Dodaj do ulubionych

dziwny przyrząd

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 23:14
Mam taki dziwny przyrząd gwiazdka metalowa z drucikiem , kolezanka mi mówiła ,że miała to jej znajoma, robiła podobno jakieś ciasto , maczła to w tym cieście i na olej , powstawały wtedy w kształcie gwiazdki ciasteczka, moze ktoś ma przepis na to ciasto , prosze podajcie.
Obserwuj wątek
    • bazylka1 Re: dziwny przyrząd 10.06.05, 00:45
      bardzo dobre ciastka karnwałowe można przy jej pomocy zrobić
      przepisu na ciasto ci nie podam, ale to bodaj takie naleśnikowawe, płynne
      u mnie w domu to sięnazywa "róże karnawałowe", możesz popróbować, może coś
      znajdziesz pod tym hasłem gdzieś w necie
      smaży się je w głębokim tłuszczu
      ważne, żeby rozgrzać najpierw gwiazdkę (czy kwiatek w znanej mi wersji) w
      gorącym tłuszczu i dopiero zanurzyć w cieście i to też nie całą - nie może być
      zalana ciastem od wierzchu
      wtedy ona się pokrywa ładnie warstewką cista a po włożeniu w bardzo gorący
      tłuszcz w garnku ciasto się rozchyla i samo schodzi z gwiadki uformowane już w
      ciastko
      smaży się na złoto i posypuje cukrem pudrem
      jak dla mnie baaaardzo mocna konkurencja dla faworków
      • roseanne Re: dziwny przyrząd 10.06.05, 03:14
        niedawno zwiedzalam sklepik ze starociami kuchennymi, bardzo popularne sa tutaj
        takie przybytki, gdzie i zastawe z lat 50tych mozna kupic i emaliowane dzbanki,
        takie w jakich moja babcia parzyla kawe zbozowa i calkiem inne ciekawe duperelki
        ( przepraszam za slownictwo, ale tutaj pasuje)
        no i kupilam sobie wlasnie takich uchwyt z miejscem do nakrecenia ksztaltki na
        ciastka nalesnikowe, ksztaltki oczywiscie tez :) mam kwiatuszek, gwiazdke i
        stozek, ktory potem podobno mozna wypelniv bita smietana i owockami
        • linn_linn Re: dziwny przyrząd 10.06.05, 08:44
          Mam cos podobnego, ale nie mam cierpliwosci, aby nabrac wprawy w smazeniu /
          glownie w dobraniu skladnikow ciasta /. Z przepisu oryginalnego jakos mi nie
          wychodzilo.
        • Gość: szadoka Re: dziwny przyrząd IP: 212.160.172.* 10.06.05, 09:34
          gdzie jest taki cudny sklep???
          • roseanne Re: dziwny przyrząd 10.06.05, 13:39
            cala masa takich sklepikow jest w NJ USA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka