Dodaj do ulubionych

ośmiornica

IP: *.starnettelecom.pl 30.08.05, 15:22
Hej!

Prosze o rade bardziej doswiadczonych.

Kupilem swieza osmiornice - i co teraz mam z nia zrobic?
Czy spozywa sie tylko odnozki, czy rowniez glowe?
Jak ja wyczyscic?
W przepisach jest to ujete bardzo ogolnie - wyczyscic, ale jak?

Z gory dziekuje i pozdrawiam
pepe
Obserwuj wątek
    • janek53 Re: ośmiornica 30.08.05, 19:45
      Osmiornica po galicyjsku

Osmiornica to bardzo popularny “dar morza” w Hiszpanii i szczegolnie w jej
      polnocno zachodniej czesci zwanej Galicia (Vigo, A Coruña). Ciekawostka tego
      regionu ktory „patrzy” na Atlantyk jest to, ze w Sredniowieczu byl uznawany za
      koniec Ziemi stad wybrzeze nosi nazwe Finisterre.

Ale wrocmy do osmiornicy. Generalnie przygotowuje sie ja jako przystawke i nie
      danie np. obiadowe. Przygotowanie osmiornicy pozornie jest latwe ale w celu
      otrzymania dobrego wyniku ... trzeba wielu prob i „chwytow” ktore sa dosyc
      pilnie strzezone.

Podam przepis „popularny” na osmiornice po galicyjsku. Robilem to tylko jeden
      raz. Generalnie nie przepadam za osmiornica i jesli juz, jem ja jako przystawke
      w restauracjach.

Skladniki:

- 1 kg osmiornicy (moga byc tez osmiornice male);
      - 3 zabki czosnku (rozdrobnione w wyciskarce);
      - 1/3 szklanki oleju z oliwek;
      - lyzeczka (od cherbaty) mielonej papryki (czerwonej) zwanej pimientón;
      - sol;
      - pieprz mielony.

Osmiornice nalezy dokladnie oczyscic usuwajac WSZYSTKO co nie jest miesem
      wlacznie z oczami. Nalezy tez odciac konce macek (jakies 2-3 cm). Nastepnie
      nalezy .. zmiekczyc mieso. Chodzi o porwanie wlokien ktore maja bardzo zwiezla
      strukture i powoduja twardosc miesa. Sa tu dwie szkoly. Pierwsza (tradycyjna)
      to (niestety) okladanie drewnianym tluczkiem (mlotkiem) ciala osmiornicy (cos
      jak schabowe) tez macek jeszcze przed gotowaniem. Druga szkola to wlozenie
      wyczyszczonej surowej osmiornicy do zamrazalnika w celu kompletnego zamrozenia.
      Przy zamrozeniu w sposob „naturalny” pekaja wlokna miesne (zamraza sie woda
      wewnatrz) i w ten sposob powodujae zmiekczenie miesa. Oczywiscie przed
      gotowaniem nalezy ja calkowicie rozmrozic.

Gotowanie

Mowia, ze najlepszy pojemnik do gotowania (garnek) osmiornicy powinien byc z
      miedzi. Jesli chodzi o wode do gotowania tez nalezy ja przygotowac. Do tego
      celu bedzie potrzeba nastepujaca zalewa:

- 3 litry wody .. lepiej odstanej 1 dzien (wyjda babelki chloru);
      - 1 listek laurelu;
      - 1/2 sredniej obranej cebuli bez posiekania;
      - 4-6 ziaren czarnego pieprzu;
      - peczek natki z pietruszki;
      - 2 lyzki stolowe soli.

Przygotowanie:

Zagotowac tylko wode w dosyc duzym garnku (wymiary osmiornicy). Do gotujacej
      wody wlozyc cala osmiornice i ... NATCHMIAST JA WYJAC. Powtorzyc to samo jescze
      dwa razy pamietajac, ze woda zawsze ma wrzec. Po tym, doprowadzic do powtornego
      wrzenia dodajac skladniki zalewy (laurel, pieprz, cebula, natka pietruszki i
      sol). Zanurzyc osmiornice we wrzadku. Ma byc calkowicie zanurzona w wodzie.
      Gotowac pod przykryciem na malym ogniu az do miekkosci miesa. Tutaj mala
      obserwacja: w zaleznosci od wielkosci, wieku i jakosci (gatunku) osmiornicy,
      czas gotowanie bedzie rozny i moze dojsc nawet do 3 godzin.

Kiedy osmiornica bedzie juz ugotowana, wyjac z garnka, dobrze odsaczyc i
      pozostawic do calkowitego ostygniecia. Nastepnie, nalezy pokroic osmiornice
      bardzo ostrym nozem na kawalki (np. plasterki 2-3 milimetrowe) o wielkosci
      pozwalajacej na jednorazowe wlozenie do ust (nie gryzie sie latwo).

Teraz sos do polania plasterkow: wymieszac czosnek z olejem, zmielona papryka,
      sola i pieprzem.

Polozyc plasterki osmiornicy na talerzu i polac sosem. Podawac nalezy w
      temperaturze otoczenia lub bardzo lekko cieple.

Czasami naprawde smakuje.
      • Gość: pepe Re: ośmiornica IP: *.starnettelecom.pl 31.08.05, 15:40
        dziekuje bardzo :)

mam jeszcze jeden problem - jak mam wyjac te oczy? A czy glowe mam zostawic?

pozdrawiam
        pepe
        • janek53 Re: ośmiornica 31.08.05, 16:21
          Przyznam, ze (jesli juz) uzywam wylacznie macki patroszac korpus (tak, zeby
          macki sie czegos trzymaly) ocinajac cala glowe (oczywiscie odejdzie problem
          oczu).

Dodam jescze kilka uzytecznych informacji (chwytow) czesto niedostepnych w
          przepisach:

- rzeczywiste gotowanie w zasadzie nie przewyzsza 60 minut bedac 30-40 jako
          standard;
          - miekkosc miesa nalezy sprawdzac ostrym widelcem ... musi dosyc swobodnie
          wchodzic. Nalezy kluc tam gdzie warstwa miesa jest najwieksza;
          - w zaleznosci od uzycia, plasterki maja byc od 3 do 8 mm .. przy pozniejszym
          smazeniu (np osmiornica na styl czosnkowy), plasterki sie skurcza wiec nalezy
          kroic nieco grubsze;
          - trzykrotne zanurzanie ma na celu (jak tu w Hiszpanii sie mowi) ..
          przestraszenie osmiornicy .. jesli tego sie nie zrobi, mieso nie bedzie miekkie;
          - mowi sie tez, ze wielkosc cebuli powinna odpowiadac wielkosci glowy
          osmiornicy;
          - jesli nie dysponuje sie garnkiem miedzianym, do zwyklego garnka nalezy wlozyc
          kawalek miedzi (np. zwoj odizolowanego przewodu miedzianego);
          - krojenie osmiornicy jest nieco trudne dlatego nalezy uzyc bardzo ostry
          noz ... jesli dalej beda trudnosci, zaleca sie ostre nozyczki;
          - jesli chodzi o zamrazanie osmiornicy w celu porwania wlokien .. nalezy
          przetrzymac zamrozona osmiornice w zamrazalniku jakies 2-3 dni;
          - do mycia osmiornicy zawsze uzywac zimna wode;
          - po zakonczeniu gotowania osmiornicy, nalzy ja pozostawic w garnku jakies 20-
          30 minut po czym wyjac do ostygniecia.

Na koniec ostrzezenie: mimo 3 dniowego zamrozenia, po rozmrozeniu osmiornice
          moga ozyc i zaatakowac najblizej znajdujaca sie osobe.

Powodzenia.
          • Gość: pepe Re: ośmiornica IP: *.starnettelecom.pl 31.08.05, 17:01
            To rzeczywiscie wyczerpujaca odpowiedz - bardzo , dziekuje :)

Jednak po przeczytaniu ostrzezenia, zastanowilem sie czy nie nabijasz sie ze
            mnie i czy wszystkie rady sa prawdziwe...?

ciesze sie, ze nie musza wydlubywac oczy.
            w weekend zrobie podejscie - mam nadzieje, z sie uda

pozdrawiam bardzo serdecznie
            pepep
            • janek53 Re: ośmiornica 31.08.05, 17:09
              Pepe napisal:
              "Jednak po przeczytaniu ostrzezenia, zastanowilem sie czy nie nabijasz sie ze
              mnie i czy wszystkie rady sa prawdziwe...?"

Rzeczywiscie nalezy sie wyjasnienie. Wszystkie rady sa prawdziwe. Ostrzezenie
              jest natomiast zartem ale nie nalezy tego brac jako chec "nabijania sie z
              kogos". Po prostu tak tutaj straszy sie dzieci kiedy przygotowuje sie
              osmiornice w domu.

Generalnie uwazam, ze kuchnia i jedzenie to duzo wiecej niz przepis i
              jedzenie ... to czesc zycia a do tego (zycia) zaliczaja sie tez zarty.

Jesli jednak zart nie jest na miejscu ... prosze o wybaczenie.

J.
              • Gość: pepe Re: ośmiornica IP: *.starnettelecom.pl 31.08.05, 17:16
                zart byl jak najbardziej na miejscu - i mnie rozbawil :)

Ale chcialalem sie upewnic, ze nie potraktowales mnie - na glupie pytanie,
                glupia odpowiedz.
                Zdaje sobie sprawe, ze dla kogos, kto mial kontakt z osmiornica to zadawanie
                pytania - co mam zrobic z oczami nie brzmi najmadrzej.

jeszcze raz serdecznie dziekuje

pepe

• janek53 Re: ośmiornica 31.08.05, 17:22
                  Pepe

Pytania w ZADNYM WYPADKU SA GLUPIE. Osmiornica to jeden z najtrudniejszych
                  produktow morskich do wlasciwej elaboracji. Jak mozesz zauwazyc, samo
                  przygotowanie jak i rady maja charakter (czasami) dowcipny i czesto malo
                  logiczny ale tak wlasnie jest. Wszystko pochodzi z wieloletniego doswiadczenia
                  ludzi ... stad te dziwne chwyty.

Ciekawe jak wyjdzie.

Pozdrowienia
                  • Gość: pepe Re: ośmiornica IP: *.starnettelecom.pl 31.08.05, 17:33
                    a ja od kilku osob slyszalem, ze przygotowanie osmiornicy jest proste...
                    dlatego jak zobaczylem w sklepie to bez wiekszego namyslu kupilem (szczegolnie,
                    ze kilka przepisow mialem od dawna i czekaly na swoje piec minut)
                    Dopiero w domu zwatpilem, najbardziej przerazily mnie oczy...
                    szukalem informacji, ale wszedzie bylo zdawkowe: "osmiornice oczyscic..."
                    tylko nie bardzo wiedzialem jak

pepe
                    • janek53 Re: ośmiornica 31.08.05, 17:38
                      Mowiac o trudnosci mialem na mysli wlasciwe przygotowanie gwarantujace
                      optymalne (jakosciowo) rezultaty (fizyczne i smakowe). Relatywna "prostota"
                      przygotowania polega na jednej jedynej czynnosci .. gotowaniu.
                      Problem "prostoty" zaczyna sie kiedy sprobujemy osmiornicy dobrze zrobionej a
                      potem "nasza" (lub odwrotnie).

Saludos
                      • Gość: ciekawski Re: ośmiornica IP: *.icpnet.pl 31.08.05, 22:02
                        a co z marynowaniem ośmiornicy - tak jak to się robi w Grecji??????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka