Dodaj do ulubionych

piers z indyka

03.03.05, 10:09
czeka na mnie w zamrazalniku, calkiem spora. mysle o upiecznieu jej. zapadlo
mi w pamiec nadzienie z fety i suszonych pomidorow. myslicie, ze to dobry pomysl?

boje sie, ze sporo tych pomidorow musialbym tam wlozyc.

chyba, zeby polowa tak a druga jakos inaczej?

co wy na to? :)
Obserwuj wątek
    • jacek1f Re: piers z indyka 03.03.05, 11:21
      Chyba podziel, bo ten nadzień, to jednak swietny do malych i delikatnych piersi
      kurczaczych. I na calą indyczą rzeczywiscie by Ci pomidorow nie starczylo :-)

A druga czesc zrob zupelnie inna w stylu - np. sprobuj z gozdzikami (nabijasz
      cala gozdzikami, obsmazasz i pieczesz normalnie, mozna podlac winem czerwonym
      do pieczenia. Albo samą czosnkową piers?
      • kardamon1 Re: piers z indyka 03.03.05, 11:32
        na gozdziki to bym nie wpadl, tylko boje sie, zebym nie przedobrzyl - za duzo
        gozdzikow to nie jest dobry efekt :)
        • jacek1f Re: piers z indyka 03.03.05, 11:59
          eee tam, tak pieklem kiedys szynke cala w gozdzikach i to jest super smak w
          sosiku i z wierzchu tylko raczej.
          Indyk mniejszy, to mniej gozdzikow i juz :-) Tak po 10-15 z kazdej strony
          kawalka..

A z czosnkiem, to podziel ilosc na dwa (ze 20 ząbków minimum) i pół wszczep w
          indyka, a pół takie nieobrane dookola mięsa zeby sie pieklo razem. Super sa te
          luzem wlasnie.
    • Gość: g Re: piers z indyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 11:47
      Niezły jest z nadzieniem z pumpernikla
    • monia_77 Re: piers z indyka 03.03.05, 17:59
      Ja bardzo lubie piers indyka nadziewana suszonymi morelami, wiec jedna polowke
      mozesz upiec nadziana morelami (dobrze jest upiec ja w rekawie), posyp spora
      iloscia papryki i majeranku, podlej bialym winem, wytworzy sie dobry sos, a
      piers jest tez pyszna na zimna na kanapki.

Polecam tez nadzienie ze szpinaku z feta i czosnkiem, ladny kolorek i do tego
      pieczona czerwona papryka jako dodatek.

Mozesz tez zrobic szaszlyki z jednej polowki, a druga jak lubisz.
    • Gość: marghe_72 Re: piers z indyka IP: *.acn.waw.pl 03.03.05, 20:37
      ja nie faszeruję ale piekę (gotuję) w cytrusach
      Interesuje?
      • mauuua Re: piers z indyka 03.03.05, 20:49
        hmmm....? indyk w cutrusach ? a moze kilka wskazuwek jak to zrobic ....?
        • Gość: marghe_72 Re: piers z indyka IP: *.acn.waw.pl 03.03.05, 22:38
          Ilosci na oko

1,5 kg piersi indyczej posolic, popieprzyc i obłozyć plastrami cytryny
          Odstawiac na chwilkę.. no jakieś 30 min. ( minimum)
          Mieso obsmazyć na oliwie z obu stron. Podlać tequilą Wcisnac sok z 2 cytryn .
          Na patelnie z miesem wrzucić plasterki cytryny , którymi była obłozona piers.
          Wcisnać troche soku z pomaranczy. Doprawić pieprzem cytrynowym. Dodać kostkę
          rosołową (+ szklanka wody) lub wywar
          Dusic jakieś 1,5 h.
    • kardamon1 Re: piers z indyka 04.03.05, 11:57
      dzieki wszystkim za pomysly! indor (albo raczej to co z niego zostalo) ciagle
      czeka, ale dam znac po weekendzie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka