Gość: sara Re: SZYNKA PARMEŃSKA IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 14.06.05, 17:09 co z ta szynka??? Zjedzona :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_ka Re: SZYNKA PARMEŃSKA 15.06.05, 14:12 A ja akurat nie lubie tego polaczenia z melonem. Za to sama bez niczego... mmmhhhh, pychotka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebas Re: SZYNKA PARMEŃSKA IP: 217.97.203.* 28.07.05, 11:47 no i droga piekielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bm Re: SZYNKA PARMEŃSKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 18:31 właśnie, gdzie w krakowie kupić dobrą szynkę parmeńską?? Ummm uwielbiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: SZYNKA PARMEŃSKA 14.06.05, 18:38 może go/ją przygniotła, ta szynka, że tak samą nazwę wykrzyczał :) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: SZYNKA PARMEŃSKA 14.06.05, 18:43 Widziałam w Geant i w Almie, ale nie wiem co to za jakość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bm Re: SZYNKA PARMEŃSKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 19:15 Raz kupiłam w Geancie i jakośc ma sie nijak do tej którą jadłam we Francji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: SZYNKA PARMEŃSKA IP: *.hsd1.il.comcast.net 14.06.05, 19:16 Schab suszony a'la wedliny parmenskie: kawalek schabu bez kosci oczyscic z blon.Ma zostac czyste surowe mieso.Natrzec sola roztarta z czosnkiem oraz obtoczyc w mielonej kolendrze.Wlozyc do pojemniczka i wstawic na 5 (piec) dni do lodowki obracajac mieso raz dziennie.Po 5 dniach mieso wlozyc do damskiej podkolanowki,kawalka rajstopy naciagnac,zakrecic przelozyc ponownie (maja byc 3-4 warstwy).Mocno osznurowac jak baleron i powiesic w przewiewnym miejscu na 5 dni np.w kuchni.Po 5 dniach wlozyc do lodowki na minimum 7 dni obracajac raz dziennie.Po tym czasie jest gotowy do spozycia.Wyschnie prawie o polowe,czas wysychania(produkcji) 17 dni ale sie oplaca.Ja robilem ostatnia faze nie 7 a 21 dni,wysechl mocno ale i tak jest pyszny,kroi sie cieniusienkie plasterki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: SZYNKA PARMEŃSKA IP: 195.205.3.* 14.06.05, 19:43 Mam pytanie czy teraz tez można ją suszyć czy nie jest za ciepło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: SZYNKA PARMEŃSKA IP: *.hsd1.il.comcast.net 14.06.05, 20:51 jestem obecnie w II fazie robienia,nie przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk-fizyk Re: SZYNKA PARMEŃSKA 14.06.05, 21:09 gargamelu, swietny ten twoj pomysl i godny powielenia, tylko... po tych pierwszych 5 dniach i nastepnych 5 dniach dalej w damskiej podkolanowce, to czym trzeba ta szynke pokryc na nowo? maja to byc 3-4 warstwy of course ale czego? tego samego co na poczatku czy cos innego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: SZYNKA PARMEŃSKA IP: *.hsd1.il.comcast.net 14.06.05, 23:11 potrojna lub poczworna warstwa podkolanowki(naciagnietej.Ja po prostujak wloze mieso do podkolanowki upycham do konca naciagajac stylon,zakrecamwielokrotnie na gorze i przekladam spowrotem i tak 3-4 razy.Przepraszam,ze nie bylo to zbyt jasno powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: SZYNKA PARMEŃSKA 15.06.05, 09:53 Przypomnialo mie sie, ze ostatnio widzialam w sklepie / wloskim / cos podobnego wlasnie do suszenia szynki. Musze tam wrocic i przyjrzec sie dokladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ulaka4 Re: SZYNKA PARMEŃSKA 15.06.05, 04:26 Gargamelu, a jak kupujesz schab to jak sie nazywa??? Widze ze piszesz z us, dlatego pytam. Prosialabym wiec o dokladna nazwe miesa na opakowaniu. Ja jak kupuje to czesto mi to potem wyglada na poledwice a nie na schab :( Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: SZYNKA PARMEŃSKA 15.06.05, 05:14 Można pewnie zrobić na sposób jerky. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: SZYNKA PARMEŃSKA 15.06.05, 05:21 Można posłużyć się suszarką do żywności (dehydrator) www.sausagemaker.com/FoodDehydrator-HomemadeJerky.html Odpowiedz Link Zgłoś
paczka111 Re: SZYNKA PARMEŃSKA 15.06.05, 06:58 Gdyby najlepszy z ustrojów nie rozwalił nam rynku producentów prawdziwych wędlin mielibyśmy taką samą szynkę, a nawet i lepszą.Może się odrodzi, choć będzie ciężko, trzeba zaczynać od podstaw Odpowiedz Link Zgłoś
deanke Re: SZYNKA PARMEŃSKA 04.07.05, 13:48 Dzieki za przypomnienie, moja babcia cos takiego robila... :) Pamietam jak miesko sie suszylo na oknie w kuchni! Chyba tez sprobuje! ____________________________ D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANIE Re: SZYNKA PARMEŃSKA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.07.05, 21:29 a ja mam pytanie. czy w pierwszej fazie (5 dni w lodowce) w naczyniu z przykrywka czy bez? i drugie pytanie: czy w trzeciej fazie (min.7 dni w lodowce) to dalej w tej ponczoszce? i w naczyniu z pokrywka czy bez? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: SZYNKA PARMEŃSKA IP: *.olsztyn.mm.pl 28.07.05, 05:22 W I fazie ja trzymam w naczyniu z przykrywką z uwagi na czosnek (aby nie rozszedł sie po całej lodówce.W III nie,leży sobie samw tej pończoszce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANIE Re: SZYNKA PARMEŃSKA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.07.05, 09:10 gargamelu dziekuje! :) Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa Re: SZYNKA PARMEŃSKA 27.07.05, 22:26 moj ojciec tak wlasnie robi!! tyle, ze tarza w majeranku, nie kolendrze. w kazdym razie smakuje cudownie... pozdrawiam, z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angela Re: SZYNKA PARMEŃSKA IP: *.hsd1.il.comcast.net 18.06.05, 21:30 Robilam schab podany przez Gargamela.Wspaniala wedlina,surowa poledwiczka. Troche cierpliwosci a je sie cieniusienkie plasterki b.dlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: SZYNKA PARMEŃSKA 29.06.05, 13:50 A ja mam jeszcze głupie może pytanie - czy to drugie leżakowanie w lodówce nadal odbywa się w rajstopie? I czy jak wieszaliście, to w ciemnym miejscu? Bo chyba dałabym radę przy oknie w kuchni, ale to tak w środku południowego okna... Mam nadzieję że kot się do tego nie dobierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: SZYNKA PARMEŃSKA IP: *.arcor-ip.net 18.06.05, 22:38 mi smakuje szynka Serano lepiej jak Parma Schinken. Serano jest to szynka hiszpanska tez suszona na powierzu, mieso pochodzi ze swin karmionych zoledziami. Jest bardzo pyszna szynka, möwi sie ze jest to najlepsza szynka swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozenna7 Re: SZYNKA PARMEŃSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 20:13 Mam wielką ochotę zrobić schabika, ale nie przepadam za kolendrą w wędlinach. Czym można zastępić mieloną kolendrę innym ziołam? Rozumiem, że soli i czosnku ma być dużo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: SZYNKA PARMEŃSKA IP: *.hsd1.il.comcast.net 19.06.05, 20:59 Mielona kolendra nadaje specyficzny smak,wlasnie suszonym wedlinom.Nie jest w ziarnkach jak spotyka sie w niejednej kielbasce.Ja tez nie przepadam za kolendra ale tutaj calosc mi b.smakuje.Podejrzewam,ze mozna zrobic jakas zamianke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blodymarry Gargamelu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.05, 10:59 Właśnie zaczynam produkcje schabu . Gargamelu dzięki za przepis Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: SZYNKA PARMEŃSKA 05.07.05, 05:23 Thea napisala ... "... mi smakuje szynka Serano lepiej jak Parma Schinken. Serano jest to szynka hiszpanska tez suszona na powierzu, mieso pochodzi ze swin karmionych zoledziami. Jest bardzo pyszna szynka, möwi sie ze jest to najlepsza szynka swiata." Ludzie ... bez uprzedzen, zlosliwosci i "lokalnego patriotyzmu" ... Thea ma wszelka racje (prawie) ... rzeczywiscie hiszpanska suszona szynka jest najlepsza na swiecie. Miesiac temu uzyskala homologacje w USA (pozno ze wzgledu na produkt "surowy"). Serrano .. to jedna z wersji. Najlepsza jest tzw. "pata negra" (czarna noga) ktora rzeczywiscie pochodzi z kuracji szynek swin zywionych zoledziami (jamon de bellota ... szynka zoledziowa) ... ktorych w Hiszpanii jest okolo 100 gatunkow). Obecnie, najlepsza (najmodniejsza) jest szynka z Guijuelo czy z Huelva czy Teruel czy Dehesa de Extremadura. Proces (generalny) jest nastepujacy: Po "swiniobiciu" tylna szynke (jamon) jak i przednia (paletilla) soli sie obficie bedac w tym stanie okolo 30-60 dni. Nastepnie, wisza w swoim "naturalnym" otoczeniu (czytaj powietrze gorskie z ziolami naturalnymi ... chodzi o zapach) suszac sie okolo 2 miesiecy. Jest to proces suszenia/dojrzewania ktory sklada sie z 5 faz: 1. Solenie .. chodzi o wchlonienie soli przez mieso prowokujac odwodnienie i konserwacje. Czas tej fazy jest trzedu 1 dzien na kilogram miesa w temperaturze miedzy 1 i 5 stopni i wilgotnosci miedzy 80 i 90%. 2. Mycie: myje sie szynki z soli ktora pozostala na zewnatrz. Formuje sie tez szynki. 3. Kuracja: szynki przenosi sie do komor w ktorych szynka jest ku..na w wewnetrznej czesci (przez sol) prowokujac dalsza strate wody. Czas tego procesu wynosi miedzy 35 i 60 dni w temperaturze pomiedzy 3 i 6 stopni i wilgotnosci 80- 90%. 4. Suszenie i dojrzewanie: szynki przenosi sie do suszarni naturalnych ze skrupulatna kontrola wentylacji i temperatury .. ktory to proces moze trwac od 6 do 9 miesiecy w temperaturze miedzy 15 i 30 stopni. Ten czas pozwala na regularna dystrybucje tluszczu w szynce i uzyskanie charakterystycznego smaku i zapachu. 5. Starzenie: wg. wstepnej kwalifikacji jesli chodzi o ciezar, jakosc i strukture, szynki wedruja do komory gdzie przechodza ostatnia faze kuracji. Przebywaja tam miedzy 6 i 1 miesiecy wg. klasyfikacji w temperaturze miedzy 15 i 20 stopni i wilgotnosci 60-80%. Dodam, ze jest okolo 100 gatunkow w cenie miedzy 20 i 200 Euro/kg MOZE CHODZI O TO? P.S. Ostatnio slyszalem z wiarygodnych zrodel, ze najlepsze swinie na hiszpanskie "jamon" (szynki kurowane) sa ... polskie swinie. Mowia, ze 60% szynek hiszpanskich pochodzi z polskich swin. Cos w tym jest! Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: SZYNKA PARMEŃSKA 05.07.05, 05:38 Dodam link: www.angelesmolina.com/ Jest w hiszpanskim i angielskim. Warto popatrzec .. i ocierac sline .. i do tego dobre czerwone wino .. orgazm organoleptyczny ... prosze wierzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evamarija Re: SZYNKA PARMEŃSKA IP: 83.168.104.* 12.07.05, 20:30 No i troche sie martwie. Wisi na oknie i zastanawiam sie czy w srodku nie jest zielona, czy jakas mucha nie zlozy jajek. Przepraszam za te obrzydlistwa ale sie martwie. Wydaje zapach - dosc dziwny choc nie zepsutego miesa. Wiec moze jest ok? Moze malo nasolilam albo za malo kolendry? Jak u was? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johna Re: SZYNKA PARMEŃSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 22:28 ahahahaha<lol2> jakie to smieszne."czy jakas mucha nie zlozy jajek"hahaha a jak zlozy to co?? bedzie pozywniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: SZYNKA PARMEŃSKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 17:06 Nie wiesz ze muchy skladaja jaja na miesie? Zostaw swieze na dzien na dworzu, a potem je zjedz (mam nadzieje ze bedzie to rownie zabawne, szczegolnie po wizycie tych konskich). Moze zdobedziesz nagrode Darwina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: SZYNKA PARMEŃSKA IP: 80.50.49.* 05.10.05, 09:21 Proszę o podpowiedź w jakiej proporcji używacie soli w stosunku do mięsa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: SZYNKA PARMEŃSKA IP: *.cust-adsl.tiscali.it 05.10.05, 09:48 ile soli to nie wiem dokladnie. wiem ze nacieraja dosyc duzo i wieszaja w suchym miejscu na dosyc dlugi okres. szynka nie lubi wilgoci a sol konserwuje mieso Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: SZYNKA PARMEŃSKA IP: *.cust-adsl.tiscali.it 05.10.05, 10:04 www.prosciuttosandaniele.it Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: SZYNKA PARMEŃSKA IP: *.cust-adsl.tiscali.it 05.10.05, 10:07 www.prosciuttodiparma.it Odpowiedz Link Zgłoś