Dodaj do ulubionych

ciasto z truskawkami

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 20:40
Witam. Probuje juz kilka razy zrobic ciasto z truskawkami ale mi nie wychodzi:
( Truskawki zdaja sie byc za ciezkie?/mokre? i mi ciasto nie wstaje i robi
sie zakalec. Marzy mi sie takie a la drozdzowe z truskawkami na gorze,
standard. Ale mi nie wychodzi:( Help.
Obserwuj wątek
    • Gość: sara-bez-zegara Re: ciasto z truskawkami IP: *.u.mcnet.pl 06.05.05, 14:00
      up!
      hilfe, hilfe!
    • katna Re: ciasto z truskawkami 06.05.05, 14:29
      niestety ci nie pomoge, bo w zyciu nie robila ciasta drozdzowego( tak na marginesie, to moja babcia robila najlepsze ciasto drozdzowe na swiecie :) ). z truskawkami, to ja robie, sernik na zimno i na gore klade truskawki i zalewam galaretka. pychotka.
    • thorgalla Re: ciasto z truskawkami 06.05.05, 16:38
      Co prawda to nie jest drozdzowe ale tez dobre.Moze ktos inny skorzysta.

Tarta truskawkowa
      Ciasto:
      20dag maki
      1/2 kostki margaryny,
      1 lyzka smietany,
      2 zoltka
      1/4 szklanki cukru
      1/2 plaskiej lyzeczki proszku do pieczenia
      Warstwa owocowa:
      2 szklanki truskawek
      2 bialka
      1/2 szklanki cukru pudru
      odrobina cukru waniliowego

Make przesiana wymieszac z proszkiem i posiekac z margaryna.Dodac zoltka i
      cukier,szybko zagniesc ciasto i schlodzic w lodowce.Wylepic nim natluszczone
      foremki babkowe(kilka malych lub jedna duza) i upiec w mocno nagrzanym
      piekarniku do zlotego koloru.
      Ubic piane z bialek,dodajac cukier puder,potem ubijac dalej na parze aby piana
      mocno zgestniala.Umyte,osuszone i pokrojone w cwiartki truskawki wymieszac z
      piana i cukrem waniliowym.Mase przelozyc na gorace ciasto i jeszcze zapiec
      okolo 10 minut.
      • thorgalla Re: ciasto z truskawkami 06.05.05, 16:39
        Tzn.jezeli wybierzesz duza forme to najlepsza jest taka nie gleboka do tarty.
        A te mniejsze foremki to sa wieksze niz do standardowych babeczek.
    • Gość: karolina2020 Re: ciasto z truskawkami IP: 195.82.167.* 07.05.05, 21:30
      Tydzien temu pieklam peirwszy raz w zyciu drozdzowe z truskawkami wg tego przepisu mojegotowanie.onet.pl/15234,ksiazka_przepis.html Wyszlo fajnie tylko, ze jest to przepis raczej na duzo blache, ja mialam srednia i wyszlo za grube :) A co do tych truskawek to uzywalam mrozonych, zamrozone bezposrednio przed pieczeniem wrzucilam na ciasto, nie moze ich byc duzo bo ciasto klapnie. Przepis na ciasto byl ok, ale co do kruszonki to wiecej margaryny musialam dodac bo wyszedl proszek, lepic sie nie chcialo. Powodzenia ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka