IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 00:52
mazurki bardzo fajne ale najlepszy jest zbakaliami i kajmakiem lub jak kto
woli z krówkami pychota
Obserwuj wątek
    • Gość: maja Re: Mazurki IP: 195.117.119.* 13.03.05, 18:51
      Ciekawie brzmi, ale jak to zrobić? W moim regionie nie ma tradycji pieczenia
      mazurków a chętnie bym spróbowała ;-)
      • dziuunia Re: Mazurki 13.03.05, 19:33
        Dużo przepisów na mazurki znajdziesz w tym wątku:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21526314&v=2&s=0
        • pola.76 Re: Mazurki 13.03.05, 22:14
          moja Mama, a wcześniej Babcia, robi mazurki, które pełnią głównie funkcję
          ozdobną, ale sa przy okazji smaczne. Są bardzo proste, a mianowicie: kruche
          ciasto upieczone w dowolnym kształcie(może być prostokąt, serduszko, kwadrat z
          wałeczkiem ciasta z brzegu, żeby się masa nie wylała), na to masa- jedna to
          mleko gotowane z cukrem i wanilią(metoda prostsza:rozpuścić krówki), a druga-
          czekoladowa(ta standardowa, tzn masło, kakao, woda , cukier w odpowiednich
          proporcjach.W jeszzce ciepłą masę nalezy powtykac bakalie, układając je w różne
          kształty( np.rodzynek w środku i płatki z pozbawionych skórki migdałów, pocięte
          morele jako łodyżka i z rodzynek bazie, dowolność olbrzymia, zabawy przy tym
          mnóstwo, a efekt jest naprawdę ładny)Stoją sobie na świątecznym stole, obok
          pisanek i zdobią:)(a potem smakują:)
          • schaetzchen Re: Mazurki 13.03.05, 22:41
            A ja w tym roku zasadzam się pierwszy raz w życiu na słynny mazurek krówkowy :)
            W domu zawsze był pomarańczowy, orzechowy lub czekoladowy i - obowiązkowo - z
            suszonych śliwek i orzechów w waflu.
            Zamierzam wykorzystać przepis Pauli Łodzińskiej (właścicielka paru niezłych
            knajp w Krakowie). Przepis jest taki:

MAZUREK KARMELOWY Z MIGDAŁAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ
            1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
            100 g skórki pomarańczowej
            150 g prażonych migdałów
            100 g płatków migdałowych
            łyżeczka przyprawy piernikowej

Mleko w puszce gotować w wodzie przez 2,5 godziny (ma być cały czas przykryte
            wodą!) Po wystygnięciu puszki powstałą masę wymieszać ze skórką pomarańczową i
            posiekanymi migdałami (wcześniej prażonymi). Doprawiamy odrobiną przyprawy
            piernikowej. Wykładamy masę na kruchy spód (przepisu na cisto kruche nie podaję,
            bo wszyscy znają). Posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika
            nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 8 minut, pilnując by migdały się nie
            przypaliły.

Czy ktoś ma jakieś uwagi do przepisu? Może jakieś sprawdzone patenty?
            • dziuunia Re: Mazurki 13.03.05, 23:05
              Takiego przepisu jeszcze nie widziałam,tzn.zapiekania mazurka z masą z mleka
              skondensowanego więc nie wiem jaki będzie efekt.Nieraz podawany jest przepis z
              tą masą jako mazurek kajmakowy(bez zapiekania)ale to zupełnie IMHO coś
              innego,ponieważ masa z mleka skondensowanego nie zastyga po wyłożeniu na ciasto
              tak jak kajmak(może dlatego w tym przepisie należy zapiekać ciasto z
              masą).Warto chociaż raz zrobić mazurek z prawdziwym kajmakiem,ta masa wcale nie
              jest trudna,trzeba poświęcić jej jednak ok.2-2,5 godziny.Ale warto dla efektu
              trochę postać przy garnku :)
              • schaetzchen Re: Mazurki 14.03.05, 05:34
                Hmmmm to może powinnam zrobić oba - dla porównania? Jakiś przepis się chyba w
                Kuchni Polskiej znajdzie?
            • Gość: Ewa Re: Mazurki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 21:32
              Robiłam wszystkie trzy wersje - z prawdziwym kajmakiem, z puszką ze
              skondensowanym mlekiem i z krówkami. I jest tak: zdecydowanie najlepszy jest
              oczywiście z kajmakiem - ja robię litr mleka + kilo cukru - ale to naprawde
              sporo pracy, żeby sie nie przypaliło trzeba cały czas mieszać. Mnie się nie
              chce, więc robie to w garnku na mleko (jak się nie ma mozna wstawić mniejszy
              garnek w większy, w którym jest woda) - wtedy mozna to zostawić i zająć sie
              czymś innym, ale trwa to dłużej, nawet do 5 godzin. Dobrze jest zrobić kaimak
              poprzedniego dnia, to przez noc ładnie gęstnieje. Jest najnajlepszy, taki
              robiła moja babcia i - nie przechwalając się - nie jadłam lepszego.
              Wersja z puszką skondensowanego mleka - ważne jest, żeby ona leżała, a nie
              stała w garnku z wodą (ma wklęsłe denko, gromadzi się tam gorąca para i mleko
              sie pali). Ja wywalam to potem do garnka na mleko i chwilę podgrzewam już bez
              puszki, i za to nie musze już piec całosci, tylko prosto z garnka na kruchy
              spód. Niby jest dobre, ale ma taki posmak mleka w tubce :) ja lubię, przypomina
              dzieciństwo, ale moja rodzina mniej.
              A na koniec wersja ekspresowa, ale droższa. Kupuje się krówki - takie cukierki,
              tyko powinny być jak najbardziej miękkie, takie ciagnące się. Trzeba je
              rozpuścić 9garnek na mleko znów przydatny) - trzeba dodać ciut mleka. Wylewa
              się to na spód i już.
              Niezależnie od wersji dobrze, żeby mazurek postał z dobę po wylaniu masy na
              spód, żeby stanęła. U mnie to niewykonalne :) za duzo łakomczuchów w domu.
              Pozdrawiam i wesołych świąt! - które bez mazurka się nie obejdą :)
      • Gość: Jerzy Re: Mazurki IP: *.pzl / *.pzl-wola.pl 25.03.05, 12:24
        A czy ktoś zna mazurek pomarańczowy?
    • Gość: madzioreczek Re: Mazurki-jak zrobić małe-poradźcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 09:24
      a ja bym chciała upiec takie małe mazurki i podarować w prezencie znajomym
      ładnie zapakowane, tylko jak to zrobić, na dużej blaszce upiec małe kwadraty z
      rantami z ciasta, czy jeden wielki kawał i potem kroić, ale potem rantu nie
      będzie i kajmak mi się wyleje-co radzicie?
      • dziuunia Re: Mazurki-jak zrobić małe-poradźcie 25.03.05, 13:19
        Lepiej będzie jak upieczesz małe kwadraty z rantem.Zobacz tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=21963644

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka