Gość: m IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 01.10.02, 09:32 co można zrobić z masła orzechowego (z masłem orzechowym) poza posmarowaniem nim chleba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mufka Re: masło orzechowe 01.10.02, 11:31 Jak kiedys zobaczylam znajoma, ktora robi "peanut butter&banana sandwich" czyli opieczony tost posmarowany maslem orzechowym i na to plastry banana, to sie troche skrzywilam. Po jakims czasie sprobowalam jak to smakuje, zeby nie oceniac na wyglad ale "z doswiadczenia" (jednak nie moglam sie jakos zmusic do tego tosta) wiec obralam samego banana, przekroilam wzdluz i posmarowalam maslem. I tak juz jadlam, dzieciaki przepadaly za tym.Smacznego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: masło orzechowe IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 01.10.02, 13:13 prawde mowiac wyobrazalam sobie jakies ciasto, w ktorym czesc lub caly tluszcz zastepuje sie maslem orzechowym. wolalabym przepis wyprobowany, bo nie wiem, czy to w ogole jest mozliwe, jak np. zachowuje sie maslo orzechowe w piekarniku itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: masło orzechowe IP: 144.139.176.* 01.10.02, 13:29 Maslo orzechowe jest waznym dodatkiem w kuchni malajskiej. Ci ktorzy byli w Singapurze z pewnoscia probowali slynnych sate ( miesko na patyczkach). Podaje sie je z sosem z masla orzechowego z roznymi pikantnymi przyprawami. Marynata do miesa tez sie na tym masle opiera. Jest to tzw. miejscowa "delicacy". Innym, slynnym daniem jest salatka z sosem na bazie masla orzechowego : Gado- dado, albo Rujak. Pezepis na sate podawalam juz kiedys... Senin Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: masło orzechowe 01.10.02, 22:41 Gość portalu: m napisał(a): > prawde mowiac wyobrazalam sobie jakies ciasto, w ktorym czesc lub caly tluszcz > zastepuje sie maslem orzechowym. wolalabym przepis wyprobowany, bo nie wiem, > czy to w ogole jest mozliwe, jak np. zachowuje sie maslo orzechowe w piekarniku Czesc M, skoro piszesz o ciescie i pieczeniu w piekarniku to czy Ty mowisz o masle orzechowym (ktore jest slone) czy Nutelli? Sorry za to pytanie, ale wiem z innych watkow, ze w Polsce niektorzy nazywaja Nutelle- maslem orzechowym, a nie maja one przeciez ze soba nic wspolnego. Pozdrawiam,M:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: masło orzechowe IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 02.10.02, 08:56 o masle orzechowym. peanut butter. znalazlam nawet sporo przepisow na wypieki w kuchni amerykanskiej, ale nie wiem co sa warte, poza tym sa tam skladniki w rodzaju "yellow cake mix" o niejasnym dla mnie skladzie. szukam po prostu czegos pysznego i wyprobowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: masło orzechowe 02.10.02, 13:34 Ok, M:) W takim razie ja tez czekam na te przepisy:)))) Czy probowalas juz banana z peanut butter? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: masło orzechowe IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 02.10.02, 13:51 nie probowalam, ale znalazlam przepis, oczywiscie amerykanski, na cos w rodzaju ciasta skladajacego sie z masla orzechowego, rozgniecionego banana, cukru, jajek i chyba miodu, ale nie bylo tam maki, wiec na razie czekam... jak nic sie nie pojawi, to sprobuje zrobic ciasto kruche na masle orzechowym i napisze co wyszlo Odpowiedz Link Zgłoś