Gość: dk IP: 157.25.88.* 02.07.02, 15:49 Zna ktos moze przepis na ciekawa marynate do mies na grilla. I raczej nie "z torebki" bo to mi zalatuje chemia... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Marynata do mies na grilla 02.07.02, 15:57 podstawa to oliwa z oliwek + ocet balsamiczny. Do tego dodajesz posiekany swieze lub suszone ziola - tymianek, oregano, szalwie, bazylie,rozmaryn, majeranek... W zaleznosci od smaku i upodobania. mozna dac tez tarta / posiekana cebule, zgnieciony czosnek, musztarde, pieprz, imbir. Zazwyczaj nie dodaje soli, bo wiekszosc mies szybko twardnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dk Re: Marynata do mies na grilla IP: *.acn.waw.pl 02.07.02, 18:40 Aha, dziekuje. Akurt mam prawie wszystkie skladniku. Czytalem gdzies, ze mozna dodac troche alkoholu [brandy, koniak]. W jakim celu? I czy warto to zrobic w tym przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Marynata do mies na grilla 02.07.02, 19:47 alkohol dodany do marynaty powoduje szybsze skruszenie miesa - skraca czas "gotowania", to samo robi ocet lub sok cytrynowy. Sam alkohol szybko wyparowuje i ewentualnie pozostaje aromat. mozna tez dac piwo jako baze i do tego ziola, sos sojowy Odpowiedz Link Zgłoś
loginka1 Re: Marynata do mies na grilla 03.07.02, 10:10 Ja robię coś takiego: mała puszka koncentratu pomidorowego 3 łyż. sosu sojowego 2 łyż. oliwy 3 ząbki czosnku tymianek Najlepsze do piersi z kurczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magada Re: Marynata do mies na grilla IP: 213.134.142.* 05.07.02, 10:37 a ja właśnie robie żeberka - będziemy jutro je grilowali: żeberka umyć podzielic na kawałki posolić popieprzyć przygotować marynatę: 2 łyzeczki majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyzeczka rozmarynu zioła pokruszyć wymieszać z 3 łyżkami ostrej musztardy smarować żeberka i układać w pojemniku przekładając od czasu do czasu listkiem laurowym - wstawić na 24h do lodówki, smażyc na grilu smarując resztą marynaty mam nadzieję że będzie dobre - opowiem wam w poniedziałek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Re: Marynata do mies na grilla IP: *.chello.pl 05.07.02, 14:38 Gość portalu: magada napisał(a): > a ja właśnie robie żeberka - będziemy jutro je grilowali: > żeberka umyć podzielic na kawałki > posolić > popieprzyć > przygotować marynatę: > 2 łyzeczki majeranku > 1 łyżeczka oregano > 1 łyzeczka rozmarynu > zioła pokruszyć > wymieszać z 3 łyżkami ostrej musztardy > smarować żeberka i układać w pojemniku przekładając od czasu do czasu listkiem > laurowym - wstawić na 24h do lodówki, smażyc na grilu smarując resztą marynaty > > mam nadzieję że będzie dobre - opowiem wam w poniedziałek Ja lubię mięsa ze słodkim posmaczkiem: do podobnej marynaty dodaję łyżkę miodu albo odrobinę słodkiego sherry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: Marynata do mies na grilla IP: *.prem.tmns.net.au 05.07.02, 13:14 Zalezy do jakiego miesa.. kurczak sos sojowy ,troche cukru, czosnek, odrobine chili, korzen imbiru Wieprzowina: to samo tylko troche wiecej cukru, i moze troche oleju sezamowego Wolowina: Black bean souce, wiadomo czosnek ( jak zwykle) sos sojowy,chili, jarzynka, troche cukru Baranina: ocet, czosnek, cumin,chili, sol, sproszkowana kolendra, mozna dosac tez cukier ale wtedy nalezy dodac maslo z orzeszkow ziemnych i marynowac przez kilka godzin. Aha, starty imbir ( laos powder) dodaje niezwyklego smaczku do tej kombinacji... Odpowiedz Link Zgłoś