Gość: JUL IP: *.first.waw.pl / 10.0.0.* 12.09.02, 15:31 Czy przypadkiem ktoś wie gdzie można kupić olej migdałowy? Wszędzie szukałam, ale przeważnei nikta nawet nie wie, że taki istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Serena Re: olej migdałowy IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.09.02, 09:07 Też nie wiedziałam że taki istnieje. Arachidowy widziałam ale migdałowego nie. Poszukam bo mi się zachciało wypróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: olej migdałowy IP: *.dialup.tiscali.it 13.09.02, 16:48 Jest uzywany w kosmetyce, ale jadalnego nie widzialam. Odpowiedz Link Zgłoś
awanturnik Re: olej migdałowy 13.09.02, 16:52 moze chodzi o OLEJEK, czyli esencje migdalowa. robisz cos na slodko? nie jestem z Warszawy wiec nie wiem, gdzie beda mieli ale chyba powinni miec w duzym supermarkecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: olej migdałowy IP: 195.187.102.* 13.09.02, 18:09 Myślę, że jednak chodzi o olej, a nie olejek. Olej jest robiony ze słodkich migdałów a olejek z gorzkich (tzn. w większości z chemikaliów nadających zapach gorzkich migdałów)... Niestety jedynym miejscem, gdzie widziałam olej migdałowy (kulinarny, bo poza tym jest w całej masie kosmetyków) były delikatesy w Niemczech, pełne różnych egzotycznych dla mnie produktów spożywczych. Różnych oryginalnych olejów (oprócz migdałowego np. pistacjowy) była cała półka. O ile pamiętam migdałowy polecano do sałatek, winegretów itp. Było to dosyc drogie, nawet jak na niemieckie warunki, i równiez tam w normalnych sklepach tego się nie widywało. Możliwe, że w Polsce należałoby szukać także po jakichś ekstra delikatesach z egzotycznymi produktami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: olej migdałowy IP: *.dialup.tiscali.it 14.09.02, 07:24 Wrzucilam olej na wloski google i faktycznie jest to olej z migdalow slodkich. Przejrzalam 2 strony linkow i wszystko dotyczylo zastosowan w kosmetyce / masaze, maseczki, mydla... /. Nie wykluczam w kuchni, ale nie zauwazylam. Mieszkam w regionie migdalow i tez nie slyszalam o tym, aby robiono olej. Ciasteczka sa cudowne, ale o tym lepiej cicho sza... Kalorie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: olej migdałowy IP: 195.187.102.* 14.09.02, 15:58 Aż się zdziwiłam i tez rzuciłam wyszukiwarce. Faktycznie głównie wychodzi kosmetyka, ale też i cos takiego - 212.155.139.8/cgi-bin/ncommerce3/ProductDisplay?prrfnbr=11293&prmenbr=8000&cgrfnbr=1416&cgmenbr=8000&langue=US Z tym, że to co widziałam w tych niemieckich delikatesach było chyba innej firmy, bo utkwiło mi w pamięci opakowanie, taki fajny dzbanuszek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: olej migdałowy IP: *.dialup.tiscali.it 14.09.02, 17:41 Wlasnie dlatego nie wykluczylam tego. Na pewno trudno go znalezc. Odpowiedz Link Zgłoś