Gość: bazylka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.05, 11:55 wiadomo, że świeże owoce kiwi i ananasa uniemozliwiają zawiązanie sie galaretki. A takie z puszki? Zastygnie mi ta galareta czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bazylka1 Re: Kiwi w galaretce 28.02.05, 12:03 przepraszam, ale bazylka nie robi galaretek z kiwi i ananasem (ani żadnych innych) pozdrawiam i proponuję zmianę nicka Odpowiedz Link Zgłoś
barbamamaa Re: Kiwi w galaretce 28.02.05, 12:04 Czytałam, że gotowanie (czyli pasteryzacja puszki również) niszczy ten enzym w kiwi, który nie pozwala zastygnąć się galaretce. Czyli powinna się zrobić, ale przyznam się, że sama nie próbowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: Kiwi w galaretce IP: *.chello.pl 28.02.05, 13:01 Hmmm... w galaretce... to moze byc szalenie przyjemne, tylko czy nie będę sie czuła przez to jakby nieco ubezwłasnowolniona?... A tak serio: kiwi nie przeszkadza zsiadać sie agarowi, a co do zwykłej galaretki - też słyszałam, że obgotowanie przez chwilę plasterków w osłodzonej wodzie sprawia, ze zwykła galaretka zsiada się znakomicie. Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: Kiwi w galaretce 28.02.05, 13:16 Owoce z puszek zarówno kiwi jak i ananas nie przeszkodzają galaretce w zastygnięciu , wiele razy robiłam galaretkę z puszkowymi owocami i zawsze zsiadała się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patefon Re: Kiwi w galaretce IP: *.if.uj.edu.pl 28.02.05, 13:43 puszkowe pasteryzowane nie zaszkodza galaretce surowe kiwi i ananasy chwile zagotowac i tez sie zsiadzie enzymy co nie pozwalaja na zsiadanie sie galaretce rozkladaja sie w wysokich temperaturach p.s. te same enzymy ulatwia trawienie bialek wiec po obfitym miesnym posilku jedno kiwi jest polecane Odpowiedz Link Zgłoś