Dodaj do ulubionych

ciasto marchewkowe wg Magdy Gessler

30.10.05, 00:09
zachecona pozytywnymi opiniami na forum dzis zrobilam.Hmm, dobre, ale wyszlo
bardzo mokre (moze wydluzyc czas pieczenia?) i przez to niepodobne do ciasta,
ktore wczesniej dosc dobrze znalam w smaku.Moze dalam zbyt duzo marchwi?
a jaka polewa jest najlepsza? zrobilam te z serka philadelphia (wg
marpiwoszwe), ale z uwagi na to, ze tenze serek jest dosc slony, jakos mi ona
nie podchodzi:( no i strasznie mulaca, przez to maslo:(
prosze o uwagi
Obserwuj wątek
    • cipcipkurka Ja jeszcze nie robiłam, 30.10.05, 07:16
      ale się przymierzam. A opinie znalazłam takie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=20755674&v=2&s=0
      :-)
    • makapema Re: ciasto marchewkowe wg Magdy Gessler 30.10.05, 07:47
      Robiłam kilka tygodni temu. Konsystencja wyszła ok (tak jak na zdjęciu u Liski),
      może faktycznie za duzo marchwi lub ta marchew za dużo soku miała (?). Szczerze
      mówiąc, pierwszy raz jadłam ciasto marchewkowe, więc nie wiem, jak powinno
      smakować :).
      Nie dawałam żadnej polewy, to ciasto i tak jest dość słodkie.
      Aha, no i musiałam dośc znacznie wydłużać czas pieczenia, tylko nie wiem, czy to
      nie wina mojego piekarnika, bo to stary grat i różnie piecze.
      • linn_linn Re: ciasto marchewkowe wg Magdy Gessler 30.10.05, 07:56
        Czytalam kiedys rady cukiernika: jego zdaniem sekretem udanego ciasta
        marchewkowego jest sucha marchew / niektorzy robia je nawet w odpadow z
        sokowirowki /.
        • Gość: berenia Re: ciasto marchewkowe wg Magdy Gessler IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.05, 08:21
          a ja mam taki przepis z klasycznej amerykanskiej THe Fannie Farmer Cookbook.
          Wychodzi pyszne lekko wilgotne, korzenne, bakaliowe ciasto. Naprawde polecam. I
          nie trzeba odciskac marchewki.

2 szkl. marchewki startej na drobnej tarce
          2 lyzki soku z cytryny
          1 ½ szkl. maki
          1 ¼ szkl. cukru
          1 lyzeczka proszku do pieczenia
          1 lyzeczka sody
          1 lyzeczka soli
          1 lyzeczka cynamonu
          ½ lyzeczki gozdzikow startych w mozdzierzu
          ½ lyzeczki galki muszkatlowej w proszku
          ½ lyzeczki startego ziela angielskiego
          ¾ szkl. oleju
          3 jajka
          1 szkl. rodzynek
          1 szkl. grubo pokrojonych orzechow wloskich

Rozgrzac piekarnik do 180 stopni. Posmarowac tluszczem duza keksowke.

Marchewke wymieszac z sokiem z cytryny. W innej misce polaczyc make, cukier,
          proszek, sode, sol i przyprawy, wymieszac. Dodac olej, zmiksowac az skladniki
          sie polacza, dodac po jednym jajku ciagle ubijajac. Dodac orzechy, rodzynki i
          mieszanke marchewkowa, miksowac az wszystko dobrze sie polaczy. Mase wlasc do
          keksowki. Piec 45 min. albo troche dluzej (sprawdzic patyczkiem).
          • Gość: Mańka Re: ciasto marchewkowe wg Magdy Gessler IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 09:04
            Też niedawno robiłam to ciasto M.Gessler. Musiałam wydłużyć czas piecznie do
            1h. Po drugie jest dośc słodkie, ale ja akurat takie lubię. Polewe zrobiłam
            czekoladową, następnym razem też chciałam zrobić z serową, ale skoro smakuje
            trochę nie bardzo to się powstrzymam. No i wyszło mi bardzo ciemne, niemal
            czarne. Trochę się zdziwiałam, bo jadałam brązowe ciasta marchwekowe, ale smak
            pychota...
        • onion75 Re: ciasto marchewkowe wg Magdy Gessler 30.10.05, 10:12
          linn_linn napisała:

> Czytalam kiedys rady cukiernika: jego zdaniem sekretem udanego ciasta
          > marchewkowego jest sucha marchew / niektorzy robia je nawet w odpadow z
          > sokowirowki /.

zrobilam to ciasto z suchej marchwi (pozostalosc po soku z sokowirowki) i
          powiem szczerze, ze mi nie smakuje. Po tych wszystkich opiniach, ze to taka
          rewelacja moze sie nastawilam na cos innego, bo ciasto szczerze mowiac jest
          takie sobie. Jadlam kiedys lepsze, to byl piernik marchwiowy. To bylo cos!
          • linn_linn Re: ciasto marchewkowe wg Magdy Gessler 30.10.05, 14:58
            Niestety... Sa przepisy, ktore mnie pokonaly: do takich nalezy wlasnie ciasto
            marchewkowe / robione z wielu przepisow / i bananowe / podobnie /. Widze w
            necie wiele zachwytow, ale nie wiem, czy jeszcze kiedy sprobuje...
            • onion75 Re: ciasto marchewkowe wg Magdy Gessler 30.10.05, 17:20
              wlasnie oddalam ciasto tesciowej. Przynajmniej jej smakowalo;-)
          • Gość: bajeczka04 Re: ciasto marchewkowe wg Magdy Gessler IP: *.303.krakow.pl 30.10.05, 16:55
            Piernik z marchwią:
            www.sys21.de./viewtopic.php?t=520&highlight=piernik
            Pozdrawiam! bajeczka04
            • onion75 Re: ciasto marchewkowe wg Magdy Gessler 30.10.05, 17:21
              bajeczko, dzieki za przepis, moze sie odwaze zrobic:)
    • catinka1 Re: ciasto marchewkowe wg Magdy Gessler 30.10.05, 09:57
      wydłuż czas pieczenia, ja robię to ciasto od czasu jak przepis ukazała się w GW
      i nigdy nie odciskałam marchwi, ciasto jest trochę wilgotne ale to właśnie jego
      zaleta. Polewam je polewą czekoladową albo i to chyba jest najsmaczniejsze
      lukrem cytrynowym (mieszasz cukier puder z sokiem z cytryny w takiej proporcji
      aby wyszła gęsta papka, trwa to chwilę).
      • Gość: stanisław z łodzi Re: ciasto marchewkowe wg Magdy Gessler IP: *.vnet.pl 30.10.05, 12:56
        a ja poprostu nakladam na ciasto zwykly serek homogenizowany [albo waniliowy
        jak chce zeby bylo slodsze albo naturalny] i na to polewa czekoladowa.
        • bir.ke dziekuje za wszystkie uwagi:) 30.10.05, 14:32
          nastepnym razem chyba zostane przy tym lukrze cytrynowym, wydluze czas pieczenia
          oraz odcisne jednak troche marchew (wydaje mi sie, ze sok w niej zawarty jest
          wystarczajacy do uwilgotnienia ciasta);
          poza tym ciasto robi sie rewelacyjnie szybko, wychodzi go niesamowicie duzo,
          moze mam jakies male formy do ciasta, ale wyszly mi dwie blaszki;)
          acha, no i dodam orzechy, bo teraz nie mialam na stanie:)
          pozdr
          • bir.ke zmniejsze tez ilosc cukru jednak:) 30.10.05, 14:33

• bir.ke Re: zmniejsze tez ilosc cukru jednak:) 03.11.05, 13:51
              tak jak powiedzialam, tak zrobilam i po zmianie proporcji wyszedl naprawde fajny
              piernik marchewkowy:)
              pozdr
    • lewaloff Re: ciasto marchewkowe wg Magdy Gessler 01.11.05, 11:45
      Robię to ciasto od kiedy przepis pojawił się w WO, czyli dobrych kilkanaście
      razy. Zawsze trzymam się proporcji z przepisu, także tych dotyczących czasu
      pieczenia. Słodkość ciasta zależy na pewno od mnarchewki, której nigdy nie
      odciskam. Wydaje mi się, że kwestia wypieczenia ma związek z wielkością blachy.
      Ponieważ ciasta jest ogromna ilość, piekę je w największej blasze jaką mam,
      czyli takiej, która wchodzi na styk do piekarnika. Ciasto wyrasta na około 4 cm
      i jest wilgotne, ale na pewno nie flanowate.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka