kasiulek 11.08.02, 23:20 I jeszcze poprosze o przepis na Pavlova - to chyba beza z malinami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Pavlova 12.08.02, 02:07 tak bardzo oglonikowo rzecz biorac, torcik Pavlova to kolko bezowe przekladanue bita smietana i swiezymi owocami (najlepiej jagodowymi) Poniewaz w moim piekarniku bez(ow) sie nie da zrobic, nie robie. Przepisu poszukam, ale o cierrpliwosc prosze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Pavlova IP: *.we.client2.attbi.com 12.08.02, 02:22 kasiulek napisała: > I jeszcze poprosze o przepis na Pavlova - to chyba beza z malinami? Pavlova- owocowa !!! Mozna z malinami a mozna z innymi owocami ten deser przygotowac. W zasadzie to ubija sie bialka z cukrem, odrobina soku z cytryny, wanilie i cornstarch , pozniej mozna na blasze(parchment paper lub natluszczony wax paper obowiazkowo!) zrobic kolko z piany i upiec to bezowe cudo. Po upieczeniu ostudzic, usunac papier, "bezowe kolo" wypelnic bita smietana a na wierzch dodac swieze owoce : maliny, moga byc truskawki, czastki pomarancza, kiwi, pokrojone czastki winogron slodkich, bez pestek lub soczyste brzoskwinie. Oczywiscie trzeba przygotowywac ten deser w suchy dzien , bo inaczej "beza" sie nie zetnie. Smacznego ! :-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alissa19 Re: Pavlova IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.02, 10:42 w jakiejs cukierni moj tato to jadl[ale nie w Polsce-tu nie wpadlam na ten deser nigdy]i byla to wydrazona beza ,napelniona bita smietana z owocami kiwi. to deser wymyslony na czesc jakiejs rosyjskiej baletnicy podobniez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alissa19 Re: Pavlova IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.02, 10:45 w jakiejs cukierni moj tato to jadl[ale nie w Polsce-tu nie wpadlam na ten deser nigdy]i byla to wydrazona beza ,napelniona bita smietana z owocami kiwi. to deser wymyslony na czesc jakiejs rosyjskiej baletnicy podobniez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: Pavlova IP: 195.187.102.* 12.08.02, 11:01 Nie "jakiejś baletnicy", tylko najsławniejszej primabaleriny początku XX w, Anny Pawłowej. Podobno deser przygotowano pierwszy raz w Nowej Zelandii i tam (oraz w Australii) jest on najpopularniejszy, przygotowują go z owocami tropikalnymi zwykle, ale może być i z malinami albo truskawkami (bardzo dobry). Bezowe blaty można kupić w wielu cukierniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Pavlova IP: 213.76.128.* 12.08.02, 13:00 Dodam jeszcze że jest to narodowy deser w Australii i Nowej Zelandii. Kilka lat temu zrobiono tam największy na świecie deser: liczący stokilkadziesiąt metrów tort Pavlovej w formie dłogiego rulonu węża. Odpowiednie blaty do tortu widziałam jakiś czas temu w Wrszawie w Hicie. Nie próbowałam, więc nie wiem czy dobre. Chyba lepiej zrobić samemu. Acha, czytałam teżkiedyś przepis na ten tort z lodami waniliowymi + bita śmietana. Dobre na upał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: Pavlova IP: 195.187.102.* 12.08.02, 13:21 Lepsze blaty bezowe są zdaje się w dobrych cukierniach niz w supermarketach. Np. w Wawie na Noakowskiego były niezłe (u Dybalskiego albo u Wróbla)- kupowałam do tortu hiszpańskiego. Osobiście nie przepadam za bezami i za Pawłową, dla mnie to ciut za słodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alissa19 Re: Pavlova-big deal!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.02, 15:58 o jezu o co ci chodzi?! czy ja jestem w szkole zebys mnie pouczala w dodatku w niegrzeczny sposob?podalam to jako ciekawostke-nie musze sie dokladnie znac na wszystkim.jak masz zapedy tego rodzaju to idz na kurs nauczycielski ale nie wyladowuj ich na mnie. a swoja droga moze mile zaskoczysz i podasz mi nazwiska slynnych gimnastyczek artystycznych[bo ten sport uprawialam]albo tancerek[jw].reszte litosciwie przemilcze bo bys z czasem nie wyrobila.dear God wspolczuje twoim dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alissa19 Re: Pavlova-big deal!!!!!!-to jest do niny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.02, 16:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Pavlova-big deal!!!!!!-to jest do niny IP: 213.76.128.* 12.08.02, 16:34 Nie bardzo rozumiem czym Cię obraziłam, mam wrazenie że to co napisałam to tylko ciekawostka. Przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedź, czy naprawdę uważasz że to było coś obrażliwego??? O gimnastyczce / primaballerinie to nie ja napisałam, więc naprawde nie rozumiem o co tak się wściekłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alissa19 Re: Pavlova-big deal!!!!!!-to jest do ninySORRY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.02, 16:36 pomylilam nicki-nie TY tylko Lobelia-sorry!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: Pavlova-big deal!!!!!! IP: 195.187.102.* 12.08.02, 16:23 Nie bardzo rozumiem, co w tym było niegrzecznego - przypadkiem ta informacja jest mi znana, to się podzieliłam, bo należy do anegdotycznych historii światowych kulinariów (jak i melba np., albo kurczak Marengo), nie wydaje mi się abym kogokolwiek obrażała. Chyba jestes przewrażliwiona. Jeśli znasz ciekawe historie kulinarne związane ze słynnymi gimnastyczkami, to również bardzo chętnie poczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alissa19 Re: Pavlova-big deal!!!!!!-sorry do lobelii IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.02, 16:34 niegreczna byla forma w jakiej to zrobilas.przynajmniej dla mnie.nie mam nic przeciwko temu ze ktos cos dopowie ale nie lubie pouczania.roznica subtelna ale jakze istotna.otoz to-nienawidze po-u-cza-nia. przewrazliwiona nie sadze-czytaj wyzej. nie pamietam chwilowo tego typu anegdot ale z pewnoscia nie omieszkam sie pochwalic. i sorry bo pomylilam nicki-nie do Niny,tylko Lobelii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: Pavlova-big deal!!!!!!-sorry do lobelii IP: 195.187.102.* 13.08.02, 10:05 Absolutnie nie miałam zamiaru nikogo pouczać. To nie są przeprosiny, bo nie czuję się winna, tylko wyjaśnienie. Wyluzuj trochę dziewczyno - wakacje są, długi weekend idzie... Po diabła skakać sobie do oczu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alissa19 Re: Pavlova-big deal!!!!!!-sorry do lobelii IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.02, 21:07 nie mialam takiego zamiaru-ale nie cierpie tez na syndrom "everybody's darling"dlatego pisze jak cos mnie urazi.nic ponad.niewazne zreszta. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Pavlova 12.08.02, 23:18 Dziekuje - szczegolnie Klubie:))) - za przepisy (a czy ta Pavlova nie rozmaka, czy jest to deser do natychmiastowego spozycia?)!!! Zaluje tylko, ze moj watek zamienil sie w kolejna zupelnie niepotrzebna i bezsensowna pyskowke... No coz, bywa, ze sie czegos nie wie, ale przyznanie sie do niewiedzy jest jakze wielka sztuka... Pozdrawiam!!! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Pavlova/do kasiulek IP: *.we.client2.attbi.com 12.08.02, 23:43 Mysle, ze trzeba to jednak jak najpredzej zjesc. Bezy nie sa zbyt trwale. Ale wlasnie takie calkowite pochlanianie deseru " bo trzeba " tez moze byc fajne !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiulek Re: Pavlova/do kasiulek - KLUBA!!! IP: 195.145.215.* 13.08.02, 00:16 No to ja to zrobie!!! Moj narzeczony do mnie jutro przyjezdza, na pewno mu bedzie smakowac:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Pavlova 13.08.02, 17:39 Torick Pavlova i to całkiem udany bywa w sieci cukiermi Mamuśka Cheesecake Shop w Warszawie (nie wiem czy są w innych miastach). Właścicielami sieci są Polonusi z Australii, stąd ten torcik w ofercie, podobnie zreszta jak i m. in. ciasto marchwiowe (pycha!!!) Odpowiedz Link Zgłoś