siostraheli 15.05.05, 21:56 szukam natchnienia, pomozcie mi skomponowac menu na impreze ogrodowa-domowa na 20 osob. Punktem kulminacyjnym ma byc prosiak pieczony w wyspecjalizowanej firmie - reszta we wlasnym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paczka111 Re: impreza ogrodowo-domowa 16.05.05, 10:56 Wyślę Ci maila, jak ja zrobiłam raz taką imprezę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linda Re: impreza ogrodowo-domowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 16:36 można też prosić info? dorotka6@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: impreza ogrodowo-domowa 16.05.05, 11:38 Polecam sporo warzyw, surowych z dipami, nachos z dipami, u mnie zawsze szybko schodzi salsa i sos czosnkowy, pieczone ziemniaki mlode, ogorki malosolne podane w wielkiej szklanej misie, smalec domowy z jabluszkiem, sliweczka, jakis pyszny chleb, kaszanka z jablkiem i majerankiem i cebula pieczona, szaszlyki warzwyno fetowe z grilla, cukinie male grillowane z pomidorami i mozarella (zawiniete w folie alu), filety z ryby z warzywami w alu i do piekarnika albo na grill, w galerii potraw ktos prezentwal mule z grilla, no i musi byc CHLODNIK, klasyczny z botwina lub ogorkowy (starte ogorki zielone, jogurt lub maslanka, troche czosnku, duzo miety i sok z cytryny + oliwa z oliwek), polecam arbuzowe drinki (zmiksowany arbuz z lodem + wodka + mieta + cytryna)......ehh duzo tego, no i jak masz zaciecie to zawsze pieknie w lapki wchodza tarty z roznymi nadzieniami ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZYTKA Re: impreza ogrodowo-domowa IP: 194.246.107.* 16.05.05, 12:04 szaszłyki z fetą, mniam, a jak się je robi, nie rozpadają się? Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: impreza ogrodowo-domowa 16.05.05, 16:41 Jezeli kupisz dobra twarda fete (nie Mlekovity) taka na wage to ponabijaj grubsze kawalki na przemian z papryka, cebula, cukinia i na tackach aluminiowcyh uloz na grilla, warto wczesniej takiesz szaszlyczki zamarynowac w oliwie i occie winnym z przyprawami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lika Re: impreza ogrodowo-domowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 22:05 super pomysł te szaszłyczki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lulu20 Re: impreza ogrodowo-domowa 24.05.05, 13:22 Zapros mnie na takie Przyjecie!!! jezu, ale pysznosci ten chlodnik! Odpowiedz Link Zgłoś
cucciolo Re: impreza ogrodowo-domowa 16.05.05, 16:53 to ja jeszcze dorzuce swoj pomysl - nie wiem czy juz sa na bazrkach, ale takie najmniejsze mlode ziemniaki (male kuleczki - doslownie) - ugotowane (nie rozgotowane) z sosem jogurtowym z odrobina majonezu , czosnkiem i koperkiem, sol, pieprz oczywiscie i na koniec prazone pestki dyni - zawsze znika !! ps. ziemniaczkow mozna nie obierac, tylko wyszorowac, w przeciwnym razie stracisz pol dnia na obieranie (zwlaszcza dla 20 osob) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: impreza ogrodowo-domowa 16.05.05, 17:02 mi sie marzy taka impreza szykuje na poczatek lipca tradycyjnie bedzie grill jako podstawa - steki, burgery, papryki, baklazany, cukinie, kukurydza mysle ze przynajmniej jedna porcja pilawu i porcja salatki na bazie kuskus ze 3 ciasta, owoce, soki, napoje inne tradycja wsrod znajomych jest potluck, czyli impreza skladkowa, kazdy cos z soba przynosi Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaczek_168 Re: impreza ogrodowo-domowa 16.05.05, 17:32 U nas zawsze stoi ogromny stol z salatkami,przystawkami typu szaszlyki warzywne,owocowe warzywa konserwowe,miesa na zino..ale najwqzniejszy jest grill na ktorym sie caly czas robia miesa.Ale punktem glownym programu jest wielka balia wypelniona lodem w ktorej sa zakopane wody,piwa,soki i alkohole:)zawsze najwiekszy tlok Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: impreza ogrodowo-domowa 16.05.05, 22:00 a skad lod w takiej ilosci? Nie mam niestety lodowki z kostkarka, a to fajny pomysl jest na podanie napojow, dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: impreza ogrodowo-domowa 23.05.05, 22:41 jak to skąd ? ; ) w zamrażalniku mrozisz wodę kranówę w naczyniach typu miski , miseczki - duża powierzchnia , łatwe do wyjęcia i obłożenia , czym większa bryłka tym dłuższy proces topnienia , ważne by to były raczej płaskie powierzchnie gdyż łatwiej na przemian ułożyć butelki i lód . Taka cynkowa balia czy wiaderko ładnie wyglądają na trawce przy grillu Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: impreza ogrodowo-domowa 23.05.05, 22:55 w Bomi mozna kupić kostki lodu.... hmm Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Siostro! wez daj im ogorki kwaszone z miodem.. 23.05.05, 23:45 ... w miseczkach w plasterkach waskich i podluznych; Daj im kapuste dobra ukiszoną posypana lekko cukrem i skropioną sokiem z pomaranczy; No i daj im owoce po kretensku - nakroj jablek, gruszki, pomaranczy i lekko posyp wszystko cynamonem i gozdzikami i skrop cytryna. I juz. I lampa/lampy.. do tego!. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: impreza ogrodowo-domowa 23.05.05, 23:48 michy pełne truskawek michy pełne owoców w postaci sałatki michy pełne ponczu szkoda ,ze bobu jeszcze nie ma.. i czereśni chleb ze smalcem domowym ww ogórki tzatziki warzywa w słupki itd Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: impreza ogrodowo-domowa 24.05.05, 00:07 Kalarepki , można je w plastrach ułożyć między kawałkami dowolnego sera a na to gałązki koperku , dookoła rabarbar pocięty na zgrabne patyczki i rzodkiewki, albo dip rzodkiewkowy na jogurcie ze szczypiorkiem Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: impreza ogrodowo-domowa 24.05.05, 00:42 dzieki, ale impreza (a wlasciwie 2 imprezy w odstepie dwudniowym) juz sie odbyly. Lista potraw jest dosc dluga, wymienie tylko niektore. Na kregu ogniskowym ustawiony byl wielki okragly ruszt o srednicy 1,5m i kazdy mogl sobie grillowac, co chcial. Do wyboru byly: surowe (nie wedzone) frankfuterki - rewelacja, pikantne kefty z mielonego miesa nadziane na bambusiki, sataye z indyka z gotowanym boczkiem (paski miesa pociete wzdluz i nadziane razem na patyczki faliscie), szaszlyki warzywne z pieczarek, cukinii, papryki czeronej, fety i pomidorkow koktajlowych, cukinie przekrojone wzdluz na pol, baklazany w plastrach (wszystkie warzywa zamarynowane uprzednio w mieszance autorskiej. Do tego na przystawke wielki wiejski chleb i gar smalcu oraz wielkie kromki wiejskiego chleba pocietego wzdluz z pieczonym boczkiem - kazdy odkrawal sobie ile chcial. Dodatki: kasza gryczana prazona z orzeszkami arachidowymi i zielona pietruszka, salatka ziemniaczana z kaparami, zapiaszczone ziemniaki marghe, pomidory flaga wloska z feta, salata zielona z chipsami z boczniaka, salata lolo rosso z malinowym vinegretem, tzatziki, tapenada, sosy autorskie na bazie majonezu, surowka z kapusty pekinskiej z awokado, ogorki malosolne i juz nie pamietam co. Aha, jeszcze chlodnik litewski i mnostwo dodatkow typu oliwki, czosnki marynowane, buraczki itp. pozdrawiam, dziekuje za wsparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka uuuuu!!!! 24.05.05, 09:24 No dobra, w jakim konkursie można wygrać zaproszenia na przyszłoroczą imprezę? Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: uuuuu!!!! 24.05.05, 13:12 cipcipkurko droga, nastepne przyjecie za nastepne 50 lat. Szkpda, ze nie pamietalam o przepisie jacka na ogorki z miodem. musze kiedys zrobic, o ile pamietam, to chyba lwowski przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f nie wiem czy lwowski, ale moze byc bo ze 24.05.05, 13:18 Wschodu - od wujka Syryjczyka:-) Tylko tam maja takie inaczej ukiszone. Odpowiedz Link Zgłoś
apsik1 Re: impreza ogrodowo-domowa 24.05.05, 13:23 jejku siostro to ja pewnie na piechotę bym doszła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: impreza ogrodowo-domowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 18:44 najlepszy to ten poncz :-) Odpowiedz Link Zgłoś