Gość: qcharzowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 11:28 witam wszystkich, bardzo proszę o jakieś fajne przepisy na kotlety z ryb - wiem,że z dorsza wychodzą fajne pulpety, ale jak je zrobić. z góry dziękuję za odpowiedzi Aneta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: kotlety z ryby 31.03.05, 11:46 Witaj Anetko! Tu masz o pulpetach troche: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20716904&a=20778457 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qcharzowa do Jacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 12:37 witam, witam, forumowy kolego. Już mam internet w domu, więc będę znowu częstszym gościem na tym forum, o ile Córeczka pozwoli zajrzeć - ma 3 tygodnie, odpukać na chwilę obecną grzeczna - je i śpi. I właśnie w tych przerwach mogę pozaglądać do Was. pzdr, dziękuję za przepisy. Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: kotlety z ryby 31.03.05, 11:56 Aneto, jeśli przeoczyłaś wielki wątek z życzeniami dla Ciebie i maleństwa to ja się powtarzam - wszystkiego dobrego :) Rzadko robię takie pulpety, ale najprościej to zmielić lub drobniutko posiekać filety z dorsza, wymieszać "ręcami" z jajkiem, namoczoną bułeczką i posiekaną natką, uformować pulpeciki, obsmażyć szybko, podlać bulionem warzywnym, dusić, ale niedługo by się nie rozpadły. Sos można lekko doprawić śmietaną, ja lubię koperku dodać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qcharzowa do em_es IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 12:47 witam, ale ja się stęskniłam za Wami! Em_es, dzięki za życzenia, wątek przegapiłam oczywiście, widziałam tylko wzmiankę gdzie Natalia pytała czy ja już po. Tak, tak, ja już po, wczoraj minęły trzy tygodnie odkąd Maleńka Nikola jest na świecie, jest grzeczna - mało wymagająca - jeść i spać, no i poprzytulać się. Mam wreszcie internet w domu, więc będę tutaj w miarę możliwości zaglądała. serdeczne uściski dla Ciebie Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: kotlety z ryby 31.03.05, 12:04 Najlepszy jest szczupak, ale dorsz także dobry. Musisz oddzielić mięso od ości i skóry rzecz jasna, posolić. Dodać pieprz i zmielić lub drobno posiekać. Możesz dodać koperku i czosnku - wedle uznania. To wszystko zmieszaj z cebulą, którą wcześniej starłaś i podsmażyłaś na maśle. Dodaj wymoczoną w mleku i odciśnietą dobrze bułkę. Teraz jeszcze trochę masła i wszystko wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dwa jajka i jeszcze wymieszaj. Na blacie posypanym mąką formuj kotlety. Panierka: jajko + bułka tarta i na patelnię. Na maśle lub innym tłuszczu (oby nie smalec) usmaż na złoto. Do takich kotlecików pasuje sos kaparowy. Odpowiedz Link Zgłoś
baky PS. 31.03.05, 12:11 Nie podałem dokładnie proporcji składników, bo to jednak trzeba na wyczucie zrobić. Konsystencja masy ma być ścisła, w miarę gęsta. Myślę, że ok. 1 kg mięsa wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
bedada Re: kotlety z ryby 31.03.05, 13:07 Ja tez przyłączam się do życzeń wszystkiego najlepszego dla mamy i dzidziusia:) Ja czasami jak miele rybe to dodaje tez kawałek boczku.Ale tylko wtedy jak wydaje mi sie ,że sama ryba będzie za sucha. Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: kotlety z ryby 31.03.05, 13:11 bedada napisała: > Ja tez przyłączam się do życzeń wszystkiego najlepszego dla mamy i dzidziusia:) Ja także. > Ja czasami jak miele rybe to dodaje tez kawałek boczku. Tak, to bardzo stary i dobry pomysł. Na kaszubach jadłem takie. Doskonałe - były podrasowane pietruszką i czosnkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f tu Twoj życzeniowy wątek:-)) 31.03.05, 13:16 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21726589&a=21811399 Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa Re: tu Twoj życzeniowy wątek:-)) 31.03.05, 14:26 Kochani Moi, dzięki odpisałam tam jako Annette Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foxie77 Re: kotlety z ryby IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 01.04.05, 06:39 zrobilam fajne kotlety z lososia.po prostu zmiksowalam surowy filet dodalam jajko tarta bulke, ostry paprykowy sos cebulka pychota pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś