IP: *.icpnet.pl 08.05.05, 13:29
wlasnie kupilam, firmy Rolnik. nigdy tego nie jadlam, ale czytalam na tym
forum watek an ten temat i sie skusilam, kupilam taki zwykly, ale byly tez z
feta. do czego moge to jesc, oprocz same;) mozna do jakis salatek?
Obserwuj wątek
    • jottka Re: ajwar 08.05.05, 13:34
      no to jest pasta warzywna, można do wszystkiego:) jako dodatek do kanapek,
      serów, wędlin, mięsa, do potraw, gdzie dodaje sie pomidory (gulasz, leczo,
      ratatuja, cokolwiek) - aczkolwiek ten z rolnika to jest smętny w porównaniu z
      jedynie właściwym ajwarem podravki

jest kilka rodzajów w zależności od stopnia ostrości, można wybrać
      • Gość: czegie Re: jotko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 14:23
        mówisz że te podrawki są dobre?właśnie wczoraj oglądałam /4 rodzaje/le bardzo
        malutkie słoiczki a mnie są straznie żerni ludzie.nawet czytałam skład czy by
        to jakoś nie podrobic.może ktos próbował??bardzo proszę o inf. kocham warzywa
        io wszelkie pasty,sosiki itp.bajery.interesują mnie tez inne pasty/te orzeszki
        piniowe swintuchy takie drogie....pozdrawiam.jeszcze troche i będą warzywa...
        • jottka Re: jotko 08.05.05, 14:55
          aż poszłam sprawdzić do lodówki - maciupkie to te słoiki nie są, 350g na
          okładce, ok.6zł bodaj kosztowało, a podravka od zawsze robiła dobre ajwary, w
          końcu to ich produkt tubylczy:) rolnik to jednak nie to, a ten z fetą to w
          ogóle, yyy, trudno przyswajalny

no jakoś porażająco drogie to nie jest, zwłaszcza w zestawieniu z włoskim
          importem, a poza tym możesz kupić najostrzejszą wersję, co spowolni tempo
          pożerania:) są jeszcze najróżniejsze pasty paprykowe węgierskie, różnej
          produkcji i zastosowania, łagodne, średnioostre i hothothot, wszystkie
          zasadniczo dobre, byle tamtejszej produkcji (trudno podać konkrety, bo dużo tego
          w sklepach - choć rzecz jasna gulyaspasta w pomarańczowej tubce jest ale debest:)

a ajwar to mieszanka bakłażanów, papryki i pomidorów, głowy nie dam, ale chyba
          sie latem takie przepisy mogły pojawić na forum
          • hela1 Re: jotko 08.05.05, 17:08
            Pamietam przepisy byly latem 2004.
            Dodaje zawsze do gulaszow, ratatouille, sosu do pizzy, badzo u nas ten ajwar w
            domu chodliwy jest.
        • Gość: lea Re: jotko IP: 81.210.49.* 18.05.05, 11:03
          Masz rację, teraz są w mniejszych słoikach po 200 g. Ale za to są dwie nowe -
          Relish i Pindżur - pycha. Może słoiki są trochę za małe, ale przynajmniej nie
          ma szans, żeby się zepsuło, bo po otwarciu zawartość znika momentalnie :-)
    • Gość: czegie Re: ajwar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 18:06
      to idę jutro kupić /zacznę od ostrego zgodnie z sugestią!:)dzięki.myślę że
      latem wymyślimy ajwar ze świeżych warzyw. pozdrawiam
    • Gość: antycyponek Re: ajwar IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 18.05.05, 11:32
      A ja podaję przepisy na ajwar - w sezonie parykowym możnaby tego większykocioł
      na zimę uwarzyć...

puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2873
      kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=593
      www.majkowscy.neostrada.pl/kuchnia/swiata/jarosz.html#j1
      www.dobrakuchnia.com/index.php?option=com_content&task=view&id=633&Itemid=95

Ciekawe swoją drogą, który jest ten najbardziej właściwy... z pomidorami czy
      bez?
    • Gość: malgosia Re: ajwar IP: *.polkomtel.com.pl 18.05.05, 12:27
      Zawsze przywoziłam Ajwar (lub Lutenicę) ze Słowenii, ta Podravki również jest
      bardzo dobra, w zasadzie dodaję do wszystkiego: jako dodatek do wędlin, jajek,
      serów; dodaję wszelkich gulaszów, sosów do makaronów, leczo, itp.
    • j-lee Re: ajwar 18.05.05, 13:20
      doskonała sprawa - uwielbiam
      najlepiej zrobić samemu, ale kupowałem kiedys jakis mało znany import z węgier -
      no i jak dla mnie najlepszy - czysty z papryki (2 wersje: z tej słodkiej i
      ostrej) z odrobiną soli - najlepszy smak. Można jesć te z dodatkiem bakłażanu
      czy fety... ale to już jakies mixy

w tym roku robie sam...

a do czego: takie pytanie jak o tzatziki - do wszystkiego...
      na kanapki, ja dodawałem też do rosołu, super jest w tym zamarynować mieso z
      dodatkiem ziół, doskonale się komponuje w sosach - super w pomidorowym, można
      też nadziewać tym mięsa itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka