Gość: Ela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 20:05 Mam dużo jabłek.Napiszcie jak się robi ocet, bo nie mogę znależć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: iga Re: Ocet z jabłek IP: *.wh12.tu / *.wh12.tu-dresden.de 03.03.05, 22:14 a czy ktos pil ocet jablkowy na schudniecie?byly efekty?zdrowe to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Ocet z jabłek 03.03.05, 22:25 przepis jest prosty wrucamy jabłka ok 2 kg do czegokolwiek co je rozdrobni całe ze wszystkim. Można wstepnie podzielić nożem na części. Ważne żeby jabłka były tzw winne-kwaśne reneta, antonówka itp, rodrobnione wrzucamy do gąsiorka 10l wsypujemy ok 0.5kg cukru dolewamy przegotowanej i wystudzonej wody do pełna i stawiamy w ciepłym miejscu. po skończonej fermentacji cedzimy i przelewamy do butelek. ja osobiście czekam aż wytworzy się tzw grzybek wtedy uzwam takiego octu. ocet robię z różnych owoców z czarnej porzeczki wychodzi czerwony i b.aromatyczny z resztek gruszek tzw spady i innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jesienny Pan Re: Ocet z jabłek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 22:29 pominj, że mówili o tym w klasie ósmej szkoły podstawowej na drugim roku nauczania chemi, kiedy to klasa bierze 'organiczną' Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Ocet z jabłek 04.03.05, 00:55 nie będę komentował tych uwag albowiem nie wie o czym mowa gdy ocet winny postoi w piwnicy dość długo wytwarza się w nim galaretowata substancja podobna do chińskiego grzybka mun lub do grzybka japońskiego hodowanego w celach leczniczych w słoikach i przekazywana wśród znajomych. ten "grzybek" też jest leczniczy. ja mam ocet winny który stoi u mnie w piwnicy od kilkunastu lat (w celach eksperymentalnych, podobnie jak wino i miód pitny) i właśnie ten grzybek jest najlepszym lekarstwem na wiele chorób układu pokarmowego. zwykle ten który robię zużywam na bierząco w ciągu jednego roku, ale czasami gdy dobry rok zostawiam kilka butelek na zaś. po kilku latach to cudo jest wspaniałe do sałatek i innych potraw (wszystkie kupne niech się schowają) Odpowiedz Link Zgłoś