jagoda85 01.07.05, 21:08 Miałam kiedyś przepis na wyśmienite jagodzianki, specjalność warszawską, ale niestety gdzieś się zawieruszył. Chciałabym upiec. Może ktoś zna przepis i podzieli się ze mną. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: niemiła pani B. Re: Jagodzianki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 21:54 Wklep w google i po problemie. wszyscy znają, ale nie chcą ci podać. Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Re: Jagodzianki 01.07.05, 22:02 Gość portalu: niemiła pani B. napisał(a): > Wklep w google i po problemie. wszyscy znają, ale nie chcą ci podać. niekoniecznie! wszyscy może i przepis na jagodzianki znają, tyle że obawiają się go podać, bo "a nuż to nie ten na prawdziwie warszawskie jagodzianki, co to tak jagodzie85 smakowały.." i teraz bądź tu mądry człowieku i podaj tę jedynie słuszną, warszawską receptę! Odpowiedz Link Zgłoś
mnkra Re: Jagodzianki 01.07.05, 22:18 przepis jest napewno z tego forum ale nie zapisalam autora 1.Jagodzianki Składniki Przepis 1/2 kg.mąki 3 jaja 4 dkg.drożdży 1 łyżka stopionego masła 3/4 szklanki cukru trochę mleka 1/2 kg.jagód 3 łyżki cukru cukier waniliowy Jagody - przebrać,opłukać i osączyć. Przed nakładaniem na ciasto,przesypać cukrem i wanilią. Z podanych składników wyrobić ciasto(niezbyt gęste) i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie rwać ciasto i wałkować na placuszki(gr.1/2 cm,dł.10 cm);nakładać jagodami,dokładnie zalepiać.Smarować wierzch rozmąconym jajkiem i posypać cukrem (gruby kryształ). Układać na wysmarowanej blaszce i piec na złoty kolor jagodzianki 2. 2 szklanki mleka, 1 kg mąki, 10 dag drożdzy, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 1/8 kg margaryny (masła; może być nieco więcej) Do mąki wlac drożdże roztarte z cukrem (2 łyżeczkami) i częścią mleka. Jak wyrosną, dać tłuszcz, 3 żółtka i 1 całe jajko. Resztę mleka wrobić do ciasta. Ciasto w ciepłym miejscu pozostawic do wyrośnięcia, potem formowac bułeczki. Jagody (osączone po myciu) wymieszac z cukrem. Ciasto porcjami nadziać jagodami i uformowac podłużne bułeczki. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, piec. 3.Jagodzianki z ksiazki "Ciasta z mojego domu" 1 szklanka mleka, 1/2 kg mąki, 4 dag drożdzy, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 4 łyżki roztopionego masła, szczypta soli Mąkę przesiać do miski, drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem, a po wyrośnięciu wlać do mąki. Dodać resztę składników, wyrobić ciasto, przykryc ściereczką i pozostawić na 30 minut. Jagody (30 dag) wymieszac z cukrem (4 łyzki). Ciasto podzielic na 16 części, nadziać jagodami i uformowac podłużne bułeczki. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temp 180 st, Posypac cukrem pudrem. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Jagodzianki 01.07.05, 22:23 Dzięki wielkie za przepisy. Miałam przepis z jakiejś książki z biblioteki i zgubiłam. Właśnie weszłam w archiwum. Myślę, że jagodzianki będą udane. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Jagodzianki 02.07.05, 00:06 Wyglądają jak pączki z kupą jagód... www.mniammniam.pl/p.php?p=2526 Odpowiedz Link Zgłoś