Dodaj do ulubionych

marcepan - Krakow

IP: *.emu.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.05, 20:25
Przesledzilam rozne watki o marcepanie, ale akurat nikt nie mowil, gdzie
mozna kupic marcepan w Krakowie... Nie chodzi mi o batoniki, a o marcepan do
ciasta.
Wlasciwie to ma jeszcze jedne pytanie, czy kostki orzechowo-marcepanowe
Dziuuni sa latwe do zrobienia (to znaczy, czy zawsze wychodza)? Widzialam u
tez pare przepisow na sam marcepan - to samo pytanie, czy to zawsze wychodzi?
Z gory dziekuje,
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: marcepan - Krakow 27.02.05, 10:37
      Radzę jednak zrobić marcepan w domu,przepis jest przy przepisie na krajankę
      (pasta migdałowa).Jeżeli dysponujesz urządzeniem które zmieli Ci migdały bardzo
      drobno(malakser,młynek ręczny,ostatecznie maszynka do mielenia mięsa)to
      naprawdę warto zrobić masę w domu.To wcale nie jest trudne,a masa taka jest o
      niebo lepsza i tańsza od kupnej.A ten marcepan z linku wyżej,ten bezcukrowy to
      nie bardzo chyba się nadaje,jeżeli jest na jakimś słodziku to może dziwnie
      smakowac po upieczeniu.
      Krajanka Bajaderki jest łatwa do zrobienia,ale nie wiem czy zawsze wychodzi bo
      robiłam tylko raz :)Jak będziesz przestrzegać przepisu to pewnie zawsze
      wyjdzie.Nie przestrasz się że będzie twarda na początku,ona powinna poleżeć po
      pokrojeniu min.2 tygodnie zamknięta w puszce,wtedy mięknie i nabiera
      smaku.Powodzenia :)
        • ania_20 Re: marcepan - Krakow 01.03.05, 07:05
          na Starym Kleparzu są dwie budki w których sprzedają wyłącznie słodycze (jest
          ich tam kilka ale dla mnie te się tym wyróżniają że sprzedają pyyyyszne
          czekolady na wagę :D :D ) przy jednej wisi logo "Wawel" i tam zazwyczaj mają
          marcepan. NApisz czy Ci sie udało znaleźć :)
    • Gość: Stokrotka Re: marcepan - Krakow IP: *.chello.pl 04.03.05, 01:32
      Hello wszystkim! Jutro nadchodzi ten wielki dziewn i bede robila kostki...

      Jednak zdecydowalam sie sama zrobic mase marcepanowa, wiec na razie nie
      szukalam masy w delikatesach na Rynku i Starym Kleparzu, ale dzieki za te
      namiary!

      Mam kilka pytan, moze Dziuunia albo ktos inny mi odpowie?

      (1)Jak podpiec? Po prostu wrzucic na blache i wlozyc do nagrzanego piekarnika?
      Jak dlugo tam trzymac?
      (2) Jak dlugo chlodzic?
      (3) Co to znaczy slodka smietana? Chodzi o taka plynna, jak do kawy? Czy moze
      byc smietana 18%?
      (wiem, ze dla Was to pewnie oczywiste, ale ja jestem bardzo poczatkujaca:)))
      I jeszcze jedno, w jakiej kolejnosci to wszystko robic? Najpierw ciasto, a
      kiedy sie chlodzi mase?

      Z gory dziekuje!!!

      CIASTO:
      275 g mąki
      250 g masła zmrożonego
      200 g cukru pudru
      1 łyzka cukru waniliowego
      1/2 łyżeczki cynamonu
      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      1 jajko
      1 żółtko(białko do smarowania ciasta)
      250 g orzechów laskowych-podpiec w piekarniku,usunąć skórki i zemleć

      (1)

      +150 g orzechów laskowych w całości bez skórki do ozdoby i
      1 żółtko+3 łyżki śmietany słodkiej do posmarowania ciasta

      Mąkę,masło starte na tarce i pozostałe składniki zagnieść na gładkie
      ciasto.Schłodzić w lodówce ok.1/2 godziny.

      MASA MARCEPANOWA:
      200 g migdałów

      1 białko 200 g cukru pudru
      ew.1/2 olejku migdałowego
      Można zastosować gotową masę marcepanową w ilości 300-400 g

      Migdały zalać wrzątkiem,odstawić do namoczenia,zdjąć skórki,osuszyć w
      piekarniku nie przypiekając ich.Jak ostygną zemleć jak najdrobniej,wymieszać
      z cukrem pudrem i utrzeć z białkiem na jednolita masę.Schłodzic w lodówce.

      (2)

      Połowę ciasta rozwałkować na blaszce 30x40 cm wysmarowanej masłem.Posmarować
      rozmąconym białkiem i wyłozyć rozwałkowaną masę marcepanową.Posmarować masę
      białkiem i wyłozyć rozwałkowaną resztę ciasta.Posmarować ciasto żółtkiem
      rozmąconym ze śmietaną.

      (3)

      Tępą stroną długiego noża naznaczyć kratkę 3x3 cm i w
      środku każdej położyć orzech laskowy.
      Piec w nagrzanym wcześniej do 175 stopni piekarniku ok.20-30 minut.
      Jeszcze gorące pokroić wzdłuż wcześniej naznaczonych linii.
      Można zrobić tydzień przed spożyciem ale przechowywać najlepiej w puszce w
      chłodnym miejscu.
      • dziuunia Re: marcepan - Krakow 04.03.05, 07:21
        Gość portalu: Stokrotka napisał(a):

        > Hello wszystkim! Jutro nadchodzi ten wielki dziewn i bede robila kostki...
        >
        > Jednak zdecydowalam sie sama zrobic mase marcepanowa, wiec na razie nie
        > szukalam masy w delikatesach na Rynku i Starym Kleparzu, ale dzieki za te
        > namiary!
        >
        > Mam kilka pytan, moze Dziuunia albo ktos inny mi odpowie?
        >
        > (1)Jak podpiec? Po prostu wrzucic na blache i wlozyc do nagrzanego
        piekarnika?

        Tak,włóż na blachę obrane migdały i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 150
        stopni na ok.10 minut.Pilnuj żeby się nie spaliły tzn patrz co jakis czas jak
        wyglądają(mają być jasne,chodzi tylko o wysuszenie) bo ja ostatnio przypiekłam
        kilogram migdałów na brązowo niestety ;)


        > Jak dlugo tam trzymac?


        Jak wyżej napisałam,ok.10 minut.


        > (2) Jak dlugo chlodzic?


        Gotową masę trzeba chłodzić ok.1/2 godziny po to żeby się lepiej
        wałkowała,zresztą konsystencję widać już w trakcie robienia masy dlatego białka
        należy dodawać stopniowo żeby nie była za rzadka.


        > (3) Co to znaczy slodka smietana? Chodzi o taka plynna, jak do kawy? Czy moze
        > byc smietana 18%?


        Chodzi właśnie o taką śmietanę jak do kawy,z kartonika njlepiej.18% nadaje się
        jak najbardziej.


        > (wiem, ze dla Was to pewnie oczywiste, ale ja jestem bardzo poczatkujaca:)))
        > I jeszcze jedno, w jakiej kolejnosci to wszystko robic? Najpierw ciasto, a
        > kiedy sie chlodzi mase?


        Najpierw musisz mieć masę,a dopiero wtedy zabierz się za ciasto.


        >
        > Z gory dziekuje!!!
        >


        Proszę bardzo i smacznego życzę :)

        PS.Orzechy do ciasta nalezy podpiec w 200 stopniach też przez ok.10
        minut.Będzie widać jak trochę ciemnieją,wtedy trzeba je wysypać na
        ściereczkę,zawinąć ją i pocierać orzechy o siebie przez ściereczkę-skórki
        powinny odejść.
        • Gość: Stokrotka Re: marcepan - Krakow IP: *.chello.pl 04.03.05, 17:05
          No, zrobione :)))
          Robilam te ciasteczka 6 godzin, uwierzylibyscie ??!!?? Ciezko byc
          poczatkujacym.

          Wyszly pyszne, slodziutkie, mama jest zachwycona i inni tez. Tylko, nie wiadomo
          czemu, wyszlo mi wszystkiego bardzo malo, tak na 3/4 blaszki o wymiarach
          podawanych w przepisie. W zwiazku z tym w trakcie pieczenia ciasto troche
          sie "rozlalo" w jedno strone i kosteczki nie byly takie rowne jak na zdjeciu
          Dziuuni. A, i pieklam 50 min., ale to chyba moj piekarnik nawala...

          Bardzo dziekuje wszystkim, a szczegolnie Dziuuni za pomoc!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka