Dodaj do ulubionych

o frytkownicy

IP: 156.17.24.* 08.09.05, 11:16
mam pytanie, gdzie stawiacie frytkownicę , jak robicie frytki, czy normalnie
w mieszkaniu?? Kidyś robiłam na balkonie, ale wyremontowalismy balkon i teraz
nie wiem gdzie mam ją podłaczać. W mieszkaniu, to nie wiem , bo potem chyba
kilka dni wietrzyć wszystko.
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: o frytkownicy 08.09.05, 12:58
      Zacznij używać zamiast oleju roślinnego frytury (olej palmowy do kupienia na
      przykład w Makro) i nie będziesz musiała nic wietrzyć. Poza tym fryturę możesz
      używać pięciokrotnie do frytowania. Zwykłe oleje roślinne po jednokrotnym
      użyciu powinno się wylewać. Olej palmowy jest bez zapachu i co ważne nie
      przekazuje swojego smaku frytowanym produktom.
      • magda-fl Re: o frytkownicy 08.09.05, 13:33
        ba_nita - a ile taka frytura kosztuje??
        I co złego się dzieje, jeśli zwykłego oleju używam kilka, a nawet kilkanaście
        razy?? Bo pierwsze słyszę, aby po jednokrotnym uzyciu trzeba było go wylewać. W
        końcu te 2-3litry tam wchodzą, więc wg mnie to by było straszne marnowanie
        pieniędzy...
        A co do tematu - frytkownicy używam normalnie w kuchni, jak się da to przy
        uchylonym oknie i wcale nie musze potem tydzień wietrzyć domu. Po 2 godzinach
        już nic nie czuć
        • Gość: synus2 Re: o frytkownicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 14:06
          frytura kosztuje niecałe 20zł. a frytki smażę kilkakrotnie , frytownicę
          stawiam na kuchni i włączam wyciąg / nic nie czuć/.
        • ba_nita Re: o frytkownicy 08.09.05, 14:26
          5 litrowa puszka około 20-25 złotych. Trzeba uważać aby to był 100% olej
          palmowy bo zaczęły się pojawiać jakieś dziwne mieszanki z dodatkami. Olej ze
          względu na swoje właściwości (między innymi temperaturę dymienia) spala się
          uwalniając szkodliwe związki chemiczne, niemożliwe do oddzielenia nawet przez
          odfiltrowanie go. Możesz mi wierzyć lub nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka