 Tak jak pisze Hania. I może spróbować dostosować "wkładkę" do smaku jabłek - tzn. jak slodkie, to dzem bardziej kwaśny / wytrawny, i odwrotnie. Można wkładkę podlać alkoholem. Można podać na talerzykach albo w miseczkach do deserów. I można polać jakimś sosem, np. waniliowym Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Pieczone jabłka 15.02.05, 12:44 Jeśli chodzi o alkohole, to jabłka ze słodką konfiturą dobrze jest lekko pokropić przed podaniem koniakiem albo brandy. Sos waniliowy do pieczonych jabłek... mmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Pieczone jabłka 15.02.05, 12:55 Ja robilam ostatnio inaczej. Przekrawalam wzdluz, na polowki. Wydrazalam gniazda i w srodek wkladalam polowki orzechow wloskich, odrobine miodu i masla. I do piekarnika. Ten sposob podpatrzylam u ciotki. Przekrojone wzdluz na polowki latwiej sie potem je a duze kawalki orzechow wygladaja bardzo efektownie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koka Re: Pieczone jabłka IP: 217.153.241.* 15.02.05, 19:46 A ja znam przepis na pieczone gruszki: połówki gruszek wydrążyć, włozyc kawałek sera lazur, pozypać cukrem trzcinowym, płatkami migdałów i do piekarnika! Odpowiedz Link Zgłoś
euna przepis mojej ukochanej Nigeli Lawson 16.02.05, 02:48 przepis ze zdjęciem: www.nigella.com/recipes/recipe.asp?article=231 niestety tego przepisu jeszcze nie wypróbowałam (chwilowo - mam nadzieję - słodkości nie jem) ale od dawna juz o nim marzę.... przepis po angielsku ale jeśli ktoś zainspirowany zdjęciem zapragnie przyrządzić chętnie przetłumaczę pozdrawiam, euna Odpowiedz Link Zgłoś