Dodaj do ulubionych

szynka konserwowa

IP: 82.177.76.* 25.02.05, 14:45
Czy ktoś może mi podać przepis na sporządzenie domowym sposobem szynki
konserwowej? Byłbym wdzięczny. Kiedyś widziałem urządzenie o
nazwie "szynkowar" ;- co to jest/
Obserwuj wątek
    • jacek1f szynkowar 25.02.05, 14:53
      Jestem pewien, ze jedna osoba na Forum ma takie cos i opiywala jak sie tym
      posluguje...
      Wrzuc w wyszukiwarke w "treść"...:-)
    • malwis19 Re: szynka konserwowa 25.02.05, 20:47
      Szynkowar www.wedlinydomowe.pl/roboczy/przyprawy/zdj1.jpg mam ten z
      czarna zakrętką.wchodzi do niego ok.1 kg mięsa(zapeklowane,dowolnej jakości).do
      szynkowara wkładasz woreczek(najlepiej taki grubszy,aby wytrzymał wysoką
      temperaturę),do woreczka mięsko(mocno ubite),zakręcasz woreczek tak aby
      wystawały brzegi,przykrywasz metalowym wieczkiem,na wieczko sprężyna,na ok.2
      doby do lodówki,a potem do gara z gorącą wodą(woda musi sięgać do wysokości
      mięsa w szynkowarze)i parzysz przez ok.2 godziny.Zostawiasz do całkowitego
      wystudzenia,potem odkręcasz,wyjmujesz i...jesteś w szoku,bo przecież nie byłeś
      w sklepie po ekstra drogą wędlinę tylko po zwykłe,surowe mięcho.
      SMACZNEGO!!!
      • jarek_zielona_pietruszka Re: szynka konserwowa 25.02.05, 20:50
        a gdzi takie cudo można kupić
        • malwis19 Re: szynka konserwowa 25.02.05, 21:07
          jarek_zielona_pietruszka napisał:

> a gdzi takie cudo można kupić

Prawdopodobnie już nigdzie.Może na targu staroci,a może na allegro
          www.allegro.pl/show_item.php?item=43258271
          Szynkowar,to jest relikt,to ustrojstwo z czasów PRL.
          • Gość: krysia czym sie pekluje mięso? IP: *.udn.pl 25.02.05, 21:58
            witam,
            czym się pekluje mięso i gdzie można kupić?
            z góry dziekuję
            • czyzunia Re: czym sie pekluje mięso? 25.02.05, 22:08
              saletrą.
            • jarek_zielona_pietruszka Re: czym sie pekluje mięso? 25.02.05, 23:32
              4dkg soli 2g saletry potasowej jadalnej,jedna kapsułka wit C oczywiście bez
              opakowania.To jest wersja podstawowa, a jakie zioła później dodasz to jest twój
              smak i twoje mięso. ja dodaję czosnek, rozmaryn, tymianek, bazylię, jałowiec,
              ziele ang., liść bobkowy, pieprz czarny, kolendra,cząber ale zależy to od
              indywidualnych potrzeb smakowych. zyczę powodzenia
      • mnkra Re: szynka konserwowa 08.03.05, 23:57
        Nabylam to ustrojstwo od kolezanki ale niestety instrukcja jest w jezyku
        czeskim, wiec skorzystam z Twojego opisu. Wyjasnij mi prosze jaki ma byc ten
        worek do ktorego wklada sie przyprawione mieso i czy metalowe wieczko powinno
        bezposrednio przylegac do miesa,czy woreczek nalezy zakrecic i dopiero przykryc
        metalowym wieczkiem?
        • jacek1f Re: szynka konserwowa 09.03.05, 00:00
          Mnkra, jestes szczęśliwcem!
          Ale moze u naszycg braci Slowakow lub Czechow mozna to dostac jeszcze?
          • jacek1f Re: szynka konserwowa 09.03.05, 00:01
            I jak mozesz zeskanowac isntrukcje, to Ci po kilku dniach dam tlumaczenie na
            polski lub ostatecznie na angielski - no problemo.
            • mnkra Re: szynka konserwowa 09.03.05, 07:36
              I pomyslec, ze to urzadzenie "nadoba na vyrobu sunky"lezalo w pawlaczu u mojej
              kolezanki od 1990 roku/taka data kontroli produktu/ niewykorzystane.Zaraz
              wkladam mieso do niego,wczesniej zamarynowalam z mysla,ze zwyczajnie
              upieke.Skoro mam juz to urzadzenie wiec go wykorzystam.Malwies 19 opisala jak
              nalezy postepowac,troche podparlam sie ta czeska instrukcja,co drugie zdanie
              zrozumialam,mysle ze wystarczy.Z zeskanowaniem ulotki poczekac musze do
              wieczora,az syn wroci z zajec,poniewaz wlasnie wczoraj cos modernizowal w
              komputerze i wszystko jest porozlaczane.Co do worka to pokombinuje z rekawem do
              pieczenia,powinno byc w porzadku.Domyslam sie,ze worek jest porzebny aby po
              wystudzeniu latwiej mozna bylo wyjac mieso i zeby bezposrednio nie stykalo sie
              z metalem a jest to chyba aluminium.
              Niedlugo bede u rodziny, ktora mieszka w Piwnicznej i w Tyliczu,wiec Slowakow
              maja za miedza,poprosze o zasiegniecie przez nich jezyka na temat tego cuda.
              A swoja droga ,jezeli to bylo na allegro za ponad 100 zl. to bardzo drogie w
              koncu to tylko pojemnik aluminiowy o srednicy 10 cm,wys.20 cm,
              sprezyna,metalowa plytka i plastikowa zakretka.
          • jarek_zielona_pietruszka Re: szynka konserwowa 09.03.05, 00:08
            jacek1f napisał:

> Mnkra, jestes szczęśliwcem!
            > Ale moze u naszycg braci Slowakow lub Czechow mozna to dostac jeszcze?
            o właśnie parę dni temu szynkowar był na allegro i został sprzedany za 106,50zł
            ale gdyby był w rozsądnej cenie to sam bym kupił jeżeli to oczywiście jest możliwe
    • ampolion Re: szynka konserwowa 25.02.05, 23:19
      Taka z puszki smakuje chemicznymi konserwantami. Moczenie w mleku usuwa je
      przeslicznie, szynka staje się delikatna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka