11.08.02, 23:20
I jeszcze poprosze o przepis na Pavlova - to chyba beza z malinami?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Pavlova 12.08.02, 02:07
      tak bardzo oglonikowo rzecz biorac, torcik Pavlova to kolko bezowe przekladanue
      bita smietana i swiezymi owocami (najlepiej jagodowymi)
      Poniewaz w moim piekarniku bez(ow) sie nie da zrobic, nie robie.
      Przepisu poszukam, ale o cierrpliwosc prosze
    • Gość: kluba1 Re: Pavlova IP: *.we.client2.attbi.com 12.08.02, 02:22
      kasiulek napisała:

> I jeszcze poprosze o przepis na Pavlova - to chyba beza z malinami?

Pavlova- owocowa !!!

Mozna z malinami a mozna z innymi owocami ten deser przygotowac. W zasadzie to
      ubija sie bialka z cukrem, odrobina soku z cytryny, wanilie i cornstarch ,
      pozniej mozna na blasze(parchment paper lub natluszczony wax paper
      obowiazkowo!) zrobic kolko z piany i upiec to bezowe cudo. Po upieczeniu
      ostudzic, usunac papier, "bezowe kolo" wypelnic bita smietana a na wierzch
      dodac swieze owoce : maliny, moga byc truskawki, czastki pomarancza, kiwi,
      pokrojone czastki winogron slodkich, bez pestek lub soczyste brzoskwinie.
      Oczywiscie trzeba przygotowywac ten deser w suchy dzien , bo inaczej "beza" sie
      nie zetnie. Smacznego ! :-)))))))
      • Gość: alissa19 Re: Pavlova IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.02, 10:42
        w jakiejs cukierni moj tato to jadl[ale nie w Polsce-tu nie wpadlam na ten
        deser nigdy]i byla to wydrazona beza ,napelniona bita smietana z owocami kiwi.
        to deser wymyslony na czesc jakiejs rosyjskiej baletnicy podobniez.
      • Gość: alissa19 Re: Pavlova IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.02, 10:45
        w jakiejs cukierni moj tato to jadl[ale nie w Polsce-tu nie wpadlam na ten
        deser nigdy]i byla to wydrazona beza ,napelniona bita smietana z owocami kiwi.
        to deser wymyslony na czesc jakiejs rosyjskiej baletnicy podobniez.
        • Gość: Lobelia Re: Pavlova IP: 195.187.102.* 12.08.02, 11:01
          Nie "jakiejś baletnicy", tylko najsławniejszej
          primabaleriny początku XX w, Anny Pawłowej. Podobno deser
          przygotowano pierwszy raz w Nowej Zelandii i tam (oraz w
          Australii) jest on najpopularniejszy, przygotowują go z
          owocami tropikalnymi zwykle, ale może być i z malinami
          albo truskawkami (bardzo dobry). Bezowe blaty można kupić
          w wielu cukierniach.
          • Gość: Nina Re: Pavlova IP: 213.76.128.* 12.08.02, 13:00
            Dodam jeszcze że jest to narodowy deser w Australii i Nowej Zelandii. Kilka lat
            temu zrobiono tam największy na świecie deser: liczący stokilkadziesiąt metrów
            tort Pavlovej w formie dłogiego rulonu węża. Odpowiednie blaty do tortu
            widziałam jakiś czas temu w Wrszawie w Hicie. Nie próbowałam, więc nie wiem czy
            dobre. Chyba lepiej zrobić samemu. Acha, czytałam teżkiedyś przepis na ten tort
            z lodami waniliowymi + bita śmietana. Dobre na upał ;)
            • Gość: Lobelia Re: Pavlova IP: 195.187.102.* 12.08.02, 13:21
              Lepsze blaty bezowe są zdaje się w dobrych cukierniach
              niz w supermarketach. Np. w Wawie na Noakowskiego były
              niezłe (u Dybalskiego albo u Wróbla)- kupowałam do tortu
              hiszpańskiego. Osobiście nie przepadam za bezami i za
              Pawłową, dla mnie to ciut za słodkie.
          • Gość: alissa19 Re: Pavlova-big deal!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.02, 15:58
            o jezu o co ci chodzi?! czy ja jestem w szkole zebys mnie pouczala w dodatku w
            niegrzeczny sposob?podalam to jako ciekawostke-nie musze sie dokladnie znac na
            wszystkim.jak masz zapedy tego rodzaju to idz na kurs nauczycielski ale nie
            wyladowuj ich na mnie.
            a swoja droga moze mile zaskoczysz i podasz mi nazwiska slynnych gimnastyczek
            artystycznych[bo ten sport uprawialam]albo tancerek[jw].reszte litosciwie
            przemilcze bo bys z czasem nie wyrobila.dear God wspolczuje twoim dzieciom.
            • Gość: alissa19 Re: Pavlova-big deal!!!!!!-to jest do niny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.02, 16:00
              • Gość: Nina Re: Pavlova-big deal!!!!!!-to jest do niny IP: 213.76.128.* 12.08.02, 16:34
                Nie bardzo rozumiem czym Cię obraziłam, mam wrazenie że to co napisałam to
                tylko ciekawostka. Przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedź, czy naprawdę uważasz
                że to było coś obrażliwego??? O gimnastyczce / primaballerinie to nie ja
                napisałam, więc naprawde nie rozumiem o co tak się wściekłaś.
                • Gość: alissa19 Re: Pavlova-big deal!!!!!!-to jest do ninySORRY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.02, 16:36
                  pomylilam nicki-nie TY tylko Lobelia-sorry!!!!!!!!!1
            • Gość: Lobelia Re: Pavlova-big deal!!!!!! IP: 195.187.102.* 12.08.02, 16:23
              Nie bardzo rozumiem, co w tym było niegrzecznego -
              przypadkiem ta informacja jest mi znana, to się
              podzieliłam, bo należy do anegdotycznych historii
              światowych kulinariów (jak i melba np., albo kurczak
              Marengo), nie wydaje mi się abym kogokolwiek obrażała.
              Chyba jestes przewrażliwiona. Jeśli znasz ciekawe
              historie kulinarne związane ze słynnymi gimnastyczkami,
              to również bardzo chętnie poczytam.
              • Gość: alissa19 Re: Pavlova-big deal!!!!!!-sorry do lobelii IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.02, 16:34
                niegreczna byla forma w jakiej to zrobilas.przynajmniej dla mnie.nie mam nic
                przeciwko temu ze ktos cos dopowie ale nie lubie pouczania.roznica subtelna ale
                jakze istotna.otoz to-nienawidze po-u-cza-nia.
                przewrazliwiona nie sadze-czytaj wyzej.
                nie pamietam chwilowo tego typu anegdot ale z pewnoscia nie omieszkam sie
                pochwalic.
                i sorry bo pomylilam nicki-nie do Niny,tylko Lobelii
                • Gość: Lobelia Re: Pavlova-big deal!!!!!!-sorry do lobelii IP: 195.187.102.* 13.08.02, 10:05
                  Absolutnie nie miałam zamiaru nikogo pouczać. To nie są
                  przeprosiny, bo nie czuję się winna, tylko wyjaśnienie.
                  Wyluzuj trochę dziewczyno - wakacje są, długi weekend
                  idzie... Po diabła skakać sobie do oczu?
                  • Gość: alissa19 Re: Pavlova-big deal!!!!!!-sorry do lobelii IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.02, 21:07
                    nie mialam takiego zamiaru-ale nie cierpie tez na syndrom "everybody's
                    darling"dlatego pisze jak cos mnie urazi.nic ponad.niewazne zreszta.
    • kasiulek Re: Pavlova 12.08.02, 23:18
      Dziekuje - szczegolnie Klubie:))) - za przepisy (a czy ta Pavlova nie rozmaka,
      czy jest to deser do natychmiastowego spozycia?)!!!
      Zaluje tylko, ze moj watek zamienil sie w kolejna zupelnie niepotrzebna i
      bezsensowna pyskowke... No coz, bywa, ze sie czegos nie wie, ale przyznanie sie
      do niewiedzy jest jakze wielka sztuka...

Pozdrawiam!!!
      :)))
      • Gość: kluba1 Re: Pavlova/do kasiulek IP: *.we.client2.attbi.com 12.08.02, 23:43
        Mysle, ze trzeba to jednak jak najpredzej zjesc. Bezy nie sa zbyt trwale. Ale
        wlasnie takie calkowite pochlanianie deseru " bo trzeba " tez moze byc
        fajne !!
        • Gość: kasiulek Re: Pavlova/do kasiulek - KLUBA!!! IP: 195.145.215.* 13.08.02, 00:16
          No to ja to zrobie!!!
          Moj narzeczony do mnie jutro przyjezdza, na pewno mu bedzie smakowac:))))
    • miriam_73 Re: Pavlova 13.08.02, 17:39
      Torick Pavlova i to całkiem udany bywa w sieci cukiermi Mamuśka Cheesecake Shop
      w Warszawie (nie wiem czy są w innych miastach). Właścicielami sieci są
      Polonusi z Australii, stąd ten torcik w ofercie, podobnie zreszta jak i m. in.
      ciasto marchwiowe (pycha!!!)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka