Dodaj do ulubionych

Co zrobić z TAPIOKI?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 11:14
Co mogę zrobić z tapioki? Dostałam 3 pudełka i zupełnie nie mam pojęcia,co
mogłabym z niej zrobić.Na opakowaniu są napisy w jęz.flamandzkim(he,he...). Z
tapioką kojarzy mi się budyń,który kiedyś jadłam w USA,ale o zrobieniu go nie
ma mowy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Asia Re: Co zrobić z TAPIOKI? IP: *.range81-154.btcentralplus.com 03.05.05, 16:22
      Ja pilam w restauracji Chinskiej shaka zrobionego z mleka sojowego i swiezych
      owocow, do tego byla wrzucona ugotowana tapioka, calosc pilo sie przez slomke.
      Mniam. Mozna oczywiscie dodac do wszelkich innych napojow.

Podejrzewam ze ta tapioka byla zrobiona, tzn ugotowana w wodzie. :)
    • allexamina Re: Co zrobić z TAPIOKI? 03.05.05, 20:29
      Przepis na typowy pudding z tapioki, z New York Times Magazine z 17 kwietnia
      tego roku (wyprobowalam, wychodzi a jakze, i bardzo, bardzo dobry):

Old-Fashioned Tapioca Pudding
      Melt 2 tablespoons butter in a saucepan and pour in 1/2 cup tapioca pearls ( 1/8
      inch wide). Cook for 2 minutes. Pour in 4 cups milk and 1/4 cup sugar. Add 1
      cinnamon stick. Simmer, stirring occasionally, until the tapioca is translucent
      and soft, 30 to 40 minutes. Stir in the fresly grated zest of 1 lemon. Serve
      warm. Serves 4.

Tradycyjny budyn z tapioki
      Roztop 2 lyzki masla w duzym/szerokim garnku, dodaj 1/2 szklanki tapioki (1/4 cm
      srednica ziaren). Smaz 2 minuty. Dodaj 4 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru,
      kawalek kory cynamonu (ja wlozylam taki ok. 4 cm dlugosci). Gotuj na malym ogniu
      az tapioka stanie sie przezroczysta i miekka, ok. 30-40 min. Na koncu wmieszaj
      swiezo starta skorke z jednej cytryny. Podawaj na goraco. (4 porcje.)
      • Gość: Kitka Re: Co zrobić z TAPIOKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 22:51
        Dzięki serdeczne !!!
        • thiessa Re: Co zrobić z TAPIOKI? 04.05.05, 12:24
          Super, tez mi zalega. Kupilam w tamtym roku w Malezji, bo strasznie tania bylo
          (70gr) i nie moglam sie powstrzymac. A teraz ja sobie wykorzystam.
          • invicta1 Re: Co zrobić z TAPIOKI? 04.05.05, 12:30
            a wyczuwacie w tapioce charakterystyczny (srednio przyjemny jak dla mnie)
            posmak? taki niby gorzkawo-jakiśtam?
            miałam tak i z granulkami i z mąką z tapioki
            • allexamina Re: Co zrobić z TAPIOKI? 04.05.05, 20:38
              > a wyczuwacie w tapioce charakterystyczny posmak?

Owszem. To jest naturalny smak tapioki ktora jest robiona ze skrobii manioku
              jadalnego (Manihot Esculenta, o ile sie nie myle), czesto nazywanego takze
              ..gorzkim. Dlatego do tapioki dodaje sie zawsze cos jeszcze poza cukrem: np.
              otarta skorke z cytryny, rodzynki, itp. Nie chodzi o to by ukryc naturalna
              gorzkawosc, ale dodac don jeszcze jakis niuans, wzbogacic game smaku.

Dlatego jest ona genialnym dodatkiem do "Bubble Tea" - nie tylko wzbogaca napoj
              wygladem ale takze dodaje smakowi lekko gorzkawy wymiar. My, tj. ludzie, mamy
              raczej prymitywne poczucie smaku. Odczuwamy tylko rzeczy gorzkie, slodkie,
              kwasne, i slone. Im wiecej rodzajow (w delikatnym wymiarze) smaku tym bardziej
              skomplikowany i wyrafinowany efekt. :o)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka