Dodaj do ulubionych

ogórki curry, ogórki chilli???

19.07.05, 10:46
jadłam kiedyś takie pyszności, nie wiem niestety jak sobie to zrobiś, a sezon
trwa, więc warto byłoby poczynić zapasy na zimę.
Chodzi mi o takie przetwory z ogórka zielonego, obranego ze skórki,
pokrojonego w kawałki i właśnie w takich pysznych smakowych zalewach.
Ktoś wie coś na ten tetet?
byłabym wdzięczna niezmiernie.
Obserwuj wątek
    • nancy_callahan Re: ogórki curry, ogórki chilli??? 19.07.05, 11:28
      No jakże to? Wiecie tyle niesamowitych rzeczy, znacie przepisy i macie pomysły
      na najbardziej niesamowite potrawy a nikt nigdy nie jdałm, nie robił takich
      ogórków???
      • ba_nita Re: ogórki curry, ogórki chilli??? 19.07.05, 11:41
        Spokojnie - to nie wyścigi! Daj trochę czasu na odpowiedź.
        Pikle z ogórków z papryką

1 kg ogórków, 40 dag papryki czerwonej, 2 szklanki wody, 1/4 do 1/3 szlanki
        octu 10%, 2-3 listki laurowe, pieprz, ziele angielskie, nasiona kopru, 2
        płaskie łyżki cukru, 1 łyżeczka soli (sól i pieprz daję na samym końcu "na
        smak" - wkłądam paluch do marynaty i wtewdy wiem czy dosolić czy też dosłodzić
        bardziej)

Przerośnięte ogórki obrane ze skóry pozbawiamy nasion i kroimy na ósemki.
        Wkładamy na minutę do wrzącej wody, osączamy. Paprykę w całości obgotować,
        przelać zimną wodą i oddzielić gniazda nasienne.
        Z wody, cukru, przypraw i octu robimy marynatę. Po dodaniu octu musimy ją pod
        przykryciem wystudzić. Wówczas równiez pod przykryciem ponownie zagotowujemy i
        po przecedzeniu zalewamy nią ułożone w słojach warzywa.
        Jeśli dodasz do nich po kawałku chilli czy innych dodatków będziesz miała takie
        o jakie pytasz. To jest przepis podstawowy, smak robią dodatki.
        • bedada ba_nita!!!! 19.07.05, 12:44
          jestes dla mie skarbnica wiedzy na temat przetworów na zimę.Może masz przepis
          na sałatke szwedzka na zimę,albo na taką z kapustą? bardzo proszę o
          przepisy!!!!!Pozdrawiam.
          MARCEL
          • ba_nita Re: ba_nita!!!! 19.07.05, 13:01
            Szwedzka
            1kg ogórków, 10 dag marchwi, 10 dag cebuli, czosnek, oleju, 1 łyżka cukru, 1/2
            szkl. octu 10%, sól, pieprz

Ogórki i marchewkę kroimy w talarki posypujemy solą, zalewamy octem i przykryte
            zostawiamy na parę godzin. Cebulę pokrojoną w półplasterki blanszujemy 2-3 min
            we wrzącej wodzie wyjmujemy i studzimy. Układamy sałatkę w słoikach (najlepiej
            1/4 l) zalewamy sosem powstałym z ogórków, do każdego słoika wlewamy po 1/2
            łyżki oleju. W "ojczyźnianej" wersji dodaje się jeszcze nasiona kopru.
            Pasteryzujemy około 25 min - to jest pełny czas pasteryzacji od temperatury
            pokojowej. Można dodać do niej jeszcze na przykład kawałki papryki.
            Tak samo robi się sałatkę z kapusty.

• ba_nita Re: do bedady 19.07.05, 15:31
            Sprawdź gazetową pocztę. Smacznego!
    • czarna_porzeczka Re: ogórki curry, ogórki chilli??? 19.07.05, 11:56
      moja mama robi pyszne ogorki chilli, ale ja nie mam przepisu.. jak zdobede to
      wklepie
      • nancy_callahan Re: ogórki curry, ogórki chilli??? 19.07.05, 14:59
        czarna porzeczko byłabym bardzo wdzięczna, możesz też wklepać i przysłać na
        gazetowego maila.
        tych z papryka spróbuję.
        Ale czy ktoś wie coś o ogórkach curry? Bo one są najpyszniejsze.
        • ba_nita Re: Nie pamiętam źródła, ale... 19.07.05, 15:27
          jeszcze wygrzebane z zakamarków:

Ogórki w chili (po chińsku)

Składniki: - 2 kg ogórków gruntowych, - 2 garście soli, - 3 główki czosnku, - 3
          łyżeczki chili, - 12 łyżek oleju, - 2/3 butelki octu 1/2 l, - 2 szklanki
          cukru /można mniej/.

Sposób przygotowania: ogórki pokroić na grube plastry i włożyć do dużego słoika
          zasypać solą po 12 godzinach odlać wodę, pokroić czosnek jeżeli jest duży i
          dodać do ogórków dać chili i wymieszać , zagotować olej i gorącym zalać ogórki,
          zagotować ocet z cukrem i też zalać. Ogórki są dobre jak opadną na dno słoika.

Sałatka ogórkowa z curry

Delikatna w smaku, słodko- kwaśna sałatka z ogórków.

Składniki 2.1/2 kg ogórków, gorczyca, liście selera, cebula zalewa : 5.1/2
          szkl. wody, 1.1/2 szkl. octu 10%, 1.1/2 łyżki soli, 4 łyżeczki curry, 40 dag
          cukru Sposób przygotowania Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Na dno
          słoiczka włożyć trochę cebuli (2-3 plasterki), wsypać odrobinę gorczycy. Włożyć
          pokrojone ogórki, wcisnąć w nie na wierzchu kilka listków świeżego selera i
          zalać ciepłą zalewą. Pasteryzować 5-7 minut od zagotowania wody.

• Gość: n0str0m0 acar IP: 202.172.58.* 19.07.05, 17:24
          podawalem przepis sto razy
          teraz tylko link lub dwa

www.geocities.com/Tokyo/Market/7773/acar.html
          (nie dodawaj nic poza ogorkami, kapusta, ananasem, marchewka i czili)

www.tourismpenang.gov.my/article.cfm?id=64
          (jak wyzej)

bardzo smacznego

nostromo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka