Gość: j-cobb IP: *.ostnet.pl 27.02.05, 12:29 Czy można go podać do jakiegoś deseru? Jezeli tak to do jakiego najlepiej pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Stokrotka Re: Szampan + ....? IP: 5.2.* / *.chello.pl 27.02.05, 12:35 W "Pretty Woman" Roberts i Gere jedli jedli truskawki i popijali szampanem :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Re: Szampan + ....? 27.02.05, 12:51 Producenci szampana i wielcy szefowie kucni odradzają podawanie go deseru, ponieważ jak twierdzą "po spożytym posiłku" kupki smakowe są już na tyle "zmęczone", że nie są w stanie docenić walorów smakowych szampana" z wyjątkiem Champagne rosé, który może być podawany z deserami owocowymi oraz sabayons (coś w rodzaju kogla mogla – może być zapiekany). Wiele osób podaje szampana wytrawnego ze świeżymi truskawkami lub każdym innym deserem na bazie truskawek. Pomijając zalecenia wielkich szefów kuchni, czy producentów szampana, wydaje mi się, że jest to kwestia gustu. Jeżeli masz ochotę popijać szampana do deser, to dlaczego nie ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Szampan + ....? 27.02.05, 14:42 Jeśli już, to do owoców. Ale w ogóle, szampana nie podawałabym na deser, tylko jako aperitiff. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nalewka_figowa Re: Szampan + ....? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 21:52 www.restaurants.pl/savoir_vivre/kultura-picia.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisa z tego co wiem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 22:01 szampan pasuje do każdej potrawy o każdej porze dnia i nocy Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: z tego co wiem... 27.02.05, 22:41 szczególnie do sałatki z majonezem albo śledzia w occie, bita śmietana też nieźle wchodzi z szampanem :( że pasuje do wszystkiego to mit Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: z tego co wiem... 27.02.05, 22:47 taaaak , to prawda szampan jest uniwersalny jak żaden inny alkohol Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Szampan + ....? 27.02.05, 22:58 Ponoć do czegokolwiek...? www.onufry.pl/artykuly/art_szampan.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala do wszystkiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.02.05, 00:19 szampan pasuje do wszystkiego, musi byc tylko odpowiednio dobrany pod względem słodkości/wytrawnosci.dzien rozpoczęty szampanem z pewnościa będzie udany Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: do wszystkiego 01.03.05, 10:06 Nie, nie do wszystkiego: nie podałabym go do śledzia, ogórków kiszonych, chleba ze smalcem, jajek, bigosu, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaskas Re: Szampan + ....? IP: *.client.comcast.net 28.02.05, 04:32 A ja uwielbiam szampana z owocami lychee maga byc swieze ale te z puszki pasuja lepiej! U mnie czesto podaje jako zakonczenie eleganckiego obiadu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: Szampan + ....? IP: *.chello.pl 28.02.05, 08:30 Mój prastary wuj zawsze powtarzał taki przydługi wierszyk-"ściągawkę" dla "sfer" o alkoholach. To było takie zgrabne memento o tym, który alkohol do czego pasuje,kiedy i jak się je podaje, co jako aperitif a którego w żadnym wypadku nie podawać do deserów itp. Przytoczę tylko koniec: "...zaś szampana - wie i kiep- można w trakcie, po i przed!". Do deserów jak najbardziej, ale lekkich, owocowych. Truskawki schłodzone - tak, bo jak wiadomo z szampanem wzajemnie podnoszą swoje walory smakowe. Takze z sałatkami owocowymi ale juz raczej nie z "zapiekankami" i ciastami. Choć właściwie... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Szampan + ....? 28.02.05, 23:28 Ale czy szampan musi byc "do czegos"? Jest to szlachetny trunek i chyba najlepiej go podać jako cos samo w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Szampan + ....? 01.03.05, 10:06 Można sam można z czymś. Ale w/g obiegowej opinii, to nie może być "cokolwiek". Odpowiedz Link Zgłoś